İşte sonbahar mevsiminde yetiştirilebilecek bitkiler...

İşte birbirinden güzel bitkilerin özellikleri ve bakım sırları...

İşte sonbahar mevsiminde yetiştirilebilecek bitkiler...

Kış ayların evinizde ya da bahçenizde bu bitki türlerine yer açabilirsiniz. Baktıkça kendinizi daha iyi hissedibileceğiniz, işte mevsimlik bitki çeşitleri..

Siklamen çiçeği (Cyclamen)

Siklamen çiçeği, Primulaceae familyasından gelen çok yıllık bir bitkidir. Şubat ve nisan ayları arası arasında açan çiçekleri beyaz ve pembe tonlu olup 5 parçalıdır. Siklamen çiçeği havaların ısındığı mevsimde uykuya geçer. Sıcak ilkbahar sonları veya yaz başına denk gelen bu dönemde bitkinin tüm yaşamsal faaliyetleri durur ve havaların tekrardan soğumaya başlaması ile filizlenmeler gerçekleşir. Siklamen çiçeğinin ev ortamında yetiştirilmesi zordur. Balkon ve bahçe çiçeğidir. Ayrıca ışık seven bir bitkidir. Ancak direk güneş ışığı istemez. Bunun yanı sıra humuslu toprakları sever. Kireçsiz, drenaj sağlanan, verimli topraklar siklamen yetiştirmek için uygundur.

Siklamen çiçeği nasıl sulanır?

Siklamen kışın ayda 1 kez sulanmalıdır. Siklameni sularken çiçekleri çok ıslatmamaya özen gösterilmesi gerekir. Özellikle çiçeğin ortasında bulunan yumru kısmına su değmemesi, bitkinin çürümemesi için önemlidir.

Siklamen nasıl çoğaltılır?

Siklamen çoğaltmak için iki yöntem kullanılır. Bunlardan bir tanesi tohumla çoğaltmadır. Siklamen bitkisinin yaprakları solarken bir meyve verir ve bu meyve kuruduğu zaman tohumlar içerisinden alınabilir. Tohumları ekerken toprağın çok yüzeyinde kalmamasına dikkat edilmelidir. Tohumlar filizlenmeye başladığında 10 cm olana kadar yerinden çıkarılmamalıdır.

Diğer yöntem ise yumrudan çoğaltmadır. Bu yöntem nisan ve mayıs aylarında uygulanabilir. Yapraklar kuruduktan sonra topraktan kökleri koparılmadan sökülür. Yumru üzerindeki toprak özenle temizlenir. Bu aşamada çok hassas davranılmalıdır. Keskin bir bıçak ile dik konumdaki soğan tam ortadan ikiye kesilir. Ardından soğan üzerine bu işlem için hazırlanan bahçe kükürtlerinden sürülüp 10 gün kadar direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletmek gerekir. Ardından soğanın üst kısmı dışarıda kalacak şekilde dikim işlemi tamamlanır.

Siklamen çiçeği nasıl nübrelenir?

Siklamen çiçek açtığında iki hafta ara ile ayda iki defa olmak üzere sıvı gübre verilebilir.

Krizantem çiçeği (Chrysanthemum)

Krizantem, bir diğer adı ile Kasımpatı (Chrysanthemum), yaklaşık 30 tür barındıran, papatyagiller familyasına bağlı otsu, çok yıllık bir bitki türüdür. Güneşli ve yarı gölge sever. Kuruyan çiçeklerin kesilmesi gerekir, böylece bitki tüm gücünü yeni çiçeklenme için ayırabilir. Kasımpatı küçük budamalar da ister. Sulama isteği fazladır sık sık su ister.

Krizantem çiçeği nasıl çoğaltılır?

Tohum ekimi yapılacaksa Ocak ayından Mart ayına kadar yapılabilir. Çimlendirme işlemi için nemli torf kullanılır. Tohumlar ekildikten sonra üzerine 1 cm kalınlığında torf serperek tohumların üzeri kapatılır. Ekilen toprak nemini kaybetsin diye saksının üzeri plastik şeffaf bir jelatinle kaplanır. Çimlenmenin olabilmesi için 18-21 derece arasında bir sıcaklık gereklidir. 2-3 hafta arasında sonuç alınır. Filizler daha geniş saksılara alınarak çoğaltma işlemi tamamlanır.

Hercai menekşe (Viola)

Kışın rengarenk açan renkleriyle soğuk kış aylarını renklendiren en önemli kış çiçeklerindendir. Bilimsel adı Viola olan bitki Akdeniz ülkeleri, Kafkaslar ve Balkanlarda yetişmektedir. Ülkemizin ise hemen her yerinde verimli bir şekilde yetişebilmektedir.

Işıklandırma şartları: Menekşe çiçeği, doğrudan güneş ışığını sevmez, yarı gölge bitkisidir. Gölge alanlarda yetişmesi gerekmektedir. Çiçeklenebilmesi açısından doğrudan olmayan ışıklı ortamda yer alması gerekir.

Sulama şartları: Menekşe bitkisi nemli ortamları sevdiğinden, toprağın sürekli nemli kalması gerekmektedir. Sulama yapılırken köklerden sulanmalı yaprak ve çiçeklerine su değmemesine dikkat edilmelidir.

Sıcaklık isteği: Hercai menekşeleri kışın kar altında bile kalsalar çok fazla zarar görmezler.

( pembenar)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler