Sabri Ülker Kimdir?

Sanayici, iş insanı Sabri Ülker kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkındaki tüm detaylar...

Sabri Ülker Kimdir?

SABRİ ÜLKER KİMDİR?

Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım'da Şakire - İslam Ülker çiftinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Asım Ülker adında ağabeyi vardır.

Sabri Ülker Kimdir?

1953 yılında ağabeyiyle ”Berksan” soyadını bırakıp, soyadlarını “Ülker” olarak değiştirmiştir. Sabri Ülker’in ailesi Kırım Tatarları'ndandır ve "Devletler" adıyla tanınmaktadır. Babası Hacı İslam Efendi, 1891 yılında henüz 18 yaşındayken Kırım’dan İstanbul’a gitmiş, Osmanlı vatandaşlığına geçerek medrese eğitimini tamamlamıştır. Öğretmen olarak Trakya’ya atanmış ve burada kendisi gibi Kırımlı bir göçmenle evlenmiştir. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla aile önce İstanbul'a, oradan da Kırım’a dönmüştür. Sovyetler Birliği’nin kurulmasının ardından bölgedeki Müslümanlar'a yönelik baskılar nedeniyle, aile 1929'da tekrar İstanbul’a göç etmiştir.

Sabri Ülker Kimdir?

KARİYERİ VE EĞİTİMİ:

9 yaşında İstanbul’a giden Sabri Ülker, Kadırga İlkokulu’na kaydolmuştur. İlkokuldan sonra eğitimine İstanbul Erkek Lisesi'nde devam etmiştir.Ortaokul ikinci sınıfta ise, parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitmiştir. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da tamamlamıştır. 2. Dünya Savaşı yıllarında kazandığı Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âlisi'nde yükseköğrenimini bitirmiştir.

Sabri Ülker, 22 Şubat 1944 tarihinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte İstanbul-Eminönü Nohutçu Han’da "Ülker" markasının temelini teşkil eden imalathaneyi kurmuşlardır. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başlamışlardır. 1970'li yıllarda o dönemin halka açık ilk şirketlerinden olan Anadolu Gıda’yı kurmuştur. 1972'de çikolatalı bisküvi çeşitlerinde değerlendirilmek üzere çikolata ve şekerleme üretimine geçilmesini sağlamışlardır. 1975 yılında ise Ar-Ge departmanını kurdurmuştur. 80'li ve 90’lı yıllarda üretimde dikey büyümeyi benimseyerek farklı sektörlere giriş yapmıştır. Aynı dönemde, 1989 yılında Yıldız Holding'i kurarak tüm şirketleri tek çatı altında toplamıştır. Yıldız Holding'in ilk yurt dışı ortaklığına Sabri Ülker imza atmıştır. Asım Ülker 1979 yılında çocukları Selçuk ve Faruk Berksan ile birlikte yeniden "Berksan" soyadını almıştır. Asım Berksan, 1987 yılında Ülker’deki yüzde 50 hissesini kardeşi Sabri Ülker’e devrederek ayrılmıştır. "Kar Bisküvi" adında başka bir işletme kurmuştur. Sabri Ülker, 1996 yılında süt pazarına giriş yaparak Türkiye'nin ilk laktozsuz sütünü pazara sunmuştur. 2000 yılında görevlerini oğlu Murat Ülker'e devrederek emekliye ayrılmıştır. 

Sabri Ülker Kimdir?

Aynı zamanda Ülker, 2009 yılında Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nı kurmuştur. 12 yıldır faaliyette olan vakıf bağımsız bilim kurulu tarafından desteklenmekte ve milyonlarca insana ulaşmaktadır. Eğitim, doğa ve çevre koruma konularında girişimleri destekleyen Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın da kurucuları arasında yer almaktadır.

Sabri Ülker Kimdir?

ÖZEL HAYATI:

Sabri Ülker, 1949 yılında Güzide Ülker ile hayatını birleştirmiştir. Çiftin bu evliliğinden  Ali Ülker, Ahsen Özokur ve Murat Ülker olmak üzere üç çocuğu olmuştur. Oğulları Ali Ülker, geçirdiği bir kazadan dolayı 9 yaşında vefat etmiştir. Hayat arkadaşı Güzide Ülker ise 2010 yılında hayatını kaybetmiştir. Ülker çiftinin Yahya Ülker, Fatih Ülker ve Mustafa Ülker adında torunları vardır.

Sabri Ülker Kimdir?

HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR:

Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi, Hulusi Turgut, 2014, Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi (Gençler için Sadeleştirilmiş), Hulusi Turgut, 2019

ADINA DÜZENLENEN YARIŞMALAR:

Sabri Ülker Çevre Ödülü, Sabri Ülker Bilim Ödülü

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler