Bülent Ersoy Kimdir?

Diva Bülent kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? İşte Ersoy' a dair tüm detaylar...

Bülent Ersoy Kimdir?

BÜLENT ERSOY KİMDİR?

9 Haziran 1952 tarihinde, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. "Diva" lakabıyla anılmaktadır. Asıl adı Bülent Erkoç'tur.

ÖZEL HAYATI:

Ersoy, ilk evliliğini 1998 yılında Cem Adler ile yapmıştır. 1999 yılında evlilikleri sonlanmıştır.

2007 yılında Armagan Uzun ile evlenmiştir. Çift, 2008 yılında boşanmıştır.

KARİYER HAYATI:

Sanat hayatına özel müzik dersleri alarak başlayan Ersoy, çok küçük yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmeye başlamıştır. İstanbul Konservatuvarına 2 ay devam etmiştir. Eğitimi süresince Melahat Pars ve Rıdvan Aytan gibi üstadlardan özel dersler almıştır. Konservatuvardan mezun olduğunda, aldığı akademik terbiye vasıtasıyla müzikal tecrübelerini geliştirme fırsatı bulmuş ve sahneye ilk adımını 1970 yılında Fıstıkağacı, Üsküdar'da, bugün Oya Düğün Salonu olarak bilinen, dönemin ilk aile gazinolarından birisi olan Özlem Aile Gazinosu'nda atmıştır. Sunar Konser Bürosu-Fikret Torun tarafından düzenlenen ses yarışmasına katılarak bu yarışmada birinci olmuş ve 1000 lira para ödülü almıştır. Ardından bu gazinoda üç ay kadar assolist olarak çalışmış, 1971 yılında ilk 45'liği Lüzûm Kalmadı-Neye Yarar Gelişin, Saner Plak'tan çıkmıştır. Sanatçı bu 45'liğinde söz ve müziği Muzaffer Özpınar'a ait "Lüzûm Kalmadı" ve "Neye Yarar Gelişin" adlı eserleri seslendirmiştir.

1974 yılında Maksim Gazinosu'nda sahneye çıkmıştır. Çıkardığı klasik uzun çalar "Tuti-i Mucizeyi Guyem Ne Dersem Lâf Değil" adlı plakla rekor satış elde etmiştir. Maksim Gazinosu'nun sahibi Fahrettin Aslan, Bülent Ersoy'u assolist olarak çıkarmaya karar vermiştir. Ancak gerçek soy ismi Erkoç olan sanatçının soyadı Müjdat Gezen tarafından Ersoy olarak değiştirilmiştir.

Bülent Ersoy, Müzeyyen Senar'ın temsilcisi olarak başladığı sanat hayatında, akademik sanat kariyerinin de yüksek olması ve aldığı eğitiminde getirileriyle olağanüstü bir yorumcu ve büyük bir tavrın sancaktarı olmuştur. "Baharı Bekleyen Kumrular Gibi", "Dert Çekmeye Gidiyorum" gibi her okuduğu şarkıyla grafiği sürekli yukarı tırmanmıştır. O yıllarda TRT için birçok klasik Türk müziği şarkısı seslendirmiştir. Yetmişli yıllarda; o dönemdeki müzik piyasasında pop, arabesk ve fantezi gibi ticari şarkılar revaçta olmasına karşın bir albümünede ismini verdiği Itrî'nin "Tut-î Mucize-I Gûyan"ı gibi eserlerden oluşan koyu klasik bir uzunçalar yapmıştır. Bu ilk uzunçalar çalışması müzik piyasasında satış rekoru kırmıştır.

14 Nisan 1981'de Londra'da geçirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın olmuştur. Ancak Türkiye cinsiyet değişikliğini tanımamaktaydı. 1983'te Danıştay, Bülent Ersoy'un hukuken erkek olduğuna ve gazinolarda ancak erkek kıyafeti ile sahneye çıkabileceğine karar vermiştir. 'Pembe nüfus kağıdı' alması yıllar sonra, sahne yasağını da kaldıran dönemin başbakanı Turgut Özal'ın öncülüğünde 1988'de çıkartılan, cinsiyet değiştirmeye izin veren kanun sayesinde olmuştur.

Bülent Ersoy yasaklı olduğu yıllarda çeşitli Avrupa ülkelerinden vatandaşlık teklifi almıştır. 1989 yılında Adana'da verdiği bir konser sırasında bir seyirciden gelen "Çırpınırdı Karadeniz" adlı isteği okumadığı için kurşunlanarak bir böbreğini kaybetmiştir. 

Yurtiçinde ve yurtdışında yüzlerce konser veren, Avustralya'da verdiği konseri için ismini taşıyan ayrıca albüm yayınlayan Bülent Ersoy, Düşkünüm Sana, Yaşamak İstiyorum, Biz Ayrılamayız ve Ablan Kurban Olsun Sana gibi satış grafiği yüksek albümlere imza atmıştır. 1995 tarihini taşıyan "Benim Dünya Güzellerim", "S Müzik" etiketiyle çıkan ilk albümü olmuştur. Selçuk Tekay'ın müzik yönetmenliğini, Özkan Turgay'ın aranjörlüğünü yaptığı albümde on şarkı seslendirmiştir. Yine aynı yıl makam ve usulüne uygun olarak "Alaturka 95" adında bir albüm yaparak Klasik Türk müziği'ne katkıda bulunmuştur. Muzaffer Özpınar'ın yönetmenliğini yaptığı albümde Hacı Arif Bey, Münir Nurettin Selçuk, Kemani Serkis Efendi gibi birçok müzisyenin eserlerini yeniden yorumlamıştır. On dört eserin yer aldığı çalışmada; "Aziz İstanbul", "Dönülmez Akşamın Ufkundayız", "Nerelerde Kaldın Ey Servi Nazım" gibi klasik eserlerin yanında "Alıverin Bağlamamı Çalayım" ve "Karam" adlı iki de anonim türküye de yer vermiştir.

Bülent Ersoy, bir sonraki çalışmasını 1997 yılında yayınlamış, Maazallah ismini taşıyan albüm, piyasaya sürülmeden yankı uyandırmıştır. Albümün hazırlık aşamasında Halil Karaduman ve Osman İşmen'le çalışan sanatçı, popüler şarkılardan ve anonim türkülerden oluşan bir repertuar seslendirmiştir. Albüme ismini veren "Maazallah" adlı şarkısının video klibi ise büyük ses getirmiştir. Bülent Ersoy'un bir sonraki albümü ise 2002'de çıkardığı Canımsın albümü olmuştur. 2011 yılında Aşktan Sabıkalı albümünü müzikseverlerin beğenesine sunan Bülent Ersoy, bu albümünde söz ve müziği Tarkan imzalı Bir Ben Bir Allah Biliyor parçasını Tarkan ile birlikte seslendirmiştir.

1980 yılında London Palladium'da ve 1983 yılında Madison Square Garden'da sahne alan ilk Türk sanatçısı olmuştur. 30 Mart 1997'te ise Ümmü Gülsüm'den sonra, etnik müzik sazlarıyla Olympia müzikholünde sahne alan ilk Türk sanatçı olmuştur. Bülent Ersoy ayrıca Ajda Pekkan ve Dario Moreno'dan sonra Olympia'da konser veren ilk Türk sanatçıs olmuş, sahnede elli kişiden oluşan orkestrasıyla dört saat süren bir program sunmuştur.

SES PROFÖSÖRÜ ÖDÜLÜ:

Bugüne kadar otuzun üstünde albüm yayınlayan sanatçı, Türk Müzik Tarihi'nde isminden söz ettirmiştir. Sanatçı, klasik şarkılar alanında gelmiş geçmiş en önemli yorumcular arasında yer almıştır. Müzik yaşamı boyunca sayısız ödül alan Ersoy, geniş entervalli ve yüksek volümlü sesi, Japonya'da ses laboratuvarlarında yapılan testler sonucu ‘yüzde yüz kusursuz’ bulunmuş ve 1997 yılında "Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru" unvanıyla ödüllendirilmiştir.

GÖRÜŞLERİ VE HAKKINDA AÇILAN DAVALAR:

Deniz Baykal tarafından açılan dava:

Bülent Ersoy, 2005 yılında bir magazin programında geçmişte kendisine konulan sahne yasağının kaldırılması için girişimde bulunduğu anlatırken “12 Eylül döneminde sahne yasağımın kaldırılması için şimdi bir parti genel başkanı olan kişi benden servet istedi.” demiştir. Bu açıklamanın ardından DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar söz konusu liderin kendisi olmadığını belirterek “Sağ parti lideri olduğunu söyleyemem.” demiştir. Bunun üzerine gözler dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a çevrilmiştir

Baykal, o dönemde avukatlık yaptığını vurgulayarak Bülent Ersoy'un kendisine danışmak amacıyla telefon ettiğini ve yalnızca 2 dakika görüştüğünü, ayriyeten para konusuna dair hiçbir şey konuşulmadığını söylemiştir. Bunun üzerine Bülent Ersoy basın toplantısı düzenlemiştir. Ersoy, yaptığı açıklamalarda Ankara'da Dedeman Oteli'nin arkasındaki bir ofiste Deniz Baykal ile yüz yüze görüştüğünü iddia etmiş ve “Hatta Deniz Bey'in üzerinde gri bir takım vardı. Bu kadar ayrıntıyı hatırlıyorsam, bugünün 1 trilyonu eden 100 milyonu istediğini de hatırlayabilirim.” demiştir. Ayrıca buluşmaya aracılık eden kişinin İnci Baba olarak bilinen ünlü mafya babası Mehmet Nabi İnciller olduğunu iddia etmiştir. Ek olarak Baykal'ın kendisinden istediği 100 milyon liranın sırf avukatlık ücreti mi olduğunu, yoksa sahne yasağının kaldırılması için çeşitli kişilere rüşvet olarak dağıtılmak için mi kullanılacağını bilmediğini söylemiştir.

Bu basın açıklamasının ardından Deniz Baykal, hem rüşvet hem de mafya imasından dolayı kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Bülent Ersoy'a 300 bin liralık tazminat davası açmıştır. Dava sonunda mahkeme, Ersoy'a para cezası vermiş ancak Ersoy karara itiraz edince dava Yargıtay'a taşınmıştır. 25 Mart 2008'de Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onayarak Bülent Ersoy'un, Baykal'a faiziyle birlikte 15 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

Askerlik hakkındaki görüşleri sebebiyle açılan dava:

26 Şubat 2008'de Popstar Alaturka adlı şarkı yarışmasında, TSK'nın Irak'ın kuzeyine yaptığı bir askerî operasyon sırasında gerçekleşen 15 can kaybını “Tamam vatan bölünmez, bilmem ne olmaz; ama göz göre göre de bu çocukları bütün analar doğursun, toprağa versinler. Bu mu yani? (...) «Şehitler ölmez vatan bölünmez» hep aynı klişe laflar. Hep bunu söylüyoruz zaten. Çocuklar gidiyor, kanlı gözyaşları, cenazeler... Klişeleşmeş laflar...” cümleleriyle eleştirmiştir. Aynı programda kendisi gibi jüri üyesi olan Ebru Gündeş'le de polemik yaşamıştır.

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, bu sözleri üzerine Bülent Ersoy hakkında ‘halkı askerlikten soğutma’ suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlatmıştır. Ancak mahkeme, Ersoy'un sözlerini fikir özgürlüğü olarak görmüş ve beraat kararı vermiştir.

ALBÜMLERİ:

1973: Ah Tut-i Mucize Guyem, 1975: Şöhretler, 1975: Konser 1, 1976: Toprak Alsın Muradımı, 1976: Bir Tanrıyı Bir de Beni, 1976: Konser 2, 1977: Konser 3, 1978: Orkide 1, 1978: Ölmeyen Şarkılar, 1979: Orkide 2, 1979: Meyhaneci, 1980: Dolmamış Çilem, 1980: Beddua
1981: Mahşeri Yaşıyorum, 1981: Yüz Karası, 1983: Ak Güvercin, 1983: Ne Duamsın Ne De Bedduam, 1984: Düşkünüm Sana, 1985: Yaşamak İstiyorum, 1986: Anılardan Bir Demet, 1987: Avustralya Konseri, 1987: Suskun Dünyam, 1988: Biz Ayrılamayız, 1989: İstiyorum
1989: Seçmeler, 1989: Bizim Hikayemiz, 1990: Öptüm, 1991: Bir Sen Bir de Ben, 1992: Ablan Kurban Olsun Sana, 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 1, 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 2, 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 3, 1993: Türk Sanat Müziği Konseri 4, 1993: Şiirlerle Şarkılarla, 1993: Sefam Olsun, 1994: Akıllı Ol, 1995: Alaturka 1995, 1995: Benim Dünya Güzellerim, 1997: Maazallah, 2000: Alaturka 2000, 2002: Canımsın, 2011: Aşktan Sabıkalı

ROL ALDIĞI SİNEMA FİLMLERİ:

1976  Sıralardaki Heyecan, 1977 Ölmeyen Şarkı, 1978 İşte Bizim Hikayemiz, 1980  Beddua, 1981  Şöhretin Sonu, 1984  Acı Ekmek, Asrın Kadını, 1985  Tövbekar Kadın, 1986  Efkarlıyım Abiler, 1988  Biz Ayrılamayız, 1989  Anılar, İstiyorum     

TELEVİZYON PROGRAMLARI:

1995-1996   Bülent Ersoy Show, 2007-2009   Popstar Alaturka, 2012  Beyaz Show, 2013-2014  Bülent Ersoy Show, 2015  Arkadaşım Hoşgeldin, 2015  Bu Tarz Benim, 2016  Var Mısınız Yok Musunuz, 2017  Dünya Güzellerim, 2017  Çukur, 2018  Popstar 2018   

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi