Ezel Akay Kimdir?

Yönetmen Ezel Akay kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Ezel Akay Kimdir?

EZEL AKAY KİMDİR?

Ezel Akay, 20 Ocak 1961 tarihinde Bursa'da dünyaya gelmiştir.

KARİYERİ:

Ezel Akay, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika’da Villanova Üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi görmüştür.

İFR’nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yapan Akay,  İFR’nin kuruluşundan bu yana aralarında son on yılın unutulmazlarından “İş Bankası-Sağduyu”, “İş Bankası-Atatürk”, “Telsim-Çıldıran Müdür” filmlerinin ve son dönemde de “Kredi Kart-Migros”, “Mio-Türkiye’ye Doğan Temizlik Güneşi”, “Pimapen” ve “Microsoft-Korsan Yazılım” gibi son dönem filmlerinin de yer aldığı 1000’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza atmıştır.

1996 yılında Derviş Zaim ile “Tabutta Rövaşata” filminin yapımcılığını üstlenmiştir. Film yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde ödül kazanırken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film unvanını elde etmiştir. Ardından genel yapım sorumlusu olduğu ve yönetmenliğini Yeşim Ustaoğlu’nun yaptığı “Güneşe Yolculuk” filmi Berlin Film Festivali de dahil yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül kazanmıştır. 2001 yılında yapımı gerçekleştirilen ve yönetmenliğini Semir Aslanyürek’in üstlendiği, başrollerini Hülya Koçyiğit, Tuncel Kurtiz ve Aykut Oray‘ın paylaştığı “Şellale” filminin de yapımcılarından olan Ezel Akay, 2004 yılında yapımı tamamlanan Ahmet Uluçay’ın yönettiği, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde birçok ödül kazanan “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” adlı sinema filminin de genel yapım sorumluluğunu üstlenmiştir.

Ezel Akay, 2004 yılında başrollerini Haluk Bilginer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ’ın paylaştıkları, Levent Kazak'ın senaryosunu yazdığı, “Neredesin Firuze” filmiyle de yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı sinema filmine imzasını atmıştır. Son olarak 2006 yılında vizyona giren, yine Levent Kazak'ın yazdığı, başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk'ün paylaştıkları "Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?" filminin yönetmenliğini yapmıştır.

20 Kasım 2009 tarihinde vizyona girecek olan son filmi 7 Kocalı Hürmüz'ün çekimlerini bitirmiştir. Galip Derviş adlı dizide Hamdi "Fil Hamdi" Dönmez karakterini canlandırmıştır. 2007 yılında Haldun Çubukçu ile birlikte Yargu isimli tarihi kurgu romanı yazmıştır. Ezel Akay tarafından Anadolu Ortaçağı üçlemesi olarak tasarlanan kitap Selçuklular ile Moğollar arasındaki güç mücadelesini anlatmaktadır.

Ezel Akay halen, kurucu ortak sıfatıyla İFR A.Ş. bünyesinde yönetmenlik ve yapımcılık yaparak kariyerini sürdürmektedir.

FİLMLERİ:

Tabutta Rövaşata (1996) (Yapımcı), Güneşe Yolculuk (1998) (Yapımcı), Şellale (2001) (Yapımcı), Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2002) (Yönetici Yapımcı), Neredesin Firuze (2003) (Yönetmen, Yapımcı), Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2005) (Yönetmen, Senarist), Adem'in Trenleri (2007) (Yönetici Yapımcı), 7 Kocalı Hürmüz (2009) (Yönetmen), Gümüş Lale Burası Osmanlı 1711 (2011) (Yönetmen, Senarist), F Tipi Film (2012) (Yönetmen, Senarist), Küçük Kara Balıklar (2014) (Yönetmen), 9 Kere Leyla (2020) (Yönetmen, Yapımcı, Senarist)

ÖZEL HAYATI:

Ünlü Yönetmen, 2004 yılında Oyuncu Şebnem Dönmez ile nikah masasına oturmuştur. Çift, 2009 yılında yollarını ayırmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler