Recep Ergenç

Recep Ergenç

Bilimin Işığında Futbol Endüstrisi

Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Doç. Dr. Hamit Cihan'ın kolaylaştırıcılığında futbol teknik direktörü M. Reşit Akçay'ın katılımı ile halka açık ilk webinarını gerçekleştirdi.

Hamit Hoca, Akçay’ın sporcu ve teknik direktör özgeçmişinden bahsederken, öğrenme ve kendini yeniliğe adamış kişiliğine dikkat çekti.

Mustafa Akçay, yaptığı değerlendirmelerde spor bilimleri fakülte/fakültelerine büyük sorumluluk yükledi. Türk sporcusunun hazır reçeteler üzerinden rekabetçi (yıldız) sporcular olarak yetiştirilemeyeceğine vurgu yaptı.

Hazır reçete olarak bir sistem alınsa dahi mutlaka kendi sosyolojimize göre yeniden tasarlanmalı/kurgulanmalıdır. Kendi sistemimizi kurarken ise önce kendi normlarımızı saptamak, bilmek gerek; yapı kurulurken bu normlar önemle dikkate alınmalıdır. Önümüzde büyük fırsat vardır. Kurulmakta olan “Trabzon sporcu performans ve data merkezi”; detaylı ölçümler ile analizler yapma fırsatı verecektir. Bu analizler sırasında yapay zeka ile karşılaştırmaları yapılacak, antrenman reçetelerine önemli katkılar verecektir. Bu ölçümler ve analizler, Türk sporcularının normlarının ortaya çıkarılmasında önemli veri sağlayacaktır. Bu süreç beş-on yıl içinde kendi normlarımızın elde edilmesinde çok işimize yarayacağı açıktır. Merkezin bir sorumluluğu da bu olacaktır. Karşılaştırmalar normları elde etmede işin omurgasıdır. Ölçemediğimiz hiçbir şeyi yönetemeyiz ve geliştiremeyiz. Bu açıdan Trabzon’un spor kenti gelecek tasavvurunda "performans ve data merkezi" büyük önem arz etmektedir.

Bir dönem TS’da yaşanan şampiyonlukları yaratan bütün kadro yerel hemşerilerimizden oluşuyordu. İnsan kaynağımızın mayasında olan yetenekli gençlerimizin performanslarını birer yıldız olarak parlatmak hocaların görevidir.

Başarı her zaman mükemmel takımlarındır. Teknik direktörler, kulüp yönetimlerinin çalışanlarıdır. Takım kurma, işin özüdür. Yönetim ile istişare edilmesi gereken alanlardan biri budur. Teknik direktörlük, başarı için sürdürülebilir bir takım kurmak, yönetmek için yönetimin elini güçlendirmek ve takımın gelişmesine katkıda bulunmak gibi sorumlulukları vardır. Kulübün mali imkânlarına göre yardımcı olacak diğer kadrodan da destek almalıdır. Yönetim, yardımcı kadro ve elindeki insan (futbolcu) ile etkili iş birliği ve liderlik de teknik direktörün görevlerinden sayılmalıdır. Muhalefet, rakiplik ve düşmanlık başlıklarının yönetilmesi, ele alınıp çözülebilmesi, adil olunması çok önemsediği diğer başlıklardı.

Akçay; webinar süresince çok sayıda izleyici sorusunu da cevapladı. Bir soru üzerine, kendisinin futbol direktörlüğünde hem alaylıların hem de okulluların birlikte çalışmalarını önemsiyorum, şeklinde cevapladı. TRU Spor Bilimleri Fakültesinin başarısı ise Spor ARGE ve İnovasyon merkezi ile fakülteye bağlı bir enstitüyle desteklenmelidir.

Aydınlatıcı bir yayın oldu. Sporun paydaşlarının bilimin ışığında konuşmaya devam etmesi, ortak akıl ile hareket etmesi ve bir gelecek vizyonu çerçevesinde işbirliği yapması kaçınılmazdır. Bu şehirdeki en önemli ışıklardan biri budur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR