Güler Sabancı Kimdir?

Güler Sabancı kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Güler Sabancı Kimdir?

GÜLER SABANCI KİMDİR?

Güler Sabancı, 14 Ağustos 1955 tarihinde Yüksel - İhsan Sabancı çiftinin ilk çocuğu olarak Adana'da dünyaya gelmiştir.

Sevgi Sabancı, Murat Sabancı, Sevilay Sabancı, Ahmet Yakup Sabancı ve Nur Sabancı adında kardeşleri vardır.

Sabancı ailesi'nin üçüncü nesil üyesi ve Sabancı Holding’in yönetim kurulu başkanı ve murahhas üyesidir. Kariyerine Lassa’da başlayan Sabancı, grubun farklı şirketlerinden çeşitli görevler üstlenmiştir. Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfi'nın da Mütevelli Heyeti Başkanıdır.

EĞİTİMİ VE KARİYERİ:

Güler Sabancı, ortaöğretimini TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra yüksek tahsilini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde 1978' de tamamlamıştır. Ardından aynı yıl çalışma hayatına LASSA Lastik Sanayi A.Ş.’de başlamıştır. 14 yıl boyunca KORDSA Kordbezi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Sabancı, 1997’de Sabancı Holding Lastik ve Takviye Malzemeleri Grup Başkanı olmuştur. 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk kadın Yönetim Kurulu Üyesi olan Güler Sabancı, ayrıca European Round Table of Industrialists’in (ERT) halen ilk ve tek kadın üyesidir. Sabancı, International Business Council’in ilk Türk üyesi olmasının yanı sıra Siemens AG Yönetim Kurulu’nda, Birleşmiş Milletler Global Compact Yönetim Kurulu’nda ve MIT Energy Initiative’in Uluslararası Danışma Kurulu’nda da görev almaktadır.

Sabancı, 2013’te Fortune tarafından “Dünyanın En Güçlü 50 İş kadını”  (Amerika harici liste) arasında ikinci seçilmiştir. Güler Sabancı  aralarında David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü, Clinton Küresel Vatandaşlık, Raymond Georis Yenilikçi Filantropist ile European School of Management and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü’nün de yer aldığı hayırseverlik ve liderlik konusunda birçok ödülün sahibidir. Sabancı’ya ayrıca sanayi-üniversite işbirliğinde küresel lider olan Hong Kong Polytechnic Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verilmiştir.

ALDIĞI ÖDÜLLER YA DA NİŞANLAR:

Legion Honneur Chevalier ribbon.svg    Légion d'honneur (Fransa Şeref Nişanı)     Fransa    2010        
AUT Honour for Services to the Republic of Austria - 12th Class BAR.png    Avusturya Cumhuriyeti'ne Hizmet Onur Madalyası     Avusturya    2010        
Order of Civil Merit (Spain) - Crosses.svg    İspanya Medeni Haklar Nişanı     İspanya    2009        
BEL Order of Leopold II - Officer BAR.png    II. Leopold Haç Nişanı     Almanya    2010      

 

ÖDÜLLERİ:

2006 -  ABD - Drexel Üniversitesi'nden Onursal Derece
2007 -  ABD - Amerikan-Türk Toplumu tarafından "Kurumsal Ortak Ödülü"
2009 -  Avrupa Birliği - Raymond Georis, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından "Yenilikçi Filantropi Ödülü"
2011 -  Almanya - Ünlü Avusturyalı ekonomist Joseph Alois Schumpeter'in adına ithafen "Schumpeter Ödülü"
2011 -  Almanya - Avrupa Yönetim ve Teknoloji Okulu tarafından "ESMT Sorumlu Liderlik Ödülü"
2011 -  ABD - Clinton Vakfı tarafından "Clinton Global Citizen Ödülü"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi