Prof. Dr. Cihangir Erem “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde

Prof. Dr. Cihangir Erem, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alma başarısı gösterdi.

Prof. Dr. Cihangir Erem “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” Listesinde

Karadeniz Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Trabzon Özel İmperial Hastanesi  Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Erem, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alma başarısı gösterdi.

Stanford Üniversitesinden Ioannidis JPA liderliğinde ABD ve Hollanda'dan bilim insanlarının yer aldığı bir araştırma ekibi tarafından bilim insanlarının yayın sayıları, atıf sayıları, H-indeksi, HM-indeksi, makaledeki yazar sıralamaları, tek yazarlı makalelerin sayısı, dergilerin çeyrek değerleri gibi farklı değişkenler vasıtasıyla kompozit bilimsel etki indeksi ile dünyanın en etkili bilim insanları belirlendi.

1960-2019 yılları arasında en az 5 makale yayınlamış olan yaklaşık 7 milyon araştırmacı üzerinde yürütülen ve dünyanın en etkili 159 bin 684 bilim insanının 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında listelendiği çalışma, Stanford Üniversitesinin koordinasyonunda yürütüldü ve "Plos Biology" isimli bilimsel dergide (SCI, Etki Faktörü: 7.076) Ekim 2020 tarihinde “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” başlığı altında yayınlandı.((https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000384). Bilgiler 1996 - 2019 yılları arasında "Scopus Özet" ve "Atıf Veri Tabanı" üzerinden elde edildi.

Çalışmada, araştırmacıların tüm akademik kariyerleri boyunca yaptığı bilimsel çalışmalar incelendi. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 857 akademisyen ve KTÜ’den 23 öğretim üyesinin yer aldığı listeye KTÜ Tıp Fakültesinden sadece Prof. Dr. Cihangir Erem girdi. Dr. Cihangir Erem, Türkiye sıralamasında 268. ve KTÜ sıralamasında 4. oldu. Kendi araştırma alanında ise dünya sıralamasında 2083. Türkiye sıralamasında 4. olma başarısını gösterdi. Türkiye’de Endokrinoloji ve Metabolizma Alanında uzman olan sadece 3 akademisyen listeye girmeye hak kazandı. 

Bilim dünyasında, nitelikli bilimsel yayınların ve atıfların çok büyük önemi olduğunu belirterek, böyle bir listede yer almanın onur verici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cihangir Erem, Doğu Karadeniz Bölgesinin ilk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı ve profesörüdür. 1995 yılından itibaren Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk defa Diyabetes Mellitus (Şeker Hastalığı), Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon), Hiperlipidemi (Kanda Kolesterol Yüksekliği) ve Guatr hastalıklarının toplumdaki sıklığını ve risk faktörlerini, kurucusu ve yöneticisi olduğu araştırma grubu ile (Trabzon Endocrinological Study Group) araştırmıştır. Yaklaşık 20 yıldır devam eden bu araştırmalar binlerce tıp dergisi arasında bilimsel düzey açısından dünyanın 2. sıradaki dergisi olan Lancet adlı dergide (SCI, Etki Faktörü: 60.392)  yurt içi ve yurt dışı (uluslararası) ciddi ve saygın bilimsel dergilerde yayınlanmıştır.

 “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde Trabzon'dan bir isim
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık