Bir Mavi Yolcu: Sabahattin Eyuboğlu Kitap severlerle buluştu

Yrd. Doç. Dr. Hatem Türk tarafından keleme alınan “Bir Mavi Yolcu: Sabahattin Eyuboğlu” isimli kitap Kitap severlerle buluştu.

Bir Mavi Yolcu: Sabahattin Eyuboğlu Kitap severlerle buluştu

Ünlü denemeci, yazar, çevirmen, belgeselci Sabahattin Eyuboğlu ile ilgili kitap raflardaki yerini aldı.


Giresun Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Hatem Türk’ün “Bir Mavi Yolcu: Sabahattin Eyuboğlu” adıyla yazdığı kitap, kitap severlerle buluştu.
.
Sabahattin Eyuboğlu Kimdir?
 
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Avrupa’ya ilim için gönderilen ilk isimlerin başında geliyordu. Fransa ve İngiltere’de edebiyat ve sanat eğitimi alan yazar, yurda dönüşte Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’in en yakın arkadaşlarından biri olarak Köy Enstitüleri’nin kuruluşunda görev aldı. Bunun yanında pek çok arkadaşıyla Türk tarihinin en büyük çeviri hareketini de başlatan Sabahattin Eyuboğlu, aynı zamanda ülkemizdeki turizm potansiyelini ortaya çıkaran isimlerin de başındadır. Mavi Yolculuk adıyla Akdeniz ve Ege kıyılarına ilmi, edebi ve kültürel geziler düzenleyen yazarın en önemli çalışmalarından biri de Anadolu’nun hemen her yerini dolaşarak buradaki tarihi değerleri konu alan belgesel filmleri çekmesidir.
 
Trabzon’un yetiştirdiği değerlerden biri ile ilgili yazılan kitabın başında KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Mevhibe Coşar’ın da bir sunuş yazısı var.
 
Prof. Dr. A. Mevhibe Coşar yazısında “Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Amerika seyahatinde Mahmut Goloğlu’nun kızı Dr. Ayşe Goloğlu Soyer’in misafiri oldu. Bu misafirlik uzun tarih sohbetleri ve özellikle Goloğlu - Eyuboğlu ailelerinin hikâyesi üzerinde yoğunlaştı. Ayşe Goloğlu Soyer, vatan sevgisini aile sevgisi ve bağlılığı ile birleştirmiş bir hanımefendi olarak çok sevdiği ve fedakârlıklarla dolu hayatının bir evlat sahibi yapamadığı dayısı Sabahattin Eyuboğlu’na hayrandı. Onu Türk gençliğinin daha yakından tanımasını sağlayacak bir şeyler yapmak istiyordu. Bunun için onu anlatacak bir kitap olsun; samimi, inanan ve onu anlayan bir kitapla anlatılsın istiyordu. Türkiye’ye geldiklerinde Trabzon’a bir ziyarette bulundular ve bu kitap hayalini bizimle paylaştılar. Kardeş Mektupları ile başlayan Eyuboğlu okumaları, başka bir cepheden bir tanışıklık yaratırken o aranan “samimi, inanan ve anlayan” çalışmaları büyük bir sevgi ile yapan Hatem Türk’ün titiz çalışkanlığına tevdi ettik bu kitabı.” ifadelerine yer verdi.
 
İşte Kitabın Kapak yazısından bir bölüm…
 
“Yalnızca Trabzon’un değil Türkiye’nin tanınmış ailelerinden Eyuboğulları’nın bir ferdi olan Sabahattin Rahmi Eyuboğlu, yıllarca kaymakamlık sonra da milletvekilliği yapmış bir babanın oğlu olarak devletçi kimliği ve saygınlığıyla dolu dolu bir ömür yaşamıştır. Cumhuriyetin kazanımlarının en dikkate değer kurucularından biridir. Avrupa’dan aldığı eğitimle Anadolu’dan aldığı ışığı birleştirerek çağdaşlaşma yolundaki ülkenin en zor zamanlarında akranlarına ve öğrencilerine yol gösterici olmuştur. Halkın değerleriyle barışık olmak üzere toptan bir anlayışı benimsemiş olan Sabahattin Eyuboğlu, çok yönlü bir kişidir. Başta çevirmenlik, öğretmenlik, yayıncılık, belgeselcilik olmak üzere bilinen ve bilinmeyenleriyle zamanına damga vurmuştur. Sabahattin Eyuboğlu, iyimser yapısı gereği pek çok sıkıntıya maruz kalsa da küskünlük taşımamış, çevresine güç vermeye ve çalışmaya devam etmiştir.”

Bir Mavi Yolcu: Sabahattin Eyuboğlu Kitap severlerle buluştu
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat