“Down Sendromu hastalık değil farklılıktır”

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Down Sendromlular günü dolayısıyla açıklama yaptı.

“Down Sendromu hastalık değil farklılıktır”

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayısıyla açıklama yaptı.


Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
 
"En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.

Otozomal kromozom anomalileri içerisinde en sık görülen Down Sendromudur. Bu çocuklarda bulunan ilave bir 21 No'lu kromozom (Trizomi 21) zihinsel gelişmenin az veya çok geri kalmasına yol açar. Toplumda her 800 -1200 gebeden birinin çocuğunun Down sendromu olma olasılığı vardır.

Yüz görünümleri oldukça tipik olan bu bebeklerde kalp ve diğer iç organ anomalileri de sık olarak bulunur. Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer.

Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler.

Her çocuk gibi Down Sendromlu çocukların da kendilerine özgü bir gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları vardır. Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi Down Sendromlu çocuklarda da aileyle, eğitimle, sosyal çevreyle yakından ilişkilidir.

Down Sendromlu çocukların ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler. 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim almış ve normal gelişim çizgisine ulaşmış Down Sendromlu çocuklar normal okul ve sınıflarda eğitim görebilmektedirler.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak, onların hak ettiği ilgi ve sevgiyi hep birlikte göstereceğimizi umut ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler