30 yıllık çalışma sonucunda sıtma aşısı uygulanmaya başlandı

Aşı, bir çok insan için umut oldu

30 yıllık çalışma sonucunda sıtma aşısı uygulanmaya başlandı

Dünyanın ilk sıtma aşısı Doğu Afrika ülkesi Malawi'de uygulanmaya başlandı. 

Her yıl dünyada 435 binden fazla ölüme neden olan sıtma hastalığından kurtulmak için 30 yıl süren çabaların ardından hastalığın ilk aşıları dünyada ilk kez Malawi'de uygulanmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Malavi Hükümeti'nin dönüm noktası niteliğindeki pilot programını memnuniyetle karşıladı. 

3 Afrika ülkesinden ilki Malawi 

RTS, S olarak bilinen ilk ve tek sıtma aşısı uygulamasının başlatılması, Malawi'yi 2 yaşına kadar olan çocuklara aşının sunulabileceği üç Afrika ülkesinin ilki haline getiriyor. WHO'dan yapılan açıklamada, Gana ve Kenya'daki aşıların önümüzdeki haftalarda uygulanacağı bildirildi. 

Her 2 dakikada 1 çocuk sıtmadan ölüyor 

Sıtma, her 2 dakikada bir çocuğun ölmesine neden oluyor. Bu ölümlerin çoğu, her yıl 250 binden fazla çocuğun hastalıktan öldüğü Afrika'da yaşanıyor. 
WHO, Hindistan'ın Güney-Doğu Asya'da yüzde 89'luk sıtma vakaları oluşturduğunu tahmin ediyor. Ulusal Vektör Kaynaklı Hastalık Kontrol Programı'na göre (NVBDCP), ülkede 2016 yılında 1 milyonun üzerinde vaka ve sıtmaya bağlı 331 ölü rapor edildi. 
Sıtma yüzünden 5 yaşın altındaki çocuklar hayati tehlike oluşturan komplikasyon riski altında bulunuyor. Tüm dünyada sıtma, çoğu çocuk olan yılda 435 bin insanın ölümüne neden oluyor. 

"Sıtma aşısı umut verici bir araç" 

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Son 15 yılda yataklara konulan ağlar ve sıtmayı kontrol altına almak için yapılan diğer önlemlerden büyük kazançlar elde ettik, ancak bazı bölgelerde ilerleme durdu ve hatta tersine döndü. Sıtmayı tekrar geriletmek için yeni çözümlere ihtiyacımız var ve bu aşı bize umut verici bir araç sunuyor. Sıtma aşısı, on binlerce çocuğun hayatını kurtarma potansiyeline sahiptir" dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler