Levent Kırca Kimdir?

Usta oyuncu Levent Kırca kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Levent Kırca Kimdir?

LEVENT KIRCA KİMDİR?

Levent Kırca, 28 Eylül 1950 tarihinde öğretmen Bahriye Kırca ile ressam Mehmet Kırca'nın ikinci çocuğu olarak Samsun' da dünyaya gelmiştir. 

KARİYERİ:

Çocukluk yıllarında annesiyle birlikte Ankara'ya yerleşen Kırca, tiyatro ile lise yıllarında tanışmıştır. İlk kez 1965'te Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahneye çıkmıştır. Ardından Ankara Birlik Tiyatrosu ve Halk Oyuncuları'nda çalışmıştır. 10 yıl Ankara'da tiyatro çalışmalarında bulunmasının ardından İstanbul'a yerleşmiştir. Nasreddin Hoca, Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Sağlık Olsun!, Ne Olur Ne Olmaz? gibi televizyon dizilerinin yapımcılığını üstlenmiştir. 1978'de Taşı Toprağı Altın Şehir adlı filmle sinemaya geçmiştir. Ne Olacak Şimdi? ve Mavi Muammer adlı filmlerde oynamıştır. Hodri Meydan Topluluğu adlı tiyatro grubunu kurmuştur. Eski eşi Oya Başar ile birlikte "Güzel ve Çirkin" ve "Sefiller" adlı oyunları sergilemiştir. Üç Baba Hasan, Kadıncıklar adlı oyunları sergilemiştir. 1988'de başlayıp 22 yıl süren Olacak O Kadar adlı televizyon programını hazırlamıştır. İlk sinema yönetmenliği denemesini Son adlı filmle yapan oyuncu, daha sonra Şeytan Bunun Neresinde adlı filmi yönetmiştir. 1998'de Işılay Saygın'ın verdiği bir demeçte "52 yaşındayım ve hâlâ bakireyim" sözlerini 'Olacak O Kadar' programında 'deliksiz süzgeç' benzetmesiyle kullanan Kırca'ya Saygın tarafından dava açılmıştır. RTÜK'e şikâyetle Kanal D'yi 1 günlüğüne kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştır. Deniz Baykal'ın konuyu Meclis'e taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevine son vermiştir. Olayla ilgili İngiltere'nin gazetelerinden The Daily Telegraph, 'Komedyen seks şakası yüzünden açlık grevinde' başlığıyla olayı özetlemiştir. Kırca, yaşananlarla ilgili ''Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı'yı bile canlandırdık. Kendisi bizi arayıp tebrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum'' demiştir.2000 yılında mahkeme, yapılan esprilerde Saygın'ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu kanısına varıldığını belirterek Kırca'yı 6 milyar lira manevi, 118 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahkûm etmiştir.

1998 yılında 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığının tavsiyesiyle verilmeye başlanan Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş, Kırca'nın bu unvanı Nisan 2015'te geri alınmıştır. Saint Petersburg Bal Mumu Heykelleri Müzesi'nde heykeli olan nadir Türk sanatçılardan olup 2011 yılında Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas isimli komedi dizisine başlamış fakat reyting alamadığından dolayı dizi 4 bölüm sürmüş ve bitmiştir.

Ayrıca, Levent Kırca, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyeliği yapmış, Mart 2009 Belediye Seçimleri için Demokratik Sol Parti'den Üsküdar Belediye Başkanlığı için aday olmuş fakat 4. sırayı alarak kazanamamıştır. 2011'den itibaren Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yapmış, 2013 yılının Ocak ayında ise Ulusal Kanal genel müdürlüğü, daha sonra Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiş ve son olarak 30 Mart 2014 günü yapılan Mahalli İdareler Seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına İşçi Partisi'nden adaylığını açıklamıştır. 15.232 (%0,2) oy alarak 8. sırada yer almıştır.

VEFATI:

2015 yılında yakalandığı karaciğer kanseri nedeniyle kemoterapi tedavisi görmekte olduğu Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 Ekim 2015 gecesi saat 02.40'ta hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, 13 Ekim 2015 Salı günü Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

ÖZEL HAYATI:

Sanatçı, ilk evliliğini 1975 yılında Nur Diner ile yapmıştır. Bu evlilik 1985 yılında sonlanmıştır. Çiftin 2 çocuğu vardır.

Kırca, ikinci evliliğini kendisi gibi oyuncu olan Oya Başar ile 1985 yılında yapmıştır. Bu evliliğinden de 2 çocuğu olan Kırca, 2005 yılında boşanmıştır.

OYNADIĞI FİLMLER:

Taşı Toprağı Altın Şehir, Ne Olacak Şimdi, Mavi Muammer, Mavi Muammer: Ölürsün Gülmekten, Mavi Muammer: Silahtan Ödüm Patlar, Nafile Dünya, Son, Hangi, Şeytan Bunun Neresinde, Kendini Bırak Gitsin, Ispanaktan Nağmeler, Reyting Kasabası, Son İstasyon, Sarhoşum Gel Beni Al        

OYNADIĞI DİZİLER:

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Bir Öykümüz Var, Bu Oyun Nasıl Oynanmalı?, Açtım Ağzımı Yumdum Gözümü, Nasreddin Hoca, Sağlık Olsun, Oyun Treni, Siz Olsaydınız Ne Yapardınız?, Ne Olur Ne Olmaz?, Ne Çıkarsa, Kadının Fendi, Bu Yarış Başka Yarış, Rol İcabı, Olacak O Kadar, Üç Baba Hasan, Bir Yudum İnsan, Ağa Kızı, Karımın Dediği Dedik Çaldığı Kontrbas    

OYNADIĞI BAZI OYUNLAR:

Kadıncıklar, Ateşin Düştüğü Yer, Toros Canavarı, Üç Baba Hasan, Sefiller, Güzel ve Çirkin, Oyun Nasıl Oynanmalı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi