Bıttım Sabunu Nedir, Neden Yapılır? Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

Bıttım Sabunu ülkemizde sıkça kullanılmaktadır Peki Bıttım sabunu nedir, içeriğinde ne var, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir? İşte detaylar

Bıttım Sabunu Nedir, Neden Yapılır? Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

Ülkemizde bir çok insan tarafından bilinen bıttım sabunu, isminin bilindiği kadar kullanılmamaktadır. Peki bıttım sabunu nedir, içeriğinde ne var, faydaları nelerdir, ne işe yarar? İşte detaylar...

BITTIM SABUNUNUN İÇERİĞİ

Bu ürünün yapılışı tamamen doğal ürünlerden oluşmaktadır. Bıttım sabununun hammadesi Antep fıstığı ağacıdır.  Burada dikkat edilmesi gereken konu bu ağaçların aşısız ağaçlar olmasıdır. Menengiiç ve çitlembik olarak da bilinen bu ağaçların meyveleri bu sabunun yapımında kullanılıyor. .Aynı zamanda bilindiği üzere menengiçten kahvede yapılıyor. Bu ağaçların Siirt'te daha çok yetişmesi nedeniyle bıttım sabununun da en çok üretildiği yer Siirt'tir. Bu sebepten Siirt Sabunu olarak da bilinir. Bölgede hemen her köyde yapımı organik olarak devam etmektedir.

Zorlu bir süreçten geçerek üretilen Siirt bıttım sabunu için öncelikle menengiç meyveleri toplanır.  Antep fıstığına benzeyen bu meyvelerin toplanması da oldukça güçtür. Toplanan menengiç ayıklanarak en iyileri alınır, kurutulur. Bu meyve tahmini olarak 10 günde kurutulduktan sonra öğütülme işlemine geçilir. Üreticiler el değirmeni veya geleneksel araçlarla olduğu gibi mekanik araçlarla da öğütme işlemini gerçekleştirebilir.  Öğütme işlemi ile birlikte meyveden ayrılan yağları temizlenir, kalan kısmı su ile kaynatılır. Bu işlem ile birlikte meyvenin kabukları dibe çöküp, yağ üste çıkar. Üste çıkmış olan yağ alınıp, diğer yağ ile birleştirilerek kazana koyulur. Su ve kül suyu ile 12 saat boyunca kaynamaya bırakılır. Bu işlemin sonucunda sıvı haldeki sabun kalıplara dökülerek bıttım sabunu ortaya çıkar.

Bıttım Sabunu Nedir, Neden Yapılır? Bıttım Sabunu Ne İşe Yarar?

BITTIM SABUNU FAYDALARI

Yapım aşaması oldukça çileli olan bıttım sabunu bir okadar da sağlıklıdır. Özellikle saç ve saç derisine yararlı olurken içinde bulunan vitamin ve diğer bileşenlerle saç dökülmelerini önlüyor, canlı bir göürünüm katıyor. Cilt temizliği konusunda da oldukça iyi olan bıttım sabunu mikropları öldürür, sivilce, mantar,siyah nokta gibi sorunlara da iyi gelir. 

BITTIM SABUNU NASIL KULLANILIR?

Bıttım sabununu bol köpürttükten sonra saç diplerine masaj yaparak kullanın. Bıttım sabununu kullanırken yanında kimyasal bir ürün kullanılmaması gerekiyor. Bıttım sabununu düzenli kullanmaya mümkün olduğunca özen göstermede fayda var 1 gün bıttım sabunu kullanıp 2. gün şampuan kullanmayınız. Saçlarınızı her gün yıkamayın bıttım sabunuyla yıkadıktan sonra 2 gün yıkamayın çünkü saçlar bıttım yağıyla beslenirler. Ancak her gün yıkanmanız gerekiyorsa saçlarınızı bıttım sabunuyla yıkayın.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?