Selçuk Yöntem Kimdir?

Usta oyuncu Selçuk Yöntem kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Selçuk Yöntem Kimdir?

SELÇUK YÖNTEM KİMDİR?

Selçuk Yöntem, 13 Temmuz 1953 tarihinde  Erzurumlu bir anne ve Sakaryalı bir babanın 4. çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. 

KARİYERİ:

Babası subay olduğu için tayinlerle birkaç şehir dolaştı. İlkokula Malatya'da başladı. Sonra Ankara, Afyon, İstanbul. Liseyi Şişli Terakki Lisesi'nde okudu. Sonra Ankara Devlet Konservatuarında okumuştur. İlk yıl okuldan atılmış ve  danıştay kararıyla okula geri dönmüştür. 1975 ve 1976 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nden mezun olan Yöntem, 1977'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başlamış, 1994'te İrfan Yalçın'ın Aşağıdakiler adlı oyununu, 1995'te Savaş Dinçel'in Gürültülü Patırtılı Bir Hikâye adlı oyununu yönetmiştir. Bu oyunla "Övgüye Değer Yönetmen" ödülünün sahibi olmuştur. 1997-1998 tiyatro sezonunda Haldun Taner'in Ay Işığında Şamata adlı oyununu yönetmiştir. 1986-1987 tiyatro sezonunda Dört Mevsim adlı oyunla "Övgüye Değer Erkek Oyuncu" ödülünü, 1988-1989 tiyatro sezonunda Peynirli Yumurta adlı oyunla "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü, 1990 -1991 tiyatro sezonunda ise Deli Dumrul'daki rolü ile "Ulvi Uraz En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü almıştır. Sahne oyunlarının yanı sıra TRT İstanbul Radyosu'nun hazırladığı radyo oyunlarında da rol almıştır.

Televizyon ve sinema için film çalışmaları yapmış, C Blok adlı filmle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü alan Yöntem, Deli Yürek adlı dizi ve sinema filmindeki Bozo tiplemesinden sonra, 2003 yılındaki Kurtlar Vadisi adlı dizide de Aslan Akbey karakterini canlandırmıştır.

2008 yılında Kanal D'de yayınlanmaya başlanan Aşk-ı Memnu dizisinde başrollerdeki karakterlerden biri olan Adnan Ziyagil'e hayat vermiştir. 400'ü aşkın bölüm sunduğu Büyük Risk adlı bilgi yarışması Star Tv'de başlamış, Show TV'de devam etmiştir. 2013 ATV'de yayınlanan Bugünün Saraylısı dizisinde Ata Katipoğlu'nu oynamıştır.

Kim Milyoner Olmak İster? yarışma programının sunucusu Kenan Işık'ın beyin kanaması geçirmiş olması ve programı sunamayacak olması sebebiyle Kim Milyoner Olmak İster?'in 4. sezonun sunucusu olarak kararlaştırılmıştır.

ÖZEL HAYATI:

Usta oyucu ilk kez 1976 yılında Zuhal Olcay ile nikah masasına oturmuştur. Çift, 1979 yılında yollarını ayırmıştır. İkinci kez ise Cihan Yöntem ile dünyaevine girmiştir. Oyuncunun Iraz Yöntem adında çocuğu vardır.

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI:

Vanya Dayı, Koca Bir Aşk Çığlığı, Gece Mevsimi, Fernando Krapp Bana Mektup Yazmış, Dolunay Katili, Bir Kış Öyküsü (Buzlar Çözülmeden), Karşı Penceredeki Kadın, Ben Feuerbach, Deli Dumrul, Begendiğiniz Gibi, Sevgili Palyaço, Peynirli Yumurta, Dört Mevsim, Ay Işığında Şamata, Keşanlı Ali Destanı, Hırçın Kız, Ak Tanrılar, Yine Başladılar Şarkılarına, Üç Kız Kardeş, Yaban Ördeği, Kurban (oyun), Çavuş Musgrave'ın Davası, Bir Umut İçin (Montserrat), Othello, Topuz (oyun), İstanbul Efendisi, Yanlışlıklar Komedyası

YÖNETTİĞİ BAZI OYUNLAR:

Keşanlı Ali Destanı, Ay Işığında Şamata, Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye, Aşşağıdakiler 

FİLMOGRAFİSİ:

Ellis Adası, Suyun Öte Yanı, Süper Baba, Yaz Yağmuru, C-Blok, Şehnaz Tango, 80. Adım, İstanbul Kanatlarımın Altında, Ateş Dansı, Deli Yürek, Çiçeği Büyütmek, Sıcak Saatler, Kaçıklık Diploması, Çatısız Kadınlar, Kimsecikler, Figüran, Taksim-İstanbul, Üzgünüm Leyla, Şaşı Felek Çıkmazı, Şarkıcı, Acı Gönül, Deli Yürek-Boomerang Cehennemi, Kurtlar Vadisi, 24 Saat, Çalınan Ceset, Rüzgarlı Bahçe, Banyo, Pars: Kiraz Operasyonu, Kız Babası, Kuşdili, Zağara Ve Diğerleri, Sardunya Sokağı, Kuzey Rüzgarı, Devrim Arabaları, Gölgesizler, Alia, Mevlana Aşkın Dansı, Girdap, Aşk-ı Memnu, Suluboya, Mazi Kalbimde Yaradır, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi, Uçurum, Bugünün Saraylısı, Güneşin Kızları, Kim Milyoner Olmak İster, The Ottoman Lieutenant   

ÖDÜLLERİ:

2010 - 1.İsmail Cem Televizyon Ödülleri -En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Aşk-ı Memnu 2. Sezon)
2009 - 14.Sadri Alışık Ödülleri -En İyi Erkek Oyuncu (Devrim Arabaları) /
1994 - Sinema Yazarları Derneği -En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Yaz Yağmuru)
1986-87 Sezonu'nda "Dört Mevsim" adlı oyunla, Ankara Sanat Kurumu tarafından "Övgüye Değer Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.
1988-89 Sezonu'nda "Peynirli Yumurta" adlı oyunla, Ankara Sanat Kurumu tarafından "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.
1990-91 Sezonu'nda "Deli Dumrül" oyunundaki rolü ile, "Ulvi Uraz En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.
1995'de Savaş Dinçel'in "Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye" adlı oyununu yönetti. Bu oyunla, Ankara Sanat Kurumu tarafından "Övgüye Değer Yönetmen" ödülünü aldı.
1997'de "Ben Feuerbach" oyunundaki rolü ile, "uluslararası Lions Birliği" ödülünü aldı.
1997'de"C Blok" adlı filmle SİYAD tarafından "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler