Aralıklı oruç nedir? Nasıl yapılır?

Aralıklı orucun ne olduğu ve nasıl yapılacağı araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

Aralıklı oruç nedir? Nasıl yapılır?

Aralıklı oruç (intermittent fasting), belirli bir süre boyunca yemek yeme ve açlık arasında döngüsel olarak değişen bir beslenme yöntemidir.

Aralıklı oruç, vücudun enerji dengesini düzenlemek, metabolizmayı artırmak ve bazı sağlık yararları elde etmek amacıyla uygulanabilir. İşte aralıklı oruç hakkında genel bilgiler ve farklı yöntemler:

Aralıklı oruç yöntemleri nelerdir?

16/8 Metodu (Saat Dilimi): Bu yöntemde, günde 16 saat boyunca oruç tutulur ve kalan 8 saat içinde yemek yenir. Örneğin, günün büyük bir kısmında oruç tutulup, yemekler sadece öğleden sonraki 8 saatlik bir pencerede tüketilir.

5:2 Diyeti: Bu yöntemde, haftanın 5 günü normal beslenme düzeni devam ederken, diğer 2 günü çok düşük kalorili bir diyet uygulanır. Bu diyet günlerinde genellikle 500-600 kalori alınır.

Eat-Stop-Eat (24 Saatlik Oruç): Bu yöntemde, belirli bir gün boyunca tam bir 24 saatlik süre boyunca oruç tutulur. Örneğin, bir gün boyunca yemek yememe ve ertesi gün aynı saatte yemek yeme şeklinde uygulanabilir.

Warrior Diet: Bu yöntemde, gündüzleri hafif atıştırmalarla geçirilir ve ana yemek akşam saatlerine bırakılır. Akşam yemeğinden sonra ise oruç tutulur.

Aralıklı oruçta dikkat edilmesi gerekenler

Aralıklı oruç, kilo kontrolü, insülin hassasiyetinin artırılması, hücresel onarımın teşvik edilmesi gibi çeşitli sağlık avantajları iddia edilen bir yöntemdir. Ancak, bu tür bir diyeti uygulamadan önce, özellikle mevcut sağlık durumu, yaş, cinsiyet ve bireysel ihtiyaçlar göz önüne alınmalıdır. Herhangi bir diyet değişikliği konusunda bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık