Rizeli eşten eşsiz mücadele!

Rize’de Nuriye Kaputoğlu isimli ev hanımı, Gürcistan’da haksız yere tutuklanan kocasını özgürlüğüne kavuşturmak için başlattığı mücadele ile aynı şekilde cezaevlerinde tutulan 32 kişiyi özgürlüğüne kavuşturdu.Gürcistan’da eroin komplosu ile tuzağa düşürül

Rizeli eşten eşsiz mücadele!

Rize’de Nuriye Kaputoğlu isimli ev hanımı, Gürcistan’da haksız yere tutuklanan kocasını özgürlüğüne kavuşturmak için başlattığı mücadele ile aynı şekilde cezaevlerinde tutulan 32 kişiyi özgürlüğüne kavuşturdu.
Gürcistan’da eroin komplosu ile tuzağa düşürülen çok sayıda vatandaşımız uzun süre cezaevlerinde tutuluyordu. Tutukluların serbest kalması karşılığında ailelerinden yüklü miktarda para talep ediliyordu. Bir çok tutuklu bu şekilde para ödeyerek yakınlarını cezaevlerinden kurtarmıştı.
Rize’nin Güneysu ilçesinde ikamet eden Hamza Kaputoğlu’na bir yıl önce bir iş gezisi için gittiği Gürcistan’da tuzağa düşürülerek cezaevine konuldu. Eşi Nuriye Kaputoğlu ise kocasını kurtarmak için çalmadık kapı bırakmadı. Kaputoğlu, eşinin tuzağa düşürüldüğünü bir türlü anlatamadı. Kaputoğlu,
kendilerinden talep edilen yüklü miktarda rüşveti ödeyerek eşini özgürlüğüne kavuşturmaktansa büyük bir mücadelenin içerisine girmeyi tercih etti. Kaputoğlu ilk önce ‘Mağdur Aileler Derneği’ni kurdu. Bu şekilde kendi eşi gibi tuzağa düşürülen diğer aileler ile bir araya geldi. Çevresine topladığı diğer mağdur aileler ile birlikte ortak hareket etmeye başlayan Kaputoğlu, seslerini duyurabilmek için Sarp Sınır Kapısı’nın önünde eylem düzenleyerek Sarp Sınır Kapısı’nı 2 saat ulaşıma kapattı. Sesini duyurmayı başaran Kaputoğlu daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile görüşerek konuyu aktardı. Kaputoğlu yaptığı görüşmeler ile iki ülke arasında konuyla ilgili diplomatik görüşmelerin başlamasına neden oldu.

GÜRCİSTAN’DAKİ ÇETEYİ ÇÖKERTTİ
Başlatılan mücadele ile Gürcistan Hükümeti’nin yaptığı soruşturma neticesinde polis ve mafya ve yargı mensuplarından oluşan bir çete ortaya çıkartıldı. Bu çetenin Türk vatandaşlarını kendileri hazırladıkları eroin tuzağına düşürerek menfaat elde ettikleri anlaşıldı. Bir çok kişi suçlu bulunarak cezaevine konuldu. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhael Şaakaşvilli’nin görüşmesi sonucu Türk mahkumların 32’sinin suçsuz olduğu anlaşılarak serbest bırakıldılar. Nuriye Kaputoğlu, başlattığı mücadele ile sadece eşinin değil aynı şekilde suçsuz yere Gürcistan cezaevlerinde yatan 32 kişinin daha özgürlüğüne kavuşmasını sağladı.

KONUYU AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE TAŞIDI
Nuriye Kaputoğlu, İHA’ya yaptığı açıklamada halen Gürcistan Cezaevleri’nde 48 Türk mahkumun bulunduğunu belirterek, “Biz tüm Türk mahkumların suçsuz olduğunu iddia etmiyoruz. Suçsuz yere yatanların serbest bırakılması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Suç işleyerek ceza alanların ise Türkiye’ye iade edilmesini istiyoruz. Gürcistan cezaevlerindeki şartlar insan haklarına aykırı. Oradaki mahkumlar çok sağlıksız koşullarda kaldıkları gibi işkenceye maruz bırakılıyor. Bu nedenle vatandaşlarımızı orada bırakmak istemiyoruz. Bizim yakınlarımız orada haksız yere çok acılar çektiler. Bizler burada çok büyük acılar çektik. Bu nedenle konunun peşini bırakmayacağız. Bize bu acıları çektirenlerin adalet önünde hesap vermesi için konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdık. Gürcistan Avrupa İnsan Hakları Beyannamesi’ni imzalamış bir ülkedir. Ama buna aykırı hareket etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gereğini yapacağına inanıyoruz” dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEK
Yola eşini kurtarmak için çıktığını ancak yaşanan mağduriyetleri gördükçe mücadeleye devam etmesi gerektiğine inandığını belirten Kaputoğlu, “Ben eşimi kurtarmak için yola çıkmıştım. İş bu noktalara geldi. Ben bırakmak istesem de mağdurlar bırakmıyor. Her gün bir Gürcistan mağduru aile gelip beni buluyor. Benden yardım istiyor. Biz Gürcistan ile ilişkilerimizin iyi olmasını, iyi ilişkilerin sürmesini istiyoruz. Ancak Gürcistan’da adil olmayan bir adalet mekanizması var. Bundan sonra bu mekanizmanın düzelmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Evli ve iki çocuk annesi olan Kaputoğlu ilkokul mezunu. Ancak şuan her iki ülke arasında konuyla ilgili süren diplomatik ilişkilerde önemli rol oynuyor. Kaputoğlu ayrıca yaptığı açıklamada, başlattığı mücadelede başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, AK Parti eski Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Rize Baro Başkanı Avukat Atey Hatinoğlu gibi isimlerin büyük desteklerini gördüklerini belirterek mücadelede katkısı olan herkese tüm mağdur aileler adına teşekkür etti.
Nuriye Kaputoğlu, bu kapsamda eşi Hamza ve kızı Betül Kaputoğlu ile dernek yöneticisi Asım Uzun’la birlikte Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu’nu makamında ziyaret ederek teşekkür etti.
(GF-ÖS-Y)
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem