Ayşegül Aldinç Kimdir?

Ayşegül Aldinç kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Ayşegül Aldinç Kimdir?

AYŞEGÜL ALDİNÇ KİMDİR?

Ayşegül Aldinç, 28 Eylül 1957 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

EĞİTİMİ VE KARİYERİ:

Gazeteci ve spor yazarı Orhan Aldinç ile resim öğretmeni Süheyla Aldinç'in kızıdır. Baba tarafı Boşnak olan Aldinç, Cihangir semtinde büyümüştür. Annesinin tayinlerinden dolayı orta öğrenimini Taksim, Kocamustafapaşa ve Feriköy semtlerindeki okullarda tamamlamıştır. Liseyi ise Sultanahmet Erkek Sanat Okulu'nda bitirmiştir. Ardından Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nü (şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nü) tamamlamıştır. Mezuniyetinden kısa süre sonra Anafartalar Ortaokulu'nda resim, İstanbul Akaretler ortaokulunda müzik öğretmenliği yapmıştır. Profesyonel müzik yaşamına 1978 yılında  Mehmet Teoman ile birlikte doldurduğu 45 devirlik 1. yüzünde Hastane; 2. yüzünde Yorgun ve Mutlu adlı şarkıların bulunduğu plak ile adım atmıştır.

TRT'nin spikerlik sınavları için Ankara'ya giden Aldinç, o sırada yapılan Eurovision elemelerine de katılmış ve yarışmaya hak kazanmıştır. İrlanda'nın başkenti Dublin'de 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi, Modern Folk Üçlüsü ile birlikte seslendirdiği Dönme Dolap isimli şarkıyla temsil etmiştir. Yıldız Porselen Fabrikası'nda altı yıl desinatör olarak çalışan Aldinç, 1985'te gazinolarda sahne almaya başlamıştır. Bu dönemde Atilla Özdemiroğlu ile hazırladığı ilk albümünü içine sinmemesi nedeniyle yayınlamamıştır. Ardından ilk solo albümünü 1988'de Aysel Gürel, Timur Selçuk, Barış Manço gibi isimlerin desteğiyle piyasaya sürmüştür.  Kara Sevda şarkısı ve edindiği imajı ile çıkış yakalamıştır. 1985 - 1998 yılları arasında Avrupa'nın birçok ülkesinde, Sovyetler Birliği'nde, ABD'de, Çin'de ve Ortadoğu ülkelerinde konserler vermiştir.  İstek Vakfı ve Kıbrıs Gazeteciler Derneği tarafından Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı ödülüne layık görülmüştür.

Kamera karşısına ilk kez 1985 yılında Orhan Aksoy'un yönettiği TRT dizisi Acımak'ta rol alarak geçmiştir. 1987'de Şerif Gören'in yönettiği Katırcılar ve Yavuz Özkan'ın yönettiği Yağmur Kaçakları filmleriyle sinema oyunculuğuna başlamıştır. 1994'te Adana Altın Koza Film Festivali'nde, Gerilla filmindeki rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü almıştır.

ÖZEL HAYATI:

1979 yılında  Mehmet Teoman ile nikah masasına oturmuştur. Çift, bir kaç ay sonra boşanmıştır.

45'LİKLERİ VE TEKLİLERİ:

Hastane - Yorgun ve Mutlu, Dönme Dolap, O Kız, Li Lal Lal La La, Bir Tek Gördüğüm

ALBÜMLERİ:

...Ve Ayşegül Aldinç, Benden Söylemesi, Alev Alev, Söze Ne Hacet, Nefes, Sek'iz 

LİSTE BAŞARILARI:

O Kız, Bir Tek Gördüğüm, Durum Leyla (ft. Gökhan Türkmen)  

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Katırcılar, Yağmur Kaçakları, Kara Sevda, Yeşil Bir Dünya, Ağrı’ya Dönüş, Gerilla, Deniz Bekliyordu, Kahpe Bizans, Güle Güle, Hayal Kurma Oyunları 

ROL ALDIĞI TELEVİZYON DİZİLERİ:

Acımak, Taşların Sırrı, Yorgun Savaşçı, Aziz Ahmet, Aşk ve Gurur, Efsane, Ablam Böyle İstedi, Sultan Makamı, Son Yaprak, Misi, Pis Yedili 

KİTAPLARI:

Ayşegül Kitapta (2001, Parantez Yayınları)

ÖDÜLLERİ:

1981    Eurovision Şarkı Yarışması    
Türkiye Birinciliği ('Dönme Dolap'-Modern Folk Üçlüsü'yle)
Türkiye Üçüncülüğü ('İstanbul İstanbul
1990    İstanbul Eğitim ve Kültür Vakfı    Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı    ...Ve Ayşegül Aldinç
1991    Kıbrıs Gazeteciler Derneği    Yılın En İyi Sanatçısı (Yılın En İyi Kadın Şarkıcısı)    
1995    Magazin Gazetecileri Derneği
Adana Altın Koza Film Festivali (ödüller)
Yılın En İyi Kadın Oyuncusu    Gerilla
2016    Cumhuriyet Okulları    En İyi Düet    Durum Leyla (ft. Gökhan Türkmen)
2016    Kıbrıs Magazin Gazeteciler Derneği    En İyi Proje Albüm    Sek'iz
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi