Genco Erkal Kimdir?

Duayen Genco Erkal kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Genco Erkal Kimdir?

GENCO ERKAL KİMDİR?

Genco Erkal, 28 Mart 1938 tarihinde Nebahat- Reşat Erkal çiftinin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ferit Erkal adında erkek kardeşi vardır.

Genco Erkal Kimdir?

EĞİTİMİ VE KARİYERİ:

Robert Kolej'den mezun olan Genco Erkal, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitiredikten sonra 1959'da Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurmuştur. Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel, Tankred Dorst gibi yabancı yazarların yanı sıra, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nâzım Hikmet, Can Yücel, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Behiç Ak gibi Türk yazarların oyunlarını yönetmiştir. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yapmış, oyunlar çevirmiştir.

Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında Yaroslav Haşek'ten Aslan Asker Şvayk, Gogol'den Bir Delinin Hatıra Defteri, Bertolt Brecht'ten Galileo, Maxwell Anderson'dan Yalınayak Sokrates, Nâzım Hikmet'ten Kerem Gibi, Can Yücel'den Can sayılmaktadır. Senfonik konserlerde Prokofiev'in Peter ile Kurt, Stravinski'nin Askerin Öyküsü, Fazıl Say'ın Nâzım adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirmiştir. Önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan At, Faize Hücum, Hakkâri'de Bir Mevsim, Camdan Kalp ve uzun bir aradan sonra 2008 yılında çevrilen Pazar-Bir Ticaret Masalı filmlerinin baş rolünde oynamıştır. TRT için Haldun Taner'in ünlü müzikli oyunu Keşanlı Ali Destanı'nı yönetmiş ve oynamıştır. Değişik yıllarda birçok kez "yılın en iyi erkek oyuncusu", "en iyi tiyatro yönetmeni" seçilmiş, yaşam boyu başarı ödülleri kazanmıştır. 1982 yılında At ve 1983 yılında Faize Hücum filmleri ile "en iyi erkek oyuncu" dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal almıştır.

1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol almış: Nâzım Hikmet'ten Sevdalı Bulut, Philippe Minyana'dan Ou vas-tu Jérémie? ve Paulo Coelho'nun ünlü romanından uyarlanan Simyacı. 2008 senesinde kendi yazdığı ve yönettiği Sivas'93 isimli belgesel tiyatro oyununu, Türkiye ve Avrupa genelinde tiyatroseverlere sunmuştur. Oyun 1993 yılında Sivas`ta Madımak otelinde yapılan katliamı konu almıştır. Bu oyunu ile Pertevniyal Lisesi tarafından 2008 yılının en iyi tiyatro ödülünün sahibi olmuştur. 2009 senesinde, Amerikalı tarihçi ve tiyatro yazarı Howard Zinn tarafından 1999 yılında yazılan Marx in Soho adlı tek kişilik tiyatro oyununu güncelleyerek Marx'ın Dönüşü adıyla sahnelemeye başlamıştır. Sanatçı Çağan Irmak'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği Prensesin Uykusu filminde başrolde oynamıştır. 

Genco Erkal Kimdir?

ROL ALDIĞI OYUNLAR:

Ben Bertolt Brecht, Nereye Gidyoruz, Kerem Gibi, Marks'ın Dönüşü, Sivas '93, Oyun Sonu, Aymazoğlu ile Kundakçılar, Buluşma, Fay Hattı, Yaşasın Savaş, Yarışma, Oyuncu, Can, Yalınayak Sokrates, Yosma, Simyacı, İçimdeki Çığlık, Birtakım Azizlikler, İnsanlarım, Bir Delinin Hatıra Defteri, Sevdalı Bulut, Aslan Asker Şvayk, Merhaba, Buruk Ezgi, Üzbik Baba, Bay Puntila ile Uşağı Matti, Ben, Yaz, Yalınayak Sokrates, Galileo Galilei, Ağrı Dağı Efsanesi, Her gün Yeni Baştan, Kafkas Tebeşir Dairesi , Brecht - Kabare, Devrik Süleyman, İkili Oyun, Gün Dönerken, Bitmeyen Kavga, Sabotaj Oyunu, Ortak, Ezenler Ezilenler, Düşmanlar, Kerem Gibi, Alpagut Olayı, Büyük Dümen, Şili'de Av, Azizname, Abdülcanbaz, Analık Davası, Soruşturma, Zemberek, Aslan Asker Şvayk, Havana Duruşması, Asiye Nasıl Kurtulur?, Nekrasof , Rosenbergler Ölmemeli, Durdurun Dünyayı İnecek Var, Ha Me Ka Ha Ha Pe, Durdurun Dünyayı İnecek Var, Keloğlan, Arturo-Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı, Keşanlı Ali Destanı, Otello, Sırça Kümes

YÖNETTİĞİ OYUNLAR:

Durdurun Dünyayı İnecek Var, Pazar Gezintisi 

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Prensesin Uykusu, Pazar, Bir Ticaret Masalı, Camdan kalp, Keşanlı Ali Destanı, Hakkâri'de Bir Mevsim, Faize hücum, At, Bir Delinin Hatıra Defteri 

Genco Erkal Kimdir?

ÖDÜLLERİ:

1982 Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (At)
1983 Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Faize Hücum)
1998 Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü (Simyacı, Dostlar Tiyatrosu)
2000 Afife Tiyatro Ödülleri Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü (Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş ya da Tiyatro Sanatına Katkıları Bulunmuş Kişi)
2000 Avni Dilligil Ödülleri Yaşam Boyu Başarı Ödülü
İsmail Dümbüllü Ödülü
2014 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü
20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü (Bir Delinin Hatıra Defteri, Dostlar Tiyatrosu)

Genco Erkal Kimdir?

ÖZEL HAYATI:

Usta oyuncu, 1874 yılında tiyatro sanatçısı Zeynep Tedü ile dünyaevine girmiştir. Çiftin, 1975 doğumlu Ayşe adında kızları vardır. Çift, 1977 yılında boşanmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi