Demet Akbağ Kimdir?

Ünlü sanatçı Demet Akbağ kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Demet Akbağ Kimdir?

DEMET İYBAR AKBAĞ KİMDİR?

Demet Akbağ, 23 Aralık 1959'da Benan ve Oktay İybar çiftinin üçüncü çocuğu olarak Denizli'de dünyaya gelmiştir.

Ailesi o tarihte ceza reisi olan dedesinin görevi nedeniyle Denizli'de bulunmaktaydı.  Babası, gazeteci ve fotoğraf sanatçısıydı. Sedef ve Kemal adında iki kardeşi vardır. Anne ve babasının 13 yaşındayken ayrılması nedeniyle 1972'de anne ve anneannesiyle birlikte İstanbul'a taşınmıştır.

İstanbul Kız Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini anne ve babasının ayrılmasından sonra taşınmaları üzerine Erenköy Kız Lisesi'nde tamamlamıştır. Liseden sonra 1982’de İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girmiş, okulu dört yılda tamamlamıştır. Okulu bitirdikten sonra Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nda amatör olarak başladığı oyunculuğu, 1980'li yıllarda Kent Oyuncuları, Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Ortaoyuncular gibi tiyatro topluluklarında profesyonel olarak sürdürmüştür.

1987'de Magazin Gazetecileri Derneği tarafından "Yılın Televizyon Yıldızı" seçilmiştir. 1993'te Tersine Dünya adlı filmdeki rolü ile Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünün sahibi olmuştur.

1995 yılında Yılmaz Erdoğan ile birlikte Bir Demet Tiyatro adlı televizyon dizisini hazırlamışlardır. Bu yapım yedi yıl boyunca yayınlanmıştır. TV dizisinin yanı sıra dört yıl boyunca Beşiktaş'ta bir tiyatro salonunda sahnelenen Otogargara adlı oyunda rol almıştır. Bu iki projenin sonucu olarak Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) kurulmuştur.  BKM yapımı olan Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, Bana Bir Şeyhler Oluyor ve Haybeden Gerçeküstü Aşk oyunları ve Ölümsüz Aşk dizisinde rol almıştır. Vizontele, Vizontele Tuuba, Organize İşler, Neredesin Firuze ve O... Çocukları sinema filmlerinde başrol oynamıştır. Vizontele ile Altın Portakal; Neredesin Firuze ile Sadri Alışık ve Siyad ödüllerini kazanmıştır.

2011 yılı itibarıyla ATV'de yayınlanan İstanbul'un Altınları adlı dizide başrol oynamıştır. Dizi yayından kaldırıldıktan sonra TV hayatına pasif olarak devam eden Akbağ, Show Tv'de Murat Başoğlu tarafından sunulan Benzemez Kimse Sana isimli taklit yarışma programında Seyfi Dursunoğlu ve Erol Evgin ile birlikte jüri üyeliği yapmıştır. 2013'ten itibaren Show TV'de yayınlanan Sevdaluk adlı dizide Adalet karakterine hayat vermiştir. 2015 yazına doğru "Niyazi Gül Dörtnala" filminde Sultan Şahmerdan karakterini canlandırmıştır.

ÖZEL HAYATI:

Sanatçı ilk evliliğini 1981 yılında İskender Akbağ ile yapmıştır. Çift, 1984 yılında boşanmıştır.

Akbağ, ikinci kez 1986 yılında Saim Arpat ile dünyaevine girmiştir. Çift, aynı yıl yollarını ayırmıştır.

Son olarak 1999 yılında Zafer Çika evlenen ünlü oyuncu, 2019 yılında eşini trafik kazasında kaybetmiştir. Çiftin 2000 doğumlu Ali Çika adında oğulları vardır.

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Davacı, Homoti, Tersine Dünya, Vizontele, Neredesin Firuze, Vizontele Tuuba, Organize İşler, The Net 2.0, O... Çocukları, Eyvah Eyvah, Eyvah Eyvah 2, Kurtuluş Son Durak, Hükümet Kadın, Hükümet Kadın 2, Eyyvah Eyvah 3, Kış Uykusu, Niyazi Gül Dörtnala, Nadide Hayat, Görümce, Görevimiz Tatil, Organize İşler 2: Sazan Sarmalı 

ROL ALDIĞI DİZİLER:

Perihan Abla, Varsayalım İsmail, Bir Demet Tiyatro, Bir Demet Kahkaha, Beni Demet Yerli Film, Şen Kahkahalar, Ölümsüz Aşk, Sevinçli Haller, Bir Demet Tiyatro, Elveda Rumeli, Sen Harikasın, İstanbul'un Altınları, Fırıldak Ailesi, Sevdaluk, Demet Akbağ ile Çok Aramızda   

ROL ALDIĞI OYUNLAR:

Haybeden Gerçek Üstü Aşk: Yılmaz Erdoğan (2005), Bana Bir Seyhler Oluyor: Yılmaz Erdoğan - BKM (2002), Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?: Yılmaz Erdoğan - BKM (1998), Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu: Ferhan Şensoy - Ortaoyuncular, Yorgun Matador: Pierre-Henry Cami-Ortaoyuncular - (1990-1991), Yolun Yarısı: Kemal Uzun\Haldun Dormen - Dormen Tiyatrosu - 1989, Artiz Mektebi: Müjdat Gezen\Kandemir Konduk - Şan Tiyatrosu - 1988, Azizname: Aziz Nesin - Yeditepe Oyuncuları - (1987)

ÖDÜLLERİ:

Yeşilçam Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2011), Antalya Altın Portakal - En İyi Kadın Oyuncu (2001), Siyad Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu (2004), Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1997), Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1997), Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1998), Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1996), Magazin Gazetecileri Derneği - Komedi Sanatçısı Ödülü (1996), Antalya Altın Portakal - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (1993), Magazin Gazetecileri Derneği - Yılın Televizyon Yıldızı (1987), 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Kış Uykusu)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler