Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadeniz in Uyduya Yansıyan Gizemi

Karadeniz in Uyduya Yansıyan Gizemi

18 Mayıs 2012 ve 15 Temmuz 2012 tarihlerinde NASA tarafından uydudan alınan aşağıdaki iki görüntüde Karadeniz üzerinde izlenen parlak mavi, karmaşık desenler ne olabilir?

Petrol sızıntısı mı?

Deniz kirliliği mi?

Yoksa bulut mu?

Doğru cevap: Hiçbirisi

Konuyu biraz açalım

18 Mayıs 2012 tarihinde Karadeniz’in uydudan alınan NASA görüntüsü ve Phytoplanktonlar

15 Temmuz 2012 tarihinde  Karadeniz’in uydudan alınan NASA görüntüsü ve Phytoplanktonlar

Karbon tüketerek Karadeniz in iklimini koruyan, denizlerdeki balıkların doğal yemi olan PHYTOPLANKTON mikro organizma türleri. 

Doğadaki her canlının varlığı bir diğer canlıya bağlıdır.

Başka deyişle büyük balık küçük balığı yer!

Pekiyi küçük balık neyi yer?

Öte yandan doğadaki faklı canlı türlerinin farklı yaşam şekilleri doğal yaşam koşullarının korunmasına neden olur.

Yani tüm canlılar yaşam için oksijen tüketseydi dünya oksijensiz kalırdı. Ancak bazı canlı türleri oksijen yerine diğer canlıların atığı olan karbon tüketirler.

Yukarıdaki sorunun cevabına dönecek olursak; Karadeniz ait uydu görüntülerinde izlediğimiz parlak karmaşık desenler sürekli karbon tüketerek bölgenin sera etkisi ile ısınmamasına ve buna bağlı olarak ikliminin korunmasına yardımcı olan, öte yandan Karadeniz de yaşayan tüm balıklar için doğal besin kaynağı olan mikroskopik boyuttaki Phytoplankton adındaki canlı topluluğudur.

PHYTOPLANKTON NEDİR?

Phytoplanktonlar tatlı ve tuzlu suda yaşayan ve akıntıya bağlı olarak sürüklenen mikro organizmalardır ( bakteri veya tek hücreli bitkiler ).

Karadaki bitkiler gibi phytolanktonların güneş ışığını tutabilen klorifilleri vardır. Buna bağlı olarak kimyasal enerji elde etmek için fotosentezi kullanırlar. Yani basitçe atmosfere deki karbondioksiti tüketip onu yavaşça denizin dibine gönderirken çevreye oksijen salarlar.

 Bu olay dünya iklimin duraylı olmasında önemli katkı sağlar.

PHYTOPLANKTONLAR NASIL BESLENİR VE ÇOĞALIRLAR?

Phytoplanktonların büyüyüp çoğalması karbondioksit, güneş ışığı,su tuzluluğu ve besin durumuna bağlı olarak değişir.

Phytoplanktonlar büyüyebilmeleri için karadaki bitkiler gibi nitrat,fosfat,silikat ve kalsiyum gibi besinlere ihtiyaçları vardır. Bu besinlerde yağışlı mevsimlerde Karadeniz’e kuzeyden ve güneyden dökülen nehirler vasıtasıyla karalardan denizlere taşınır.

Büyüme koşulları çok uygun olduğunda phytoplanktonlar tüm deniz yüzeyini kaplayarak uydudan alınan görüntülerde rahatlıkla izlenir.

Bir phytoplankton bireysel olarak birkaç gün yaşarsa da phytoplankton topluluğu denizde veya okyanuslarda birkaç hafta izlenebilir.

Balıkların doğal yemi olan Phytoplankton toplulukları Karadeniz de çoğunlukla yaz aylarında görülmesine karşın bu yıl iki hafta daha öncesine kayarak Mayıs ortalarında görülmeye başladı.

Palamut un bu yıl bol ve bereketli olması dileğiyle………….

Prof.Dr.Osman BEKTAŞ

obektas@ktu.edu.tr .              

23.8.2012

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR