Cem Mansur Kimdir?

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Orkestra Şefi Cem Mansur kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkında tüm detaylar...

Cem Mansur Kimdir?

CEM MANSUR KİMDİR?

Cem Mansur, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nin Yafa Valisi Ali Mansur Paşa’nın torunu Ali Mansur ile Aşkenaz kökenli bir Yahudi olan Jacqueline çiftinin üç çocuğundan birisidir.

Cem Mansur Kimdir?

KARİYERİ:

Elektrik mühendisliği eğitimi almak için İngiltere'ye giden Cem Mansur, üniversite yıllarında iken müzik alanında eğitim görmeye karar vermiştir. Bir yıl İngiltere Kraliyet Müzik Akademisi’nde solfej ve piyano eğitimi aldıktan sonra 1979 yılında Londra'da City University Müzik Fakültesi'ne girmiştir.  Aynı yıl üniversite orkestrasını yönetme imkânı çıkmış ve bu deneyimden sonra eğitimine orkestra şefi olmak üzere devam etmiştir. Üniversite eğitimini 1980 yılında tamamlamıştır. Guildhall Müzik ve Drama Okulu'nun yüksek şeflik bölümünde açılan yarışmayı kazanarak özellikle opera ve çağdaş müzik şefliği üzerine ihtisas yapmıştır. Öğrenimi sırasında 1979 yılında Londra’da St. James Oda Orkestrası'nı kurmuş ve çalıştırmıştır. 1981-1982 Ricordi Şeflik Ödülü’nü kazanan Cem Mansur, bir süre Sadler's Wells Tiyatrosunda konuk şef olarak sahne yapıtları yönetmiştir. "Figaro'nun Düğünü" operasında başarı kazanmıştır.

Şeflik çalışmalarına 1982'den itibaren ABD’de devam etmiştir. Los Angeles Filarmoni Enstitüsü'nde ünlü orkestra şefi ve besteci Leonard Bernstein'ın öğrencisi olmuştur. 1982 yılında Guildhall Müzik ve Drama Okulu'nun Ricordi şeflik ödülünü almıştır.

1981-1989 arasında İstanbul Devlet Operası şefliğini yapmıştır. 1983- 1985 yılları arasında İstanbul’da Filarmoni Oda Orkestrası’nı kurup yönetmiştir. 1984'te Türkiye'ye yerleşmiştir.1985 yılında İngiliz Oda Orkestrası'nı yöneterek uluslararası şeflik kariyerine başlamıştır. 1986’da Londra'da, Edward Elgar'ın bitmemiş operası "The Spanish Lady"nin ilk seslendirilişini gerçekleştirmiştir. Bu tarihten sonra Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan, Almanya, İsveç, İspanya, Meksika, İsrail, Güney Afrika, Rusya, Finlandiya ve Hırvatistan'da orkestra ve opera kuruluşlarıyla konuk şef olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Sıklıkla birlikte çalıştığı kuruluşlardan bazıları şunlardır: Kirov Operası, Kraliyet Filarmoni Orkestrası, London Mozart Players (Londra Mozart Çalgıcıları), Londra Senfoni Orkestrası, BBC Konser Orkestrası, George Enescu Filarmoni Orkestrası, Concerto Grosso Frankfurt, Prag Ulusal Tiyatrosu, Mexico City Filarmoni Orkestrası ve Londra Holland Park Festival Operası.

Cem Mansur Kimdir?

1989-1997 arasında Oxford Şehir Orkestrası birinci şefliğini yapmıştır. 1998 yılında, Akbank Oda Orkestrası daimi şefliğini üstlenmiştir. Orkestranın 2011 yılında kapanışına kadar bu görevi sürdürdü ve tasarladığı "Bach, Caz ve Lale Devri", "Alla Turca", "1789/Akl-ı Selim'in Müziği",  "At-Nağmeler"  ve "İstanbul’da Erguvan Zamanı" gibi etkinliklerle Türkiye'de kamuoyu gündeminde kalmıştır.

2000 yılında City of London Festival'de Offenbach'ın 126 yıldır seslendirilmeyen operası "Whittington"u;2009 yılında Helsinki'de Helsinki Filarmoni Orkestrası’yla Arvo Part’ın 4.senfonisinin Avrupa prömiyerini, 2010 yılında Lublin'de aynı bestecinin “Veni Creator” adlı eserinin dünya prömiyerini yönetmiştir.

2019 yılında Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni olmuştur. Farklı yerlerde görev yapan sanatçıların bir araya gelmesinden oluşan Cemal Reşit Rey Senfonik Orkestrası'nın şefidir.

Cem Mansur, 16-22 yaş arasındaki müzisyenlerden oluşan ve 2007'de Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası adıyla kurulan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestası'nın kurucu şefi ve İngiltere'nin en eski ikinci korosu Ipswich Koro Topluluğu'nun fahri başkanıdır.

ÖZEL HAYATI:

Mansur, 1984 yılında balerin, oyuncu Lale Yurdatapan Mansur ile evlenmiştir.

Cem Mansur Kimdir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Biyografi