'Bebeği alın yoksa canıma kıyarım'

“Eşim tecavüz etti, hamile kaldım” diyen genç kadın kürtajla bebeği aldırmak istedi. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü “Kocanın da izni şart” gerekçesiyle bu talebi reddetti.İzmir’in Çiğli İlçesi’nde oturan 2 yıllık evli S.B., eşinin 1 yıl boyunca kendisine şidde

'Bebeği alın yoksa canıma kıyarım'

“Eşim tecavüz etti, hamile kaldım” diyen genç kadın kürtajla bebeği aldırmak istedi. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü “Kocanın da izni şart” gerekçesiyle bu talebi reddetti.

İzmir’in Çiğli İlçesi’nde oturan 2 yıllık evli S.B., eşinin 1 yıl boyunca kendisine şiddet uyguladığını ve bardakla yüzünden yaraladığını iddia ederek polise başvurdu. Hamile olduğu belirtilen genç kadın eşinin yanına gitmek istemeyince Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü devreye girdi. S.B.’yi devlet koruması altına alıp, sığınma evine yerleştirdi. Şiddetmağduru S.B., Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne dilekçe vererek eşinin tecavüzü sonrası hamile kaldığını belirtti. Genç kadın “Eşimbana tecavüz etti. Bebeği istemiyorum. Eşimde kürtaj yaptırmama razı olmadı. Bebeği doğurmak istemiyorum. Beni koruyan devlet bana kürtaj yaptırsın” dedi.

ACİL KARAR ŞARTI

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne acilen dilekçe yazarak, S.B.’nin, yasal yoldan kürtaj talebinin gerçekleştirilmesini istedi. Ayrıca dilekçede S.B.’nin bebeği düşürmek için ilkel yollar denediğini, bebeğin 9 haftalık olduğunu, yasalara göre alınması için 10 haftalık sürenin geçirilmemesini, bu nedenle kararın acilen verilmesi gerektiğine yer verildi. Sağlık Müdürlüğü, gönderdiği yazıda kadının karnındaki bebeğin alınması için 2827 Sayılı Kanun’a göre, eşinin imzasının gerektiğini, olmadığı takdirde de kürtajın gerçekleşemeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine şok yaşayan S.B., Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ikinci bir dilekçe vererek “Eğer kürtaj olmazsam, kendime ve bebeğe zarar veririm” diyerek intihar edeceğini yazdı. Şiddet gören kadının kendisine zarar vermemesi için kurumları harekete geçiren Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir Barosu İnsan Hakları Müdürlüğü’ne yazı yazarak hukuki görüş istedi. Avukat Devrim Cengiz’in hazırladığı raporda, genç kadının eşinin tecavüzüne uğradığı, şiddet gördüğü için TCK’ nın 99/6.maddesi gereğince, cinsel saldırıyı gerçekleştiren eşinin rızası alınmadan, acilen kürtaj yapılabileceğini bildirdi. Cengiz ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin örnek kararları bulunduğunu da belirtti.

KARAR BUGÜN

S.B.’ye İzmir Barosu, Adli Yardım Sistemi’nden avukat atadı. S.B.’nin avukatı, kürtaj için geçtiğimiz perşembe günü mahkemeye başvurarak bebeğin yasal olarak alınabilmesi için 1 haftalık sürenin kaldığını, eşinin bebeğin alınmasına razı olmadığını, ama annenin kendisine zarar verebileceğini belirterek, tedbir amaçlı kürtajın yapılmasını talep etti. Mahkemenin bugün karar vermesi bekleniyor.

ÖZELDE YAPTIRABİLİRDİ

İzmir barosu avukatlarından Aykut Dikencik, tecavüz mağduru kadının devlet ve özel hastanelerde eşinin rızası alınmadan kürtaj yaptırma hakkı olduğunu belirtti. Dikencik, “2827 sayılı Nüfus Planlama Kanunu’na göre, gebeliğin sona erdirilmesi için eşinin imzası şarttır. Ancak, kadın tecavüze uğramış ve bunu belgelemiş ise eşinin imzası gerekmez. Kendi rızası ile gebelik sona erdirilir. Tecavüz yok, eşinin imzası da alınmadan gebeliği sona erdirilmiş ise eşi kürtajı isteyen anne ve doktor hakkında dava açmaya hak kazanır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem