Zayıflık gebeliğe engel mi? Kilo kısırlık nedeni mi?

Zayıflık gebeliğe engel mi sorusu kadınlar arasında oldukça merak edilen bir konudur. Aşırı kilo veya aşırı zayıflık kısırlık sebebi midir? İşte detaylar

Zayıflık gebeliğe engel mi? Kilo kısırlık nedeni mi?

Zayıflık gebeliğe engel mi sorusuna yanıt arayan kadınlar için uzmanların verdiği yanıt net: Aşırı kilo veya aşırı zayıflık kısırlık sebebidir. 

Aşırı zayıf olmak ya da fazla kilolu olmak kadınlarda adet düzensizliğine neden olmakla birlikte yumurtlama sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle gebeliğe engel olmaktadır. Aynı şekilde fazla kilonun erkeklerde de sperm kalitesini düşürerek kısırlığa neden olabildiği bilinmektedir. Uzmanlar bu konuyla ilgili yaptıkları uyarıda mutlaka ideal kiloda kalınmasını ve genç yaşlardan itibaren kiloya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde zayıflık gebeliğe engel olabilir veya şişmanlık da aynı sonucu doğurabilir.

Zayıflık gebeliğe engel mi? Kilo kısırlık nedeni mi?

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite nedeniyle kısırlık sorunları olduğu bilinmektedir. Erkeklerde bu oran yüzde 21 kadınlarda ise yüzde 42'yi tehdit etmektedir. Obezite tüm sağlık sorunlarını tetiklediği gibi ebeveyn olmayı da engelleyebiliyor. Yağ hücrelerinin fazla oluşu östrojen dengesinin bozulmasına, yüksek östrojen yumurtlamanın engellenmesine neden oluyor. Kilo artışı erkeklik hormonlarının artarak hamilelik şansının düşmesine sebep oluyor. Hamile kalmak için en ideal vücut kitle endeksi ise 21 ila 29 arasındadır. 

Kadınlarda obezite gibi vücut ağırlığının olması gerekenden daha düşük olması da gebeliği etkiliyor. Bu durum hormonların etkileyerek adet düzensizliğini beraberinde getiriyor. Yağ hücreleri hormon üretimini üstleniyor.  Östrojenin de 2/3'ü yağ hücreleri tarafından üretilirken östrojen düşüklüğü de  aşırı zayıflıkta az kaldığı için problemler oluşuyor. Vücudun yağ miktarının aşırı azalması hormonal dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. 

Zayıflık gebeliğe engel mi? Kilo kısırlık nedeni mi?

Aşırı zayıflamak beynin yumurtalıklara gönderdiği sinyallerin azalmasını da beraberinde getirerek östrojen üretiminin durmasına, döllenen yumurtanın rahme tutunamayıp geeliğin oluşmamasına neden oluyor. 

Öte yandan kilo problemlerinin yanı sıra sigara ve alkol kullanımı gibi kötü alışkanlıklar da gebeliği tehlikeye atmaktadır. 

Zayıflık gebeliğe engel mi? Kilo kısırlık nedeni mi?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler