Türkiye, Sahra Çölü ve Orta Doğu Kaynaklı Toz Taşınımının Artan Etkileriyle Karşı Karşıya

Türkiye, Prof. Dr. Murat Türkeş'e göre, küresel ısınma nedeniyle artan toz taşınımından daha fazla etkilenecek. Sahra Çölü ve Orta Doğu'dan kaynaklanan bu durum, hava kalitesini düşürüyor.

Türkiye, Sahra Çölü ve Orta Doğu Kaynaklı Toz Taşınımının Artan Etkileriyle Karşı Karşıya

Türkiye'nin farklı bölgelerinde görülen toz taşınımı olayları, hava kalitesindeki düşüş ve görüş mesafesindeki azalmalarla dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, küresel ısınma ve artan kuraklık sebebiyle Türkiye'nin özellikle batı ve güney bölgelerinin gelecekte toz taşınımından daha fazla etkileneceğini belirtti.

Toz Taşınımı ve Hava Kalitesi Üzerine Etkiler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nın verilerine göre, Türkiye genelinde partikül madde oranlarında artış gözlemlendi. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınır değerlerin çok üzerinde seyreden bu partiküller, hava kalitesini doğrudan etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor.

Prof. Dr. Türkeş, kum ve toz fırtınalarının kuvvetli yüzey rüzgarları sayesinde büyük miktarlarda tozun atmosfere taşındığını ifade ederek, bu durumun özellikle Kuzey Afrika'daki Sahra Çölü ile Orta Doğu ve Arabistan Yarımadası'ndan kaynaklandığını vurguladı. Türkeş, "Bu bölgelerdeki orta enlem ve alçak basınç sistemleri, güneyli sıcak hava ile birlikte toz taşınımına neden oluyor" dedi.

Uyarılar ve Önlemler

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batı bölgelerinde Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının etkili olması bekleniyor. Bu durumun sağlık problemleri, görüş mesafesinde düşüş, çamur şeklinde yağışlar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabileceği belirtilerek, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin etkisiyle kum ve toz fırtınalarının sıklığında ve şiddetinde görülen artışa dikkat çekerek, bu durumun gelecekte daha sık yaşanabileceğini ifade etti. Özellikle kırsal ve tarım alanlarının bu durumdan etkilenme riski altında olduğunu belirten Türkeş, bu alanlarda daha fazla önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem