Günde en fazla ne kadar tuz tüketmeliyiz?

12-18 Mart Tuza dikkat haftası

Günde en fazla ne kadar tuz tüketmeliyiz?

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 12-18 Mart Tuza dikkat haftası nedeniyle mesaj yayınladı.  


Açıklamada, aşırı tu tüketiminin pek çok  kronik hastalığının nedeni olduğu belirtilirken, hipertansiyona neden olduğu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiği aktarıldı. Yine aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişiminde ilişkili olduğu ifade edilirken kan basıncının yükselmesi ve kalp hastalıkları riskini artırdığının altı çizildi. Açıklamada şunlar belirtildi: 


"Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir. Tuz tüketiminin 5 gramın altına alınması inme riskinin %23 ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkların %17 azaltılmasını sağlamaktadır. Diyetteki tuz miktarının günde 1 gram azaltılması felçleri %5, kalp krizlerini %3 azaltacaktır.

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre, tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir. Bakanlığımızca aşırı tüketildiğinde sağlığımızı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılı itibari ile “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmaktadır. 2012 yılında tekrarlanan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na  göre tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15 gr/gün).

12-18 Mart haftası dünya genelinde aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik farkındalık oluşturulması, bilgilendirme yapılması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla “Tuza Dikkat Haftası” olarak kutlanmaktadır. Dünya Tuza Dikkat Haftasının bu yılki teması #5yol5gram, #tuzuazaltmanınbeşyolu olarak belirlenmiştir. Bu temayla halkın beslenme ve yiyecekleri satın alma alışkanlıklarında basit değişiklikler yapmaya teşvik edilmesi amaçlanmıştır."
 
Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;
 
  • Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır,
  • Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu ve maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın,
  • Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın,
  • Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin,
  • Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin, daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık