Trabzon Lojistik toplantısı yapıldı

 Toplantıya Cevre ve Şehircilik bakan yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon valisi Dr Recep Kızılcık Trabzon Belediye başkan yardımcısı Seyfullah Kınalı  Hazine bakanlığı müsteşar yardımcısı Bülent Uğur Ecevit  ile  sivil toplam örgütü başkan ve yöneticileri

Trabzon Lojistik toplantısı yapıldı

 

Toplantıya Cevre ve Şehircilik bakan yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon valisi Dr Recep Kızılcık Trabzon Belediye başkan yardımcısı Seyfullah Kınalı  Hazine bakanlığı müsteşar yardımcısı Bülent Uğur Ecevit  ile  sivil toplam örgütü başkan ve yöneticileri katıldı.

 

Toplantının açılmış konuşmasını Trabzon valisi Dr. Recep Kızılcık yaptı. Kızılcık Trabzon’un sosyo ekonomik açıdan bölgenin lokomotifi olduğunu ifade ederek”

 

 Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde kara, deniz ve demiryolu ağının kavşağı konumundaki Trabzon’umuzda  2023 hedefleri içinde düşündüğümüz lojistik merkezinin lojistik üssünün kurulması çalışmalarını yaklaşık bir yıldır yürütüyoruz.

Bu anlamda başta sayın çevre ve şehircilik bakanımız Erdoğan Bayraktar  olmak üzere milletvekillerimizin destekleriyle önemli bir aşamaya geldiğimizi düşünüyoruz. Türkiye’nin doğu-batı ulaşım aksları önemli oranda tamamlanmıştır. Bilindiği gibi ulaşım strateji çerçevesinde kuzey güney aksları da yapılmaya başlandı. Hem Zigana hem kop Erzurum ulaşımı için konuşuyorum oradan  Zigana tünel çalışmaları konusunda önemli adımlar atıldı.  Ovit dağının geçişile ilgili temaller başbakanımızın katılımıyla atıldı

. Yine Trabzon’umuzda planlanan Bayburt yada Gümüşhane’ye yol çalışmaları devam ediyor . Böylece hem batı doğu güney kuzey akslarının birleştiği noktada uluslar arası ticarette fevkalade önemli rol oynayacağız.

 

Buradan Çin’e Hindistan’a kadar mal gönderilmesi oradan getirilmesi kısacası denizyolu ile yine Avrupa’ya ve diğer kıtalara denizyoluyla mal sevkiyatında çok önemli rol üstlenecek. Rusya ile ticaretimizde de önemli rol oynayacaktır.

 

Fotoğraflar için tıklayınız...

Lojistik merkezi ile ilgili fikir teatisinde bulunmak devletimizin hükümetimizin bu yöndeki 2023 hedefleri çerçevesindeki vizyonu ile ilgili olarak Ekonomi bakanlığı müsteşarı bizlerle burada önemli bilgiler paylaşacak. Bu toplantı ile bu alanda bir önemli adımı daha atarak bu lojistik merkezinin en kısa zamanda vücut hayat bulması için zamanı, süreyi de kısaltmış olacağız.

 

Vali  Dr Recep Kızılcık ‘ın ardından söz alan Çevre ve Şehircilik bakan yardımcısı  Muhammet Balta Trabzon’un bölgenin yıldızı olacağını ifade ederek”

 

Trabzon bölgenin merkezi parlayan yıldızı marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bizim çok güçlü bir yapımız var, Türkiye’de örnek şehirlerden birisi,. Bunu dışarıdan daha iyi görüyoruz. Yaşadığımız bu şehirde belki bunların farkında değiliz . Ancak dışarıya çıktığımız zaman STÖ lerinin Basınının, Bürokratlarının çalışkanlığını ve farklılığını daha açık  bir şekilde gözlemleme imkanı buluyoruz. Bir Trabzonlu olarak bundan da mutluluk duyuyorum. Bu toplantıda amaç sadece ilimize, bölgemize ve ülkemize değil uluslar arası alanda belki Çin’e kadar hizmet etme açısından hedeflerimiz var. “dedi

 

 

 

 

Hazine Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit ise Trabzon’un bu anlamda önemli mesafeler aldığını belirterek”

 

Trabzon her anlamda şanslı bir il. Dışarıdan nasıl baktığımızı söyleyelim. Dünyadan bakınca Trabzon’un lojistik anlamda önemini görebiliriz. Trabzon zaten tarihi İpekyolu ile beraber bu fonksiyonu yerine getirmiş bir il. Amacımız 500 milyarlık amacımıza ulaşmaya çalışırken buna uygun olarak altyapıyı hazırlamak. Trabzon için çok önemli roller biçiyoruz. Çünkü Trabzon’la beraber gerek Orta Asya’ya gerek Kafkasya’ya gerekse Avrupa’nın içlerine ulaşmaya çalışacağız. 26 nisan 2012 tarihinde bakanımızın açtığı RoRo hattı ile mersin limanında mısır limanı hattını başlattık. Haftada iki sefer 150 tırla seferlerimiz devam etmekte.

Bugün burada yapılmakta olan toplantının ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Ekonomi bakanlığı olarak biz bu işin neresindeyiz neler yapabiliriz bunu sizinle paylaşmak için buradayız.

 

Lojistiği biz Türkiye’nin geleceği olarak görüyoruz. Bakanlık olarak lojistik merkezlerini serbest bölgeler kapsamında geliştirebilirdik.  Kısa vadade özellikle hazarı RoRo ile geçmek istiyoruz. Tecrübe anlamında Trabzon buna hazır. Özellikle Rusya’nın Rostov şehrinden Volga nehri üzerinden RoRo gemilerimizi hazara indirmek oradan Mohaçkale’ye taşımacılığı yönlendirmek oranın bağlantılarını Afrika ile birleştirip bütün dünyaya hitap etmek istiyoruz.

Diğer yandan gerek Gürcistan gerek Rusya ile çok yakın görüşmeler içindeyiz. Gürcistan ile  ilgili olarak şu an için herhangi bir engelimiz gözükmüyor. Çok kısa bir süre içinde yeniden incelemelerde bulunup bu hattı açabileceğiz. Bakanlık olarak ilk kez Trabzon’a gelmiyoruz. 8 Şubat’ta da buradaydık. Devamında Ankara’da milletvekilleri ile bakan yardımcımızın himayelerinde toplanarak konuyu değerlendirdik. Şunu gördük Trabzon bütün unsurları ve yapısıyla en hazır olan illerimizden birisi. Bütün illerimiz birbirinden değerli ancak biz yatırımcı bir bakanlık değiliz ekonomi bakanlığıyız. 2023 hedeflerimizi bize en hızlı kimler yardımcı olacaksa realist bakmamız lazım. Trabzon bizim için son derece önemli bir il ve bakanlık olarak Trabzon’un bütün projelerini yakından takip ediyoruz ve destek veriyoruz.

Lojistik geniş kapsamlı bir kavram.  Ancak Ekonomi bakanlığı olarak bizim yaptığımız lojistik ihracat, dünya boyutlu, bir ayağı buradaysa diğer ayağı dışarıda.”dedi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel