Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024-2025 dönemine ilişkin hava tahmin raporunu yayımladı. Raporda, La Niña şartlarının oluşma ihtimalinin yüzde 55 olduğu belirtilerek, rekor yağışlar, seller ve olağanüstü hava olaylarına karşı uyarıda bulunuldu.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasındaki hava olaylarına yönelik yeni tahminlerini kamuoyuyla paylaştı. Raporda, El Niño’dan La Niña’ya geçiş ihtimalinin yüzde 55 olduğu ifade edildi.
“En Sıcak Yıl” Uyarısı
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, 2024 yılının El Niño etkisiyle başlamasına dikkat çekerek, “2024 yılı kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor. La Niña ortaya çıksa dahi, kısa vadeli soğutma etkisi atmosferdeki rekor seviyedeki sera gazlarının ısınma etkisini dengelemek için yetersiz kalacak” dedi.
Saulo, son yıllarda dünya genelinde rekor yağışlar ve seller dahil olağanüstü hava olaylarına tanıklık edildiğini vurguladı.
Türkiye’den Uzman Görüşü
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise iklim döngüsüne dikkat çekti. Yaşar, “2024 yılının başından itibaren mayıs ayı dışında tüm aylar ortalamanın üzerinde sıcak geçti. Eğer çok sıcak bir dönemden geçiyorsak, arkasından soğuk bir dönem gelir. 2020’den sonra 2021 ve 2022 yıllarında üç yıl üst üste kuraklık yaşandı. Bu doğada çok nadir görülen bir olaydı. O dönemde yağış açığını Süper El Niño kapatmaya çalıştı ve dünyanın birçok bölgesinde seller meydana geldi” dedi.
Prof. Dr. Yaşar, önümüzdeki dönemin son 50-60 yılın en soğuk dönemlerinden biri olabileceğini belirterek, Türkiye’nin de bu süreçten etkileneceğini söyledi.
Küresel İklim Modellerinde Belirleyici
WMO raporunda ayrıca, El Niño ve La Niña gibi iklim olaylarının mevsimsel tahminlerde kritik rol oynadığı, erken uyarı ve önleyici adımlar için önemli bir araç olduğu ifade edildi.
Kaynak: