Tamer Atasoy

Tamer Atasoy

AK Parti siyasetteki konforunu kaybetti

Cumhur İttifakı ülke genelinde olduğu gibi Trabzon'da da kan kaybetti.

2019 yılında yerel seçim sonuçlarına göre Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti ve MHP, Trabzon'da Büyükşehir Belediyesi dahil ilçelerle birlikte 16 belediye almıştı. 2024 yılındaki yerel seçimde ise Trabzon'da Büyükşehir dahil 14 belediye alındı.

16'dan 14'e düşüş, ilk etapta aman aman bir düşüş gibi görülmeyebilir ancak buradaki kilit ilçe Ortahisar. Ortahisar, Trabzon'un en büyük ilçesi ve kalbi konumunda.

CHP'nin Ortahisar'daki başarısında şüphesiz Ahmet Kaya faktörü devreye giriyor. CHP, Ortahisar'da çıkartabileceği en doğru adayla birlikte seçimi kazandı. Ahmet Kaya profil olarak her kesimden oy alabilen bir adaydı. Nitekim sonuçlar da bunun bir göstergesi oldu.

AK Parti'nin Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ni, CHP'nin ise Ortahisar'ı alması bir kargaşaya neden olur mu? Seçimin ertesi günü bunlar konuşulmaya başlandı. Elbette zaman zaman fikir ayrılıkları olacak ancak her iki belediyenin de hareket alanları göz önüne alınınca, uyumlu şekilde hareket etmek durumundalar. Zaten ortak payda Trabzon ise, böyle de olmalı.

Ortahisar'ı bir kenara koyarsak; AK Parti'nin elinde bulundurup kaybettiği diğer iki ilçe ise Arsin ve Vakfıkebir oldu. Vakfıkebir'de bağımsız aday Fuat Koçal, Arsin'de ise Yeniden Refah Partili Hamza Bilgin seçim yarışında ipi göğüsledi.

Seçmen, yerel seçimlerde genel seçimlere oranla daha esnek hareket edip partisini değiştirebiliyor. Ekonomideki kötü gidişat da seçmenin bu seçimde ceza kesme iştahını artıran bir faktördü. Ancak son genel seçimde Trabzon'da 18 ilçenin 17'sinde yarışı önde tamamlayan AK Parti'nin, 1 yıl bile geçmemişken yerel seçimde böylesi bir kan kaybı yaşaması bunu tek başına açıklayabilecek bir etken değil. AK Parti, hem Trabzon hem de ülke nezdinde doğru adayları seçmen karşısına çıkarabildi mi? Bunu da tartışmak gerek.

AK Parti daha önceki seçimlerde, adaylarını vitrine çıkaran ve tanıtan tarafken, bundan sonra bu konfora sahip olmayacak. Siyasette kendi maharetiyle oluşturduğu konforunu kaybeden AK Parti, bugün seçim olsa, birçok parti gibi adaylarını "bize ne kadar oy getirir" hesabıyla belirlemek durumunda kalacak. AK Parti daha önceki seçimlerde adayına seçim kazandıran parti konumundayken; bundan böyle, adayın da partiye ne kadar oy kazandıracağına bakmak durumunda kalacak.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
SON YAZILAR