Perran Kutman Kimdir?

Sanatçı Perran Kutman kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Perran Kutman Kimdir?

PERRAN KUTMAN KİMDİR?

Perran Kutman (Perran Kanat) , 30 Kasım 1949 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

KARİYERİ:

1949 yılında Aksaray, İstanbul'da doğan sanatçı, ailesinin isteği üzerine konservatuvar okumuş, tiyatro bölümünden mezun olmuştur. İlk sinema deneyimini 1972'de yönetmenliğini Nejat Saydam'ın yaptığı Şehvet Kurbanı adlı filmle yapan Kutman, Türk sinemasının klasikleri içinde sayılan Köyden İndim Şehire, Salak Milyoner, N'Olacak Şimdi ve Hababam Sınıfı serisinde oynadığı rollerle çıktıktan sonra Müjdat Gezen ile beraber çeşitli oyunlar ve parodiler yapan sanatçı, Gırgıriye'deki Sabahat tiplemesi ile ün kazanmıştır.

İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra 1967'de Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda sahneye çıkan Kutman, ilk sahne deneyimi hakkında bir röportajında "Ulvi Uraz'da profesyonel hayatıma başladım. Mükemmel bir hocaydı. Sahne tahtasına saygıyı öğrendim" demiştir. Çeşitli dizi ve filmlerde rol alan Kutman, Perihan Abla dizisi ile asıl üne kavuşmuştur. 1986 yılında TRT 2'de izleyiciyle buluşan Perihan Abla dizisi çok sevilince TRT 1'e aktarılıp orada yayın hayatına devam etmiştir. Perihan Abla rolü ile özellikle Türk Halkının sevgisini kazanmıştır.

1969'da Nisa Serezli, 1973'te Sezer Sezin, 1980'de Miyatro adlı tiyatro topluluklarında çalışan sanatçı son tiyatro oyununu 1987 yılında "Artiz Mektebi" adlı oyun ile oynamıştır.

ÖZEL HAYATI:

1973 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Hüseyin Kutman'la evlenmiş fakat evlilikleri 1978 yılında sona ermiştir. Bundan kısa bir süre sonra Engin Ardıç ile nişanlandı fakat daha sonra çift ayrılmıştır. 1980 yılında Marşandiz adlı müzik grubunun davulcusu müzisyen Koral Sarıtaş ile evlenmiştir.

OYNADIĞI OYUNLAR:

Artiz Mektebi: Müjdat Gezen - Müjdat Gezen Tiyatrosu, İspinozlar: Orhan Kemal - Ulvi Uraz Tiyatrosu, Kanlı Nigar: Sadık Şendil, Maç (oyun): Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu

FİLMOGRAFİSİ:

Kaynanam Tatilde, Şehvet Kurbanı, Salak Milyoner, Hop Dedik Kazım, Köyden İndim Şehire, Mavi Boncuk, Curcuna, Salak Bacılar, Caniko, Bülbül Ailesi, Zühtü, Hamza Dalar Osman Çalar, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Saffet Beni Affet, Sevgili Dayım, Benim Altı Sevgilim, Sivri Akıllılar, Aslan Bacanak, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Evlidir Ne Yapsa Yeridir, N'Olacak Şimdi, Gırgıriye, Görgüsüzler, Gırgıriyede Büyük Seçim, Çalsın Sazlar      Gülümseyen Dünya, Bizimkiler, Aşık Oldum, Güldürme Beni, Ödlek, Perihan Abla, Homoti, Kızlar Yurdu, Şehnaz Tango, Bir Kadın Bir Erkek, Üzgünüm Leyla, Hayat Bilgisi, Deli Saraylı, Canımın İçi, Ah Neriman    

ÖDÜLLERİ:

Hürriyet Gazetesi Sılanın Sesi Ödülü 1981, Günaydın En Başarılı Komedi İkilisi Ödülü 1982 TV Yıldızları, Sarmaşık Yılın Kadın Güldürü Sanatçısı Ödülü 1989 1. TV Ödülleri, TV Yayıncılığında Jüri Özel Ödülü 1999 Kadın Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Yılın Sembolü Ödülü 2004 Özel Sembol İ.Ö.O, Eğitime Katkı; Okul Yapımı 2005 İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Meslek Hizmet Ödülü 2006 İstanbul Şişli Rotary Kulübü, İsmail Cem Televizyon Ödülleri Antalya Özel Ödülü, 2010, Yaşam Boyu Onur Ödülü Antalya Altın Portakal Film Festivali, 8 Ekim 2011

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi