Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler?

Kimlerine göre bir terör, kimilerine göre ise bir direniş örgütü. Hamas’ı kim ya da kimler yönetiyor? Hamas lideri kim? Hamas’ın liderleri kimler? İşte detaylar haberimizde.

Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler?

Hamas ve İsrail arasındaki savaş sonrasında Hamas hakkında araştırmalar yapılmaya devam ediyor.

Peki Hamas’ın lideri kim? Hamas’ın liderleri kimler? Detaylar haberimizde…
Hamas’ın Genel Lideri olarak kabul edilen İsmail Haniye kimdir?

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler?

1961 yılında El Şati Kampı’nda doğan İsmail Haniye, 1980’lerin sonunda Hamas’ın önde gelen üyelerinden biri oldu. 3 yıl boyunca hapiste kalan Haniye 1992’de İsrail ve Lübnan arasındaki tarafsız bölgeye sürgün edildi. Sürgün’ün ardından Gazze’ye döndü. 1997’de Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geldi ve konumunu güçlendirdi. Haniye, 2006 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı, ancak bir yıl sonra Hamas’ın şiddet yoluyla Abbas’ın El Fetih partisini Gazze Şeridi’nden çıkarmasının ardından görevden alındı. 2017’de Hamas’ın siyasi bürosunun başına geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı 2018 yılında Haniye’yi terörist olarak tanımladı. Son birkaç yıldır ise Katar’da yaşıyor.

Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler?

HALİD MEŞAL KİMDİR?

1956’da Batı Şeria’da doğan Halid Meşal, Hamas’ın kurucularından biri. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun doğrudan talimatıyla Mossad, 1997 yılında Ürdün’de yaşarken Meşal’e suikast girişiminde bulundu. Kanada pasaportlarıyla Ürdün’e giren Mossad ajanları, Meşal’e bir caddede yürürken zehirli bir madde enjekte etti.

Ürdünlü yetkililer suikast girişimini ortaya çıkardı ve iki Mossad üyesini tutukladı.Dönemin Ürdün’ün Kralı Hüseyin, Netanyahu’dan Meşal’e enjekte edilen maddenin panzehrini istedi. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın baskısıyla karşılaşan Netanyahu, başlangıçta talebi reddettikten sonra panzehri temin etti. Haniye gibi Katar’da yaşayan Meşal, Gazze Şeridi’ni ilk kez 2012 yılında ziyaret etti. Filistinli kalabalıklar onu coşkuyla karşıladı.

Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler?

MAHMOUD ZAHAR KİMDİR?

Mahmud Zahar 1945 yılında Filistinli bir baba ve Mısırlı bir annenin çocuğu olarak Gazze’de doğdu. Hamas’ın en önde gelen liderlerinden biri. İsrailli yetkililer siyasi konumu nedeniyle onu görevden alana kadar Gazze ve Han Yunus’ta doktor olarak çalıştı. Diğer birçok Hamas lideri gibi o da, 1988 yılında İsrail hapishanelerindeydi.

Hamas hareketinin 2006’da Filistin genel seçimlerini kazanmasıyla birlikte Zahar, Başbakan İsmail Haniye’nin yeni kurulan hükümetinde Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. İsrail 2003 yılında Zahar’a suikast girişiminde bulundu ve bir uçak Gazze’deki evine bomba attı. Saldırıda hafif yaralandı ama büyük oğlu Halid hayatını kaybetti. El Kassam Tugayları üyesi olan ikinci oğlu Hossam ise 2008 yılında Gazze’de İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında öldürüldü.

Hamas lideri kimdir? Hamas’ın liderleri kimler? ​​​​​​​


YAHYA SİNVAR KİMDİR?

1962 doğumlu Sinwar, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinvar 1962 yılında doğdu.
İç güvenlik konularını yöneten, İsrail ajanlarını soruşturan El Mecd’in, yani Hamas güvenlik teşkilatının kurucusu. 1988’de üçüncü kez tutuklandıktan sonra dört kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Hamas tarafından esir tutulan bir İsrail askeri karşılığında iade edilen 1027 mahkum arasında yer aldı. O günden bu yana, Hamas içinde yükselmeye devam etti. ABD 2015 yılında Sinvar’ı “uluslararası teröristler” kara listesine dahil etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?