Recep Ergenç

Recep Ergenç

Param yok diyeni dövüyorlar

Bize Her Yer Trabzon ama… 

Trabzon’da;

İster Trabzonspor, isterseniz herhangi bir küçük ya da orta ölçekli işletme (KOBİ) olun; başkalarının tarlalarında yetişen ürünleri satın alarak, satarak  Trabzon’un gelişme ya da kalkınmasına bir katkınız olmaz.   

Trabzon’da yerel kalkınmayı gerçekleştirmenin yolu;

Rekabet gücü yüksek, Marka değeri olan KOBİ ya da KOBİLER’i yaratmaktır.

Var olan KOBİLER

Ya da her kimin mazereti “para” ise; onu dövmek lazım!!!

Gereksinmeniz olan tek şeyi söyleyeyim: paraya ulaşmak için yalnızca bilgiye ihtiyacınız var. 

Şimdi zaman, kendi tarlalarımızı ekip biçmek için düşünme, fikir üretme ve eyleme geçme vaktinin geldiğini gösteriyor

İlk adım Trabzonspor’dan

Trabzon’da Halük Ulusoy tesislerinin Trabzonspor tarafından bir futbol okulu olarak düzenlenmiş olmasını geleceğin yıldızlarını yetiştirmek için atılmış devasa bir adım olarak görmek lazım.

Artık Trabzonspor, kendi tarlasında ürün yetiştirmeye başlayacaktır. Bu okulda eğitim ile kazandırılan davranışlar, performans ölçüm sistemleri ile yakın takibe alınmalı. Bunu hem iç hem de yurtdışı kişi ve kurumlarla işbirliği yapılarak ölçülmelidir.  

Bundan sonra en çok “proje” sözcüğünü kullanacağız

Trabzon’da futbolda atılan bu adım, sanayi ve hizmet sektörlerine de örnektir. Ezber bozulmaktadır. Fikirlerimizi fonlayacak (maddi destek sağlayacak) kaynaklara yazılı hale getirerek sunma işi de projelendirme dediğimiz süreçtir aslında.

Trabzon, Trabzonspor’un futbol için yaptığını. Sanayi ya da Hizmet Sektörlerinde de yapıp dünya ile rekabet etmek için kullanmalıdır. Trabzon’da kalkınma ve gelişme ve de işsizlik ancak kurulacak tesislerle sağlanacaktır. Hatta hatta tersine göç için de bu hamleyi yapmaya zorunluyuz.

 Eski köye yeni adet getirmek lazım

Trabzon’da “eski köye yeni adet getirecek” kuruluşumuz Üniversitemizin içinde ki TEKNOPARK’ımızdır. Burada her türlü fikrin ticarileştirilmesi (üretime dönüştürülmesi) için tüm süreçlere hem destek, hem yer, hem de para var.

Ömer Kurnaz TEKNOPARK’ın müdürüdür. Geçen hafta kendisine yaptığımız ziyarette söylediği gibi, herhangi bir Trabzonlu artık “çok güzel bir fikrim var ama param yok” derse, yanıtımız şu olmalıdır “ Bundan böyle param yok diye konuşanı dövüyoruz” dedi.

Para nerde

Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) geçen hafta Cuma- cumartesi günleri alternatif finansman (para) kaynaklarını; Kalkınma Bakanlığı- Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ (DOKA) nın katkıları ile KOBİLER’e, mali müşavir ve muhasebecilere, KTÜ Akademisyenlerine, yüksek lisans yapan öğrencilere anlatmaya başladı.

Önümüzdeki hafta: 25 Kasım/ Cuma/saat 17 00’de ve 26 Kasım cumartesi saat 10 00’da TTSO 3. katta anlatıma bir önceki hafta özetlenerek, yeni kaynakların anlatımı ile tamamlanacak.

Paraya ulaşmak için danışman kullanın, sorunlarınızın özünü fark edin

Para KOGEB’de de var, TÜBİTAK’da da, SANTEZ’ de de var. TKDK de birçok alanda hibe veriyor. Para DOKA’da da var. Her biri kaymaklı ekmek kadayıfı tadında hibe ve destekler dizi dizi.

Fikri olup parası olmayanlara TEKNOPARK’ da yer de var.

Yeni iş kurmak isteyenlere KOSGEB destek ve kredileri var.

Trabzon’da yatırım için 26 sektöre para yerine geçen TEŞVİK uygulamaları var.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteklerinden biri pazartesi günü uyandığımızda “Tarım ve Gıda” sektöründe yatırım düşünenler için bizleri bekliyor olacak.

Trabzonlu KOBİLER ve Trabzon Gençliği de vites büyütmek zorundadır. Bunun için bilgiyi herkes önemsemelidir. Bilgiye erişmenin yolları öğrenilmelidir. Teşvik, Hibe ve finansal desteklere, işletmelerimizin ulaşması için İntizam Seyda Durgun (Avrasya Danışmanlık) gibi danışmanlarımız var.

Son söz yerine:

KOBİLER, Üniversitemiz, Trabzon Gençliği;  Trabzon’un gelişmesi ve rekabette öne geçmesi için

* Devlet Teşviklerini, Hibe ve Destek mekanizmalarını,

* Rekabet için verimliliği, yeni ve yenilikçiliği,

 * Verilen destekleri öğrenmelidir.

*.Trabzon yeni ya da yenileştirilmiş ürün (arge- inovasyon) ve buna bağlı patent fakiridir. Bu alanda mutlaka girişimlerde bulunmalıyız. Rekabet sağlayacak en önemli ayak budur.

TSİAD bu hibe, teşvik ve devlet desteklerini,

25 Kasım 2011/ Cuma saat 17 00 ve 26 Kasım 2011/ cumartesi saat 10 00’da TTSO’da anlatmaya, sorulara yanıt bulma çalışmalarına devam edecektir. Davetlisiniz.

Bize her yer Trabzon ama işsizlik, göç neden kaderimiz olsun ki…

NOT:

Bu hafta içinde yaşayacağımız 24 Kasım Öğretmenler günü nedeni ile tüm eğitim- öğretim kademelerinde çalışan değerli meslektaşlarımın öğretmenler gününü kutlarım. Sağlık ve başarı dileklerimi sunuyorum.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR