Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadenizli'nin içme suyuna kim el koyacak?

Ankara’nın içme suyuna Bakanlık el koydu!

Karadeniz Bölgesinin içme suyuna kim el koyacak?

1-060.jpgBasından izliyoruz

Tarih 12 Eylül 2014

Trabzon üst düzey belediye yetkilisi basına demeç veriyor:

‘Trabzon halkı Türkiye’nin en temiz ve kaliteli suyunu içiyor’ diyor.

Tarih 30 Eylül 2014

Yazılı basından izliyoruz:

‘Ankara’nın suyuna Bakanlık el koydu!’

Türkiye Halk sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan imzasıyla 19 Eylül 2014 tarihinde Ankara Valiliği’ne gönderilen, valilikte evrak bürosuna 22 Eylül’de giren yazıda Ankara’da kullanılan sudan kaynaklanan hastalıkların arttığına da dikkat çekildi.

Ağır metal ve arsenik değerleri uygunsuz, klor yetersiz!

Prof. Dr. Özkan, İl Özel İdaresi ve ilgili belediye başkanlıklarının “uygunsuzluk” bulunan içme- kullanma sularının İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi yönünde defalarca uyarılmasına rağmen her hangi bir iyileştirmenin yapılmadığı saptandığını belirtti ve şöyle devam etti:

“Kurumumuzun 2014/ 25 sayılı genelgesiyle yapılan uyarılara rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması durumda Başkanlığımızca ilgililer hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve suda tespit edilen uygunsuzluk durumları kamuoyu ile paylaşılabilecektir.

Öte yandan yine aynı tarihte 30 Eylül 2014 günü Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü internet sayfasından yazılı demeç veriyor:

İlimizde yayınlanmakta olan bazı yerel gazetelerde, Trabzon’daki hastanelerde ishal vaka sayısında artış olduğu belirtilmektedir.

‘İlimizde içme ve kullanma amaçlı kullanılan şebeke suyu güvenli ve sağlıklıdır!’

Oysa ne Trabzon Belediyesinin nede Trabzon Halk sağlığı Müdürlüğünün içme suyu ile ilgili iddialarını doğrulayacak yaygın kanser vakalarına neden olabilecek ağır metal ve arsenik ölçüm değerleri internet sayfalarında yoktur!

 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Trabzon'un içme suyu gerçeği!

 

Sorun sadece Trabzon’un içme suyu sorunu değildir.

Sorun tüm Karadeniz halkının sağlığını yakından ilgilendiren bölgenin jeolojik yapısı ile ilgili bir sorundur.

Çünkü Karadeniz Sıra Dağlarının jeoelojik ve metalojenik yapısı başka deyişle kayaç türleri ve maden sahaları içme suyunun ağır metal ve arsenik bakımından kirletilmesine olanak sağlayabilecek niteliktedir.

Bu nedenle içme suyundaki kanserojen özellikli ağır metal ve arsenik değerlerinin sürekli,  mevsimsel olarak ölçülmesi ve izlenmesi gerekmektedir.

Örneğin jeolojik özelliği bakımından Karadeniz Dağ Kuşağının ikizi sayılabilecek olan Kuzeybatı Amerika’da içme sularında arsenik ve ağır metal içeriğinin dünya standartları üzerinde olduğu ve bu yüksek değerlerinde yaygın kanser vakalarının başlıca sebeplerinden biri olduğu saptanmıştır.

Bu yüzdendir ki Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyayı içme suyu konusunda uyarmaktadır.

Sonuç olarak, tüm Karadeniz Bölgesindeki içme suları ağır metal ve arsenik bakımından analiz edilmeli, standart üstü değerler veren kanserojen nitelikli sular kimyasal arıtmaya tabi tutulmalıdır.

2-016.jpg

 

Amerika Jeoloji Araştırma Dairesi Haritasına göre tüm Amerika da içme sularının ağır metal ve arsenik değerleri ölçülmüş ve haritalanmıştır. Koyu renkler Bölgenin jeolojik özelliğinden kaynaklanan başka deyişle kayaç ve madenlerin neden olduğu içme suyundaki standart üstü arsenik değerlerine karşılık gelir. Bu nedenle halk sağlığını tehdit eden kanserojen nitelikli bu tür sular kimyasal arıtmaya tabi tutulmaktadır.

 

3-009.jpg

Özetle, Dünya Sağlık Örgütü yaygın kanser hastalığına neden olan arsenikli ve ağır metalli içme suyu konusunda tüm dünyayı uyarırken Avrupa Birliği Uyum Yasalarına ‘evet’ diyen Türkiye, halkına sağlıklı su içirmeyi taahhüt etmiştir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR