Hıçkırık nedir? Hıçkırık nasıl geçer, zararlı mı?

Hıçkırık nedir, neden olur ve hıçkırık nasıl geçer sorularının cevapları aranıyor. Detaylar haberimizde.

Hıçkırık nedir? Hıçkırık nasıl geçer, zararlı mı?

Her insan günlük hayatta hıçkırık ile karşı karşıya kalabilir. Hıçkırık kimi zaman kısa süre içinde geçerken kimi zaman ise daha uzun sürebilir ve rahatsızlık verebilir. Peki; hıçkırık nedir? Hıçkırık nasıl geçer ve zararı var mı? Hıçkırık ile ilgili bilgileri bu haberimizde bulabileceksiniz.

Hıçkırık, ani ve tekrarlayan bir diyafram kası kasılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Bu refleks, solunum kontrolünden sorumlu olan diyafram kasının ani bir şekilde kasılması ve ardından glottis adı verilen ses tellerinin kapanması ile oluşur.

Hıçkırık genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Hıçkırığın sebepleri nelerdir?

Hızlı Yemek Yeme veya Aşırı Yemek: Hızlı yemek yemek veya çok fazla yemek yemek, mideye hava kaçmasına neden olabilir, bu da hıçkırığa yol açabilir.

Aşırı Gerginlik veya Stres: Stres veya aşırı gerginlik, diyafram kaslarının aniden kasılmasına neden olabilir.

Yemek veya İçeceklerin Aşırı Sıcak veya Soğuk Olması: Aşırı sıcak veya soğuk içeceklerin tüketilmesi, diyaframı uyarabilir ve hıçkırığa neden olabilir.

Gazlı İçecekler: Gazlı içeceklerin içilmesi, mideye hava gitmesine ve hıçkırığa yol açabilir.

hickirin-neden-olur-nasil-gecer-1.webp

Baharatlı veya Asidik Yiyecekler: Baharatlı veya asidik yiyecekler, mideyi uyararak hıçkırığa neden olabilir.

Yatmadan Hemen Önce Yemek Yemek: Yatmadan hemen önce yemek yemek, mide asidinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir ve hıçkırığa yol açabilir.

Solunum Yolu Enfeksiyonları: Soğuk algınlığı veya diğer solunum yolu enfeksiyonları, sinirleri uyararak hıçkırığa neden olabilir.

Şişkinlik veya Gaz Problemleri: Mide şişkinliği veya gaz problemleri, hava miktarını artırarak hıçkırığa yol açabilir.

Hıçkırık zararlı mıdır?

Çoğu hıçkırık durumu zararsızdır ve genellikle kısa süre içinde geçer. Ancak, hıçkırık uzun süre devam ediyorsa veya şiddetli rahatsızlık yaratıyorsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık