Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü?

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Makarios merak ediliyor. Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü? Detaylar haberimizde…

Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü?

TRT’de yayınlanmaya başlayan ‘Bir zamanlar Kıbrıs’ dizisi ile Kıbrıs’ta yaşananlar merak edilmeye ve araştırılmaya başlandı. Merak edilenlerden biri de Makarios oldu. Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü? Bütün ayrıntılar bu sayfada.

‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisiyle Kıbrıs’ta Rumlar tarafından yapılan vahşet internet ve sosyal medyada en fazla araştırılan ve merak edilen konuların başında gelmeye başladı. Herkes yaşananları öğrenmek için araştırma yaparken en çok merak edilen kişilerin başında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Makarios, (Mihail Hristodulu Muskos) geliyor. 

Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü?

Makarios kimdir?

Makarios, “Mihail Hristodulu Muskos” 1913 yılında Baf’ta bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Makarios, 13 yaşında Çiko Manastırı’na girerek ilk öğrenimini burada Ortodoks papazlarının gözetiminde tamamladı. Daha sonra Lefkoşa’daki Ankripion Cimnasyumu’nda burslu olarak okudu. Burasını bitirdikten sonra da Atina İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1946 yılında burslu olarak Boston İlahiyat Fakültesi’nde de bir süre öğrenim gördü. 

1948 yılında Boston’da bulunduğu sırada Kitium Metropolitliği’ne seçildi. Kitium Metropolitliği görevine başlamak üzere Kıbrıs’a gelen Makarios, bu gelişten hemen sonra kendisini dinsel görevlerin yerine politikanın kucağına attı. 1949 yılında Atina’ya ziyaret ederek Yunanistan Kralı ve Başbakanı ile görüştü. 

Kıbrıs sorununu ilk kez bu görüşmelerde ortaya attı. 1950 yılında yapılan plebisitten sonra, Rum Toplumu, Makarios’u Başpiskoposluğa seçti. 1952 yılında Birleşmiş Milletler toplantılarını izlemek üzere New York’a giden Makarios, yaptığı temaslar sonucunda Jersey ve Detroit şehirlerinde “Kıbrıs İçin Adalet” isimli bir örgüt kurmayı başardı. 

Televizyonda konuşmalar yaptı. Başkan Eisenhower ile görüştü. Bu çabaları sonunda da, Jersey ve Detroit şehirlerinin fahri hemşehrisi seçildi. 1953 yılında, İngilizlere karşı bayrak açtı ve Kıbrıs’a Self Determinasyon hakkı verilmesi için faaliyete geçti. Bu konuda bir seri temaslar yaptı. Atina ve New York’u ziyaret etti. 

Makarios kimdir? Makarios ne zaman ve nasıl öldü?

Bu çalışmalardan son derece rahatsız olan İngiltere’nin Kıbrıs Valisi Mareşal Sir John Harding, Makarios’u Sychelles adalarına sürdü. İşte Harding’in bu tutumu Kıbrıs Rumlarında, Makarios efsanesinin doğmasına yol açtı. Makarios sürgün dönüşü, ödülünü 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin başına geçmekle aldı.

1963 ve 1967 yıllarında, Grivas ve Yorgacis ile işbirliği yaparak, toplu katliam yapılmasına sebep oldu. 1967 olaylarından sonra cunta ile arası açılan ve kendisini Kıbrıs’ın yanı sıra Yunanistan’ın da kurtarıcısı olarak görmeye başlayan Makarios, Nikos Sampson’un 1974 Temmuz’unda yaptığı darbeden de kurtulmasını bildi. 

Bir süre Kıbrıs dışında yaşadıktan sonra İngilizler’in yardımı ile yeniden Kıbrıs’a döndü.

Makarios 1977 yılında bir kalp krizi sonucu Lefkoşa’da öldü.

Kalp rahatsızlığından ölen Makarios'un kalbi incelenmek için gömülmemişti. Makarios’un otopsi için çıkarılan kalbi ise 2017 yılına kadar mumyalanarak başpiskoposlukta saklanmış ama bu yılda mumyalamanın bozulduğu görülerek mezarına nakledilmiş. 

Makarios 3 Ağustos 1977’de öldü. Adına yapılan anıt mezarın girişinde 20 metreye yaklaşan bir heykeli bulunuyor. Bu heykel Güney Lefkoşa’da Rum başpiskoposluğu önündeyken 2008 yılında buraya taşınmış. Ziyarete açık bulunan mezarına Hristiyan azizlerinin mozaikten betimlemeleri olan iki görkemli yolla ulaşabiliyorsunuz. Trodos Dağları’nın yaklaşık 1600 metre yüksekliğinde bir tepede yer alan anıt mezar, İncil’den öykülerin anlatıldığı fresk ve mozaiklerle süslenmiş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler