Provokatörler yine işbaşında

 Üzümlü ilçesine bağlı Avcılar köyünde yaşayan Alevi vatandaşların evlerinin duvarına kin ve nefret dolu yazılar yazıldı. Önceki yıllarda bu tarz eylemlerin denendiğini hatırlatan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özer, "Bu zihniyet sağ-sol çat

Provokatörler yine işbaşında

 

Üzümlü ilçesine bağlı Avcılar köyünde yaşayan Alevi vatandaşların evlerinin duvarına kin ve nefret dolu yazılar yazıldı. Önceki yıllarda bu tarz eylemlerin denendiğini hatırlatan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özer, "Bu zihniyet sağ-sol çatışması, Alevi-Sünni çatışması, Türk-Kürt çatışması çıkartarak besleniyor. Biz kardeş olarak omuz omuza, yan yana gelerek bu tür olaylara karşı duracağız." dedi.

 

Evlerin işaretlenmesiyle ilgili ilk ihbar, 26 Şubat'ta Adıyaman'ın Yenimahalle ve Karapınar mahallelerinden gelmişti. İki mahallede ikamet eden Alevilerin oturduğu 45 ev işaretlenmişti. Ardından Gaziantep'in Kıbrıs, Onur ve Ulaş mahallelerinde ortaya çıkan ve kimsenin sahiplenmediği işaretlerle ilgili kamuoyunda tansiyon yükseltilmeye çalışıldı. Çok geçmeden İzmir'in Harmandalı beldesinde Alevilerin yoğunlukla ikamet ettiği Onur Apartmanı'ndaki dairelerin kapı tokmaklarında el yazısıyla yazılmış mektuplar bırakıldı. Provokatörler en son Erzincan'ın Üzümlü ilçesine bağlı Avcılar köyünde ortaya çıktı. Alevilerin yaşadığı köyde okulun ve bazı evlerin duvarına kin ve nefret dolu yazılar yazıldı.

 

Olaylara tepki gösteren Alevi dernekleri ile kanaat önderleri, provokatörlere hiçbir zaman fırsat vermeyeceklerini dile getirdi. Türkiye'de insanların kardeşçe yaşamasına engel olmaya çalışanlara fırsat vermediklerini ifade eden Alevilerin önde gelen dedelerinden Mehmet Ocak, "Bu tarz olaylarla milletimizi karıştırmaya çalışıyorlar. Ben başta Sayın Bakan'ımız olmak üzere yetkililerin açıklamalarını yakinen takip ediyorum. Provokatörlere fırsat verilmesin. Geçmişteki tatsız olayları, dönmemek üzere geriye bıraktık. Birkaç ilde konuyla ilgili toplantılar yapıp birlik ve beraberlik mesajları verdik. Şu an herhangi bir zarar ve ziyan yoktur. Güzel memleketimizde kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bu provokasyondur." dedi.

 

Kimsenin vatandaşlar arasındaki kardeşliği bozmaya hakkının olmadığını söyleyen bölgenin önde gelen Alevi kanaat önderlerinden Mahmut Dolaş da, çıkarılmaya çalışılan kin duygularına yönelik herkesin sağduyulu davrandığına dikkat çekti. Gaziantep'te işaretlenen sokakları ve evleri tek tek gezdiğini ifade eden Alevi Kültür Dernekleri Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Karakuş, "Biz, Sünniler, Aleviler kardeşçe aynı bayrak altında, aynı gemide yaşıyoruz. Ancak ortalığı karıştırmak isteyenlere fırsat verilmemeli ve vermeyeceğiz. Birkaç art niyetli kişi provokasyon yapıyor. Ortamı germeye çalışıyor." şeklinde konuştu.

 

Erzincanlı köylüler: Kardeşliğimizi kimse bozamaz

 

Erzincan'ın Avcılar köyünde bazı evler, okul duvarı ve sulama kanalı üzerine Alevileri hedef alan bazı yazıların yazılmasına tepki gösteren köy sakinleri, "Bu bir provokasyondur. Alevi-Sünni kardeşliğini bozmak istiyorlar. Birliğimizi bozamayacaklar." dedi. 50 yıldır Avcılar köyünde yaşadığını ve 2 dönemdir muhtar olarak görev yaptığını söyleyen İsmet Demir, "Okul duvarındaki yazılar salı gününü çarşambaya bağlayan gece yazılmış. Biz çarşamba günü öğleden sonra fark ettik. Karakola haber verdik ve ekiplerle beraber geldik yazılara baktık. Buraya bir partinin amblemini yapmışlar ve 'Kafir Aleviler hepiniz yanacaksınız' yazıyordu. Şüphelendiğimiz kişiler yok, yan köyümüzde bize yakın Sünni arkadaşlarımız var, onlarla beraber yaşıyoruz ve onlardan böyle bir şey beklemiyoruz. Bunların provokasyon amaçlı yapıldığı belli ve iki grubu karşı karşıya getirmek için yapıldı. Ben 50 yaşındayım, senelerdir böyle bir şey görmedim. Biz Alevi ve Sünniler olarak senelerdir iç içe yaşıyoruz. Onların böyle bir şey yapacağını beklemiyoruz." diye konuştu.

 

Avcılar köyünde yaşanan hadiseyle ilgili olarak bir açıklama yapan Erzincan MHP Merkez İlçe Başkanı Yaşettin Yılmaz da olayın kendilerini derinden üzdüğünü vurguladı. Olayda partilerinin ambleminin yazılmasının da kendilerini üzdüğünü söyleyen Yılmaz, "Bu tür yazıları, eylemleri nefretle kınıyoruz. Eline kimse boyayı alıp bu tür şeyi sadece siyaset olsun diye yapmaz." ifadelirini k ullandı. Olayla ilgili soruşturma ise devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam