Hamas nedir? Hamas'ın amacı nedir? Hamas'ın lideri kim? Hamas’ın kısa tarihi

Hamas ile İsrail arasında yaşanan çatışmalar sonrasında Filistin’in direniş örgütü Hamas hakkında araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Peki, Hamas nedir? Hamas’ın tarihi…

Hamas nedir? Hamas'ın amacı nedir? Hamas'ın lideri kim? Hamas’ın kısa tarihi

İsrail’e karşı düzenlediği silahlı eylemlerle ile adını duyuran ve 1987 yılında İsrail’in işgaline karşı yaygın protestoların damgasını vurduğu ilk intifa sırasında kurulan Peki, Hamas nedir? Hamas’ın tarihini sizler için hazırladık. Detaylar haberimizde...

Hamas nedir? Hamas'ın amacı nedir? Hamas'ın lideri kim? Hamas’ın kısa tarihi

HAMAS NEDİR?

Hamas, 2006’da Filistin genelinde yapılan seçimlerde Filistin halkı tarafından iktidara taşınmış ancak İsrail başta olmak üzere Batılı ülkelerce tanınmamış ve hükümetten düşürülmüştür. Hamas 8 Aralık 1987 tarihinde başlayan ilk Filistin intifadasının ardından 14 Aralık’ta kurulmuştur. Batılı ülkeler tarafından ise yasaklı örgüt veya terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.

2006 yılında yapılan parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde etmiş ve seçimlerin ardından Hamas ile Fetih arasında olan iç çatışmalar ise 2007 yılında Gazze’nin kontrol altına alınmasıyla son bulmuştur. Hamas, Filistin’in önemli bir coğrafi kısmını oluşturan Gazze Şeridi’ni yönetmektedir.

Hamas nedir? Hamas'ın amacı nedir? Hamas'ın lideri kim? Hamas’ın kısa tarihi

1980'lerden bu yana hareketin bir parçası olan İsmail Haniye, Hamas'ın lideri olarak kabul görüyor.

PEKİ HAMAS VE SİLAHLI KANADININ YASAKLI OLDUĞU ÜLKELER HANGİLERİ?

İsrail'in en önemli müttefiki ABD, "terörist hareket" olarak sınıflandırdığı Hamas'ın ülkedeki faaliyetlerini de 1997 yılında yasakladı.
Daha önce Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugaylarını "terör örgütü" ilan eden İngiltere, 26 Kasım'da aldığı bir başka kararla "hareketin siyasi kanadını da terör örgütleri listesine" aldı.
İsrail-Filistin sorununa ilişkin iki devletli çözümü destekleyen Avrupa Birliği (AB) Hamas'ı 2001 yılında "terör örgütleri" listesine dahil etti.
AB'den bir yıl sonra da Kanada, Hamas hakkında aynı kararı aldı ve "terör örgütleri" listesine ekledi
Avustralya 2003 yılında, Yeni Zelanda da 2010 yılında Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarını "terör örgütleri" listesine aldığını açıkladı.

Hamas’ın yaklaşık 30 bin askeri bulunmaktadır.

HAMAS’IN AMACI NEDİR?

İsrail’in yıllardan beri işgal ettiği Filistin topraklarından feragat etmemek ve bağımsız Filistin’i kabul ettirmektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Nedir, Ne Anlama Gelir?