Avustralya’da iki aşı adayı hayvanlar üzerinde deneniyor
Avustralya’da bilim insanları, koronavirüse karşı geliştirilen iki farklı aşı bileşimini hayvanlar üzerinde denemeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) onayıyla yürütülen çalışmalarda, aşıların güvenliği ve etkinliği test edilirken, elde edilecek sonuçların insan deneylerine geçilip geçilmeyeceği konusunda belirleyici olması bekleniyor.
WHO’dan Hayvan Denemelerine Onay
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Oxford Üniversitesi ile ABD merkezli Inovio Ecza şirketinin ortak çalışmasıyla geliştirilen aşı adaylarının hayvanlar üzerinde denenmesine onay verdi. Bu kapsamda Avustralya’da başlatılan laboratuvar çalışmaları, küresel aşı geliştirme sürecinde önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.
Yetkililer, hayvan deneylerinin, aşıların insanlar üzerinde denenmeden önceki en kritik süreçlerden biri olduğunu belirtiyor. Denemelerde aşının bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmadığı ve olası yan etkiler detaylı şekilde incelenecek.
Sonuçları Ulusal Bilim Kurumu Değerlendirecek
Avustralya’nın ulusal bilim kurumu, laboratuvar ortamında yürütülen hayvan denemelerinden elde edilecek verileri analiz edecek. Yapılacak değerlendirmeler sonucunda, aşı adaylarının insanlar üzerinde denenmesinin güvenli olup olmadığına karar verilecek.
Bilim kurumu yetkilileri, bu aşamada alınacak kararın, aşı çalışmalarının seyrini doğrudan etkileyeceğini belirtiyor. Olumlu sonuç alınması halinde, klinik deney sürecine geçilmesi planlanıyor.
ABD’de İnsan Denemeleri Başladı
Koronavirüse karşı geliştirilen bir aşı formülünün, geçen ay ABD’de hayvan denemeleri aşaması atlanarak doğrudan insanlar üzerinde test edilmeye başlandığı hatırlatıldı. Bu durum, salgının aciliyeti nedeniyle bazı ülkelerde süreçlerin hızlandırıldığını ortaya koyuyor.
Uzmanlar, normal koşullarda izlenen aşamalara kıyasla daha hızlı ilerlenen bu sürecin, bilim dünyası için istisnai bir durum olduğunu ifade ediyor.
Küresel Aşı Çalışmaları Hız Kazandı
Dünyanın birçok farklı ülkesinde koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları olağanüstü bir hızla devam ediyor. Laboratuvarlardan klinik deneylere kadar uzanan süreçte, onlarca farklı aşı adayı üzerinde eş zamanlı çalışmalar yürütülüyor.
Bilim insanları, bu kadar kısa sürede çok sayıda aşı adayının geliştirilmesinin, küresel iş birliği sayesinde mümkün olduğunu vurguluyor.
CSIRO’dan Dikkat Çeken Açıklama
Avustralya’da bilimsel çalışmaları koordine eden Milletler Topluluğu Bilim ve Endüstriyel Araştırmalar Örgütü (CSIRO), yürütülen hayvan deneylerinin dünya genelinde şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ön denemeler olduğunu belirtiyor.
CSIRO yetkilileri, farklı aşı adaylarının aynı anda test edilmesinin, en etkili formülün daha kısa sürede belirlenmesine olanak sağlayacağını ifade ediyor.
“İki Yıllık Süreci İki Aya İndirdik”
CSIRO’dan Doktor Rob Grenfell, aşı çalışmalarının ulaştığı hızın daha önce görülmediğine dikkat çekti. Grenfell, “Normal koşullarda bir aşı araştırmasının bu aşamaya gelebilmesi iki yıl alır. Biz bu süreci iki aya indirdik” ifadelerini kullandı.
Grenfell, bu başarının arkasında uluslararası iş birliği, veri paylaşımı ve bilim insanları arasındaki güçlü koordinasyonun bulunduğunu kaydetti.
Küresel İş Birliği Vurgusu
Uzmanlar, koronavirüs aşısı çalışmalarında gelinen noktanın, şimdiye kadar görülmemiş ölçekte bir küresel iş birliğinin sonucu olduğunu belirtiyor. Farklı ülkelerden üniversiteler, araştırma merkezleri ve ilaç şirketleri, ortak hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Bilim dünyası, Avustralya’daki hayvan denemelerinden çıkacak sonuçları yakından takip ederken, bu çalışmaların koronavirüse karşı etkili bir aşının geliştirilmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

