Recep Ergenç

Recep Ergenç

KTܒde ezber bozan çalışma

KTÜ" de, Trabzon için geleceği öngörme (stratejik planlama) çalışmasının ikinci oturumunu geçen hafta Perşembe günü (06 Aralık 2008"de) gerçekleştirdik.

 

Çalışmanın bir ay kadar önce gerçekleştirilen ilk oturumunda Trabzonlulara “2020"de nasıl bir Trabzon"da yaşamak istiyorsunuz” sorusu sorulmuştu. Kamu Sektörü, Özel Sektör ve Sivil Sektörden Trabzonlular “Trabzon Vizyonu” için söyleyeceklerini söylemişlerdi.  KTÜ- Şehir ve Bölge Planlamanın- Akademik kadrosu ve öğrencileri söylenenleri bir cümlede toparlayarak “Trabzon Vizyonuna” dönüştürdüler.

 

Geleceklerini bir stratejik planlama ile ele alan ülkeler, şehirler, bölgeler hatta şirketler kendilerini istedikleri yerlere ulaştırırlar. Hedefe ulaşılamamış ise hesap sorma, verme işi de kolaylaşır.

 

İkinci oturumda Kamu Sektörü, Özel Sektör ve Sivil Sektörden çağrılan konuklardan, Trabzon Vizyonuna ulaşmayı sağlayacak stratejiler geliştirilmesine katkı istendi.

 

Stratejik planlama yaklaşımı, çağdaş yerel kalkınma (9. yedi yıllık plan) ve AB sürecinde geliştireceğimiz demokrasi (yönetişim) anlayışının tam kendisine hizmet etmektedir. Trabzon"u yönetme iddiasında bulunan Kamu, Özel ve Sivil Sektör için ise ezber bozacak bir yönteme tanıklık ediyoruz.

 

Katılımcılar yine zaman sınırlamasına aldırmadan, beş saat boyunca müthiş bir katkı verme çabası içinde oldular.

 

KTÜ  Mimarlık"ta başlayan bu ikinci oturum elektrik kesilmesi ile başladı. Elektriği olan tıp fakültesinde devam kararı verildi. Bu çözüme çok kısa bir sürede ulaşıldı ve hiç fire vermeden tüm katılımcılar KTÜ Farabi Hastanesi Prof. Dr. Haldun İnal amfisine nakledildik.

 

Katkı için davetliler yine Kamu, Özel ve Sivil Sektör temsilcilerinden özenle seçilmişti.

 

Bu ikinci toplantıda lojistik, eğitim, sanayi, sağlık, turizm, su ürünleri, bilişim, orman, gemi inşa- metal…sektörleri için stratejiler oluşturulması için çok şey söylendi.

 

Aşağıda okuyacaklarınız Trabzon Vizyonuna ulaşmak için oluşturulacak stratejilerden lojistik sektörü ile ilgili söylenilenlerle ilgilidir.

 

Lojistik sektörü, gelişmiş bir Trabzon ekonomisi için kaçınılmazdır. Bu iş bizim genlerimize kadar işlemiştir. Trabzon"un transit taşımacılığı kombine etmelidir Trabzon"un Ulusal ve uluslararası tren yollarına bağlanması hem de hızlı olanı önemli taraftar buldu.  

 

Bunun için, "Çömlekçi kentsel dönüşümü, Trabzon limanına lojistik olanaklar ve genişleme sahası olarak planlanmalıdır" isteği şiddetli destek gördü.

 

Depolar- antrepolar ile lojistik yönetim ofisleri ve bir lojistik eğitim merkezi ile bunlarla bağlantılı olmayan hiçbir yapı Çömlekçi kentsel döşümü projesinde yer almamalıdır, düşüncesinin altı tekrar tekrar çizildi.

 

Çömlekçi kentsel dönüşümü Trabzon Limanını ulusal ve uluslar arası demiryoluna bağlaması için her santimetre karesi ile bu amaçlara hizmet edecek şekilde değerlendirmelidir, denildi.

 

Biliyoruz ki AB; başta İran olmak üzere Orta Asya"ya kadar Köstence ve Varna Limanlarından mallarını Karadeniz"e çıkaracak. Trabzon limanı, Köstence ve Varna limanlarına iş ortağı olduğunda sadece İran"a yılda 100 bin tır seferi yapılabilecektir. Bunun önemli bir iş ve aş kapısı olduğunun stratejilere yansıtılmasını istedik.

 

Bu nedenle Çömlekçi"nin, liman genişlemesi sahası ve Trabzon"un ekonomik gelişmesi için önemli bir fiziki alan olduğu kayıt altına alındı.

 

Gerekir ise Trabzon limanının tıpkı NewYork limanı gibi taşınabileceği, bunun için Arsin İlçemizin uygun olduğu önerildi.

 

Trabzon 2020 Vizyonuna ulaşacağımız -strateji geliştirme- işi, ilgili diğer sektörlere yapılan pek çok öneri ile tamamlandı.

 

Şimdi sıra; üçüncü aşama olan eylem planlarını yapmaya geldi.

 

 Yani "Vizyona ulaşmak için ilgili stratejileri hangi eylemleri yaparak hayata geçirebiliriz?" sorusuna yanıt aranacak.

 

Trabzon her rüzgârda farklı rotalara savrulan dümensiz bir gemi olmaktan ancak bir stratejik plana kavuşarak kurtulabilir. Gideceği limanı belli olmayan gemiye hangi rüzgâr yardımcı olabilir.

 

Atanmış ya da seçilmişlerden ancak böyle bir planımız olur ise hesap sorabiliriz.

 

Trabzon"da gündem ekonomi olduğunda, ezberledikleri cümleleri tekrar edenler için bütüncül bir yaklaşım (stratejik plan) yöntemi (metedolojisi) rahatsız edicidir.

 

Yöntemsiz (bilimsel olmayan- metedolojisiz-) yaklaşımlar Trabzon"daki mevcut ekonomik sorunların baş nedenidir.

 

Prof. Dr. Saliha Aydemir ve arkadaşlarını, bölüm öğrencilerini tebrik ederim. Katkı verdiğimiz oturumlarda bizim de yeniden çok şey öğrendiğimizi belirtmeliyim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR