Asiz ne demektir? İnzibat nedir, ne anlama gelir?

Sıkça duyduğumuz Asiz ve İnzibat kelimelerinin anlamı merak ediliyor. Peki asiz nedir, inzibat ne anlama gelmektedir işte detaylar.

Asiz ne demektir? İnzibat nedir, ne anlama gelir?

Askeri bir terim olan inzibat kelimesi ve kısaltması olan asiz olarak söylenilmesi anlamları konusunda merak uyandırıyor. Peki asiz nedir, inzibat ne anlama gelmektedir, inzibat ne iş yapar? İşte ayrıntılar

Askeri İnzibat Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olan bir birliktir. AS.İZ. ise bu birliğin kısaltılarak yazılışıdır. Kısaca ASİİZ olarak okunur.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa göre, Askeri inzibat görevlisi askerlere  savaş zamanı ve barış zamanı pek çok görev verilmektedir. Disiplin muhafaza görevi, trafik yönetebilmeleri, ülkeye giriş çıkışı kontrol edebilmeleri, esir kampı idaresi gibi bir çok görevde bulunabilirler.

Askeri İnzibat Görevleri Nelerdir?

AS.İZ  olarak kısaltılan askeri inzibat görevlileri denetleme yapabilmektedir. Havalimanında askeri personelleri de denetlemektedirler. Daha çok törenlerde görülen askeri inzibatlar, resmi karşılama, çelenk görenleri ve birçok törende yer almaktadırlar. Bu nedenle kendilerini çokça görmek mümkündür.

Asiz ne demektir? İnzibat nedir, ne anlama gelir?

Askeri İnzibat Nasıl Olunur?

Askeri İnzibat doğrudan olunabileeek bir seçimle alınabilecek bir görev değildir. Ancak belirli kişilerden seçilmekle beraber fiziki olarak uzun boy ve yapılı kişiler tercih edilmektedir.

Ayrıca AS.İZ'in görevlerini maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;

  •  Kışla içerisinde trafik görevlerini düzenlemek ve icra etmek,
  •  Askeri araç kazalarında görev alarak ilgili işlemleri takip etmek,
  •  Askeri araç konvoylarında görev alarak güvenliği sağlamak,
  •  Orduda disiplinin muhafazasında görev almak,
  •  Ülke giriş çıkışlarında görev almak, askeri personellerin takibini ve işlemlerini yapmak,
  •  Törenle ilgili tüm faaliyetlere katılmak,
  •  Cenaze merasimlerinde görev almak,
  •  Çelenk koyma törenlerine katılarak, ilgili işlemleri takip etmek,
  •  Asker kaçaklarının ifadesini alıp sevkini yapmak,

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?