Ramazan Hilali ilk nerede görülecek? Din İşleri Yüksek Kurulu açıkladı

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan Ramazan Ayı açıklaması, "Hilal ilk olarak Atlas Okyanusu'nda görülecek."

Ramazan Hilali ilk nerede görülecek? Din İşleri Yüksek Kurulu açıkladı

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun astronomu Gürhan Eren, hicri takvime göre bu yıl ramazan ayının başlangıcını müjdeleyen hilalin, ilk olarak Atlas Okyanusu'nda görüleceğini ve ardından Kuzey ile Güney Amerika kıtalarında izlenebileceğini bildirdi. Anadolu Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Eren, hicri takvimde yer alan 12 kameri ayın belirlenmesinde Ay'ın Dünya etrafındaki dönüş süresi olan yaklaşık 29,5 günün dikkate alındığını vurguladı. Eren, "içtima ile rüyet" kriterlerine dayanarak yapılan hesaplamaların önemine işaret etti. İçtima, Dünya, Ay ve Güneş'in aynı hizaya gelmesi, rüyet ise Ay'ın bu konumdan 8 derece açılması anlamına geliyor.

2016 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi'nde hilalin görülebilirlik kriterleri üzerine alınan kararlara da değinen Eren, bu kriterlere göre ramazan hilalinin ilk olarak Atlas Okyanusu'nda görüleceğini belirtti. Eren, "10 Mart'ta içtima ve rüyet gerçekleşecek. Kongrede alınan kararlara göre, kurulumuz hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini kabul ettiğinden, Amerika kıtasında görülecek hilal sebebiyle 11 Mart'ta ramazan ayına başlayacağız," dedi.

Eren, Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok İslam ülkesinin de aynı gün ramazan ayına başlamasını umduğunu ifade etti. Ayrıca, şevval (Ramazan Bayramı) hilalinin ilk olarak Asya kıtasının doğusunda görüleceğini söyledi. Eren, "8 Nisan'da içtima, 9 Nisan'da ise rüyet olacak. 10 Nisan'da Ramazan Bayramı'nı kutlayacağız. Şevval hilali Asya kıtasında görüleceği için, 9 Nisan'da Türkiye ve Mekke'de hilal görülebilirse, tüm dünyanın 10 Nisan'da Ramazan Bayramı'nı kutlamasını bekliyoruz," şeklinde konuştu.

Dünya genelindeki Türk vatandaşları ve Müslümanların namaz vakitleri taleplerini karşılamaya yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Eren, yaklaşık 9 bin 500 yerleşim yeri için imsakiye bilgilerinin web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden erişime sunulduğunu dile getirdi. Ayrıca, Avustralya'dan Amerika'ya kadar birçok ülkeye Din İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan takvimlerin sunulduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler