Mültecilerin yaşam mücadelesi

 AFGANİSTAN'daki iç karışıklık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Afgan mülteciler, geldikleri Malatya’da zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve Malatya’ya yerleştirilen çoğunluğunu çoc

Mültecilerin yaşam mücadelesi

 AFGANİSTAN'daki iç karışıklık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle göç etmek zorunda kalan Afgan mülteciler, geldikleri Malatya’da zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

 
İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve Malatya’ya yerleştirilen çoğunluğunu çocuk ve kadının oluşturduğu yaklaşık 100 Afgan mülteci, daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürmek istiyor. Beydağı Mahallesi’nde bulunan İmar İskan Evleri’nde kullanılmayan dairelere yerleştirilen mülteciler, burada güçlük içinde yaşam mücadelesi veriyor. Mahallelilerin yardımlarıyla ayakta kalmayı başaran mültecileri, kışın yaklaşması daha da tedirgin ediyor.
 
Valiliğin kendilerine verdiği yatak üzerine günlerini geçiren mültecilerin ne bir sobası var ne de yakacak kömürü. Bir odada yaklaşık 10 mültecinin kaldığı evlerin durumu da işler acısı. Perdelerin bulunmadığı odalarda bazı camlar da kırık. Mahallede bulunan bazı vatandaşlar mültecilere ellerinden geldiği kadarıyla yardımda bulunuyor.
 
Mahalle halkından Yavuz Doğan, mültecilerin durumlarına çok üzüldüklerini ifade ederek, bir an önce yardım yapılması gerektiğini söyledi. Doğan, mültecilere sadece yatak verildiğini belirterek, "Gıda malzemeleri yok, durumları içler acısı. Yetkililerin biran önce bu konuya eğilmeleri gerek" dedi. 
 
Mahallede bakkal işleten Cemal Serçe ise Afgan mültecilerin hiçbir şeylerinin olmadığını ve sefalet içinde yaşadıklarını belirterek Valilik ve Malatyalı hayırseverlerin bu soruna el atmasını istedi. Mülteciler arasında hamile kadın ve çok sayıda çocuk olduğunu belirten Serçe, "Günahtır bunlara bir an önce yardım edilsin" dedi.
 
Mahallede oturan Özkan Konakçı, mültecilerle dil farkı yüzünden anlaşamadıklarını ve sorunlarına çözüm bulmakta güçlük çektiklerini belirtti. Bir tercüman verilmesi durumunda mültecilerle daha iyi anlaşacaklarını ifade eden Konakçı, "Türkiye zengin bir ülke ve bu mültecilere bakacak kadar duyarsız bir ülke değil, herkesin yardım etmesini istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler