Ağzımıza bir parmak bal çaldılar

İş dünyası yeni teşvik paketinin beklentilere cevap olmayacağını ifade ederken Trabzon’un kalkınmışlıkta 4. bölgeye sokulmasını talep etti. Teşvik kalktı, 49 ille birlikte Trabzon da bu yasadan darbe aldı. Teşvikin kaldırıldığı illerin ticaret ve sanayi o

Ağzımıza bir parmak bal çaldılar
İş dünyası yeni teşvik paketinin beklentilere cevap olmayacağını ifade ederken Trabzon’un kalkınmışlıkta 4. bölgeye sokulmasını talep etti.
 
Teşvik kalktı, 49 ille birlikte Trabzon da bu yasadan darbe aldı. Teşvikin kaldırıldığı illerin ticaret ve sanayi odaları ve işletmecilerinin de baskısıyla birlikte Trabzon’u da içine alacak şekilde yeni bir Teşvik Yasası paketi AK Parti’nin gündemine geldi. Yeni yasa ile birlikte Trabzon’da teşvikten yararlanacak işverenlere çalıştırdıkları kişi başına 100 TL destek verilecek. İş dünyası ise "Ağzımıza bir parmak bal çaldılar" görüşünü savunurken eski teşvik yasasının geri gelmesini talep etti. İşsizlik artarsa aile facialarının da gündeme geleceği vurgulandı. 
 
İşte teşvikle ilgili görüşler:
 
TEŞVİK ŞART
Volkan Canalioğlu (CHP Trabzon Milletvekili): Türkiye’de TÜİK rakamlarıyla işsizlik yüzde 6.1 oldu. Gizli işsizlik bu yüzdenin dışında. İnsanlar teşvike güvenerek gelip yatırım yapıyor. Teşvik olmazsa yatırım olmaz, yatırım olmazsa da işsiz ordusu ortaya çıkar. 100 TL’lik yeni desteği biz de destekliyoruz. Trabzon’a, bu ülkeye hizmet eden MHP’li de AKP’li de olsa desteklerim. Trabzon’un çayı ve fındığından başka nesi var? İsteriz ki küçük ve orta boy işletmelerin ayakta kalabilmesi için daha güzel çalışmalar yapılabilsin. 
 
AİLELERE YAZIK!
A. Hamdi Gürdoğan (Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı): Biz eski teşvikin geri gelmesini bekliyorduk. Şimdi 20 işçi çalıştıran insanlar 15 işçiye nasıl düşerimin hesabını yapacak. Ağzımıza bir parmak bal sürdüler. Bunun değeri yok. Yeni işsizler ordusu oluşacak. Bu durumda da yeni aile facialarına neden olunabilir.
 
HAREKETE GEÇTİK
Suat Hacısalihoğlu (TTSO Yönetim Kurulu Başkanı): 5084 sayılı yasanın uygulanması için uğraşımız oldu. 180-200 TL’lik bir destek söz konusuydu. 49 ille birlikte harekete geçtik ve oluşan baskılar sonrası ancak bu yapıldı. Hükümetin duyarlı davranacağını biliyorduk. Tabiî ki yetersiz. Zaten Trabzon’un gerçek yeri 3. bölge değil 4. bölgedir. Bu yüzden bu desteğin üzerinde durulmalıdır. Yeterli değil.
 
SOLUKLANIRIZ
Metin Kara (TESOB Başkanı): 100 TL’lik teşvik derdimize çare olmaz ama en azından bizi soluklandırır. Biz eski yasanın geri gelmesini bekliyorduk. Bu yeni teşvik paketinin işten çıkartmaların önüne geçmesi zor. Kayıt dışı çalışmalar artacak, işten çıkartmalar ister istemez artacaktır. İşveren bu durumun üstesinden başka şekilde gelemeyecektir. Trabzon’un zaten 3. bölgeye konulması teşvikten yararlanmasının önündeki en büyük engel oldu. Trabzon bir Mersin’le, bir İstanbul’la, bir Antalya ile bir tutulamaz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel