1 Kasım'da Trabzon'da seçmen ne söyler?

Haber61 – Haber: Şükrü Üçüncü -  Türkiye 1 Kasım seçimlerine hızlı gidiyor. Bu seçimi diğerlerinden ayıran ise; son dönemlerde ülkeyi etkisi altına alan terör olayları oldu. Siyasi parti genel başkanları “barış çağrısı” yaparak kardeşlik açıklamalarında b

1 Kasım'da Trabzon'da seçmen ne söyler?

Haber61 – Haber: Şükrü Üçüncü -  Türkiye 1 Kasım seçimlerine hızlı gidiyor. Bu seçimi diğerlerinden ayıran ise; son dönemlerde ülkeyi etkisi altına alan terör olayları oldu. Siyasi parti genel başkanları “barış çağrısı” yaparak kardeşlik açıklamalarında bulunuyor. Uzmanlara göre; Türkiye en sağlıksız seçime gidiyor. Şüphesiz seçimin olmaz ise olmazları arasında bulunan bir diğer kısım ise anket firmaları. Seçmen sandığı gitmeden önce anket firmaları kamuoyu yoklaması yapıyor. Haber61.Net ulusal anket firmalarının Trabzon’da yaptırmış olduğu araştırmaya ulaştı.

İşte O Analizler

AK PARTİ RAPORU

Trabzon’da Eylül ayının ilk haftasında yapılan anket araştırmasında AK Parti oyunu yüzde 55,42’den 56,86’ya çıkardığı öğrenildi. Yüzde 1 puanlık artışın nedenini ise Saadet Partisinden gelen oyların bir bölümü olduğu ve ittifak söylemlerinin güçlü olması nedeni olarak görülüyor. Trabzonlu seçmen AK Parti’nin 7 Haziran adaylarının bir kısmından memnun olmadığı da ortaya çıktı.

Ankara Kulislerinden Haber61’in edindiği bilgiye göre; AK Parti listesinde bir ismin değişmesi bekleniyor. Bu ismin ise kim olacağı merak ediliyor. AK Partinin oyunu aldığı bir diğer parti ise; MHP’den de oy aldığı analizlere yansıyor. 1 Kasım sabahı AK Partili seçmenden ciddi bir değişiklik beklenmiyor.

CHP RAPORU

Trabzon’da oyunu artıran partiler arasında bir diğeri ise CHP olarak görünüyor. 7 Haziran seçimlerinde Trabzon’da üçüncü parti olan CHP oylarını yüzde 2 artırdığı gözlemleniyor. Bir önceki seçimde Yüzde 17,01 olan oy oranı yüzde 19,01’e çıktığı yapılan anketlere yansıdı. Trabzon’da yaşayan CHP’li seçmenin farklı partileri oy verdiği bir önceki seçimde konuşuluyordu. Son dönemlerdeki siyasi tutumu kentte oylarını artırdığı ifade ediliyor.

CHP’ye MHP’den hiç yok denecek kadar az bir oyun kaydığı verilere yansırken Trabzon’da HDP’ye çıkan oyların bir kısmının ise bu partiye kayacağı vurgusu yapılıyor. CHP’li seçmen adaylarından memnun olduklarını dile getiriyor. 7 Haziran seçimleri öncesi CHP’de parti ön seçim krizi yaşanmıştı ve yapılan ön seçimde çıkan sonuç ile seçime gidilmişti.

MHP RAPORU

7 Haziran seçimlerinin Trabzon sürprizi şüphesiz MHP idi. Parti Türkiye genelinde oylarını artırırken aynı artış Trabzon’da da olmuştu ve kent sandıklarından ikinci parti olarak çıkmıştı. MHP bu seçimde gerileme yaşadığı dikkatlerden kaçmıyor. Trabzon’da bir önceki seçimde yüzde 21 olan oyları yüzde 19,50’ye gerilediği yapılan son anketlere yansıdığı vurgusu yapılıyor. MHP’nin büyük oylarının bir büyük kısmının AK Partiye kayar iken küçük bir kısmının ise; CHP’ye gittiği ifade ediliyor.

MHP’li seçmen adaylarını pek eleştirmiyor. Genel Merkezin belirlemiş olduğu liste ile hareket ediyor. Seçmenin Trabzon’da ortak ön görüsü ise Hüseyin Örs’ün bir üst sıradan aday olması gerektiğinin vurgusu yapılıyor. Parti dışındaki seçmenler ise büyük çoğunluğu partisinin politikasını beğeniyor.

HDP RAPORU


Trabzon’da en çok tartışılan parti HDP olduğu biliniyor. Bu parti son seçimlerde 4 bin 033 oy almıştı. Türkiye genelinde artan terör olayları nedeni ile bu parti batıda oy kaybettiği dile getirilirken Trabzon’da da oylarının gerilediği son anketlere yansıyor. HDP’ye Trabzon’da oy veren seçmenin Bin 300’ü bu partiye oy vermekten vazgeçtiğini dile getiriyor. HDP’den gidecek oyun CHP’ye kayacağı dile getiriliyor.

HDP, Karadeniz bölgesinde almış olduğu oylarda düşüş olduğu 7 Haziran’dan sonra yapılan tüm anketlerde vurgulanmıştı. 1 Kasım seçimlerinde bir önceki seçimde oy kullanan seçmene göre de gerileme olduğu gözüküyor.

TRABZON GENEL ANALİZİ

Trabzon’da yapılacak olan genel seçimler öncesi TBMM’de bulunan partilerin sıralamasında değişiklik olmadığı dikkatlerden kaçmadı. Anket firmalarına göre yine AK Parti birinci MHP ikinci ve bu partileri takip eden parti CHP olarak görünüyor. Kent genelinde bu seçimi diğerinden ayıracak diğer olay ise KTÜ’lü öğrenciler olduğu vurgusu yapılıyor.

7 Haziran seçimlerin ailelerinin yanında bulunan KTÜ öğrencisi bu seçimde Trabzon’da oy kullanması bekleniyor. 55 binin üzerindeki öğrencinin büyük bir kısmının ikamet nedeni ile sorun yaşayacağı ve oy kullanamayacağı ifade ediliyor. Öğrencilerin vereceği oy partilerde oy oranında ciddi bir artış olmayacağını işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler