Mülk satışında tahdit genişledi!

Yılda 5 milyar dolarlık gayrimenkulün yabancılara satışının önünü açacak olan Mütekabiliyet Yasa Taslağının detayları netleşti. Bakanlar Kurulu’na sunulacak yasa taslağına göre, bugüne kadar 2.5 hektardan fazla taşınmaz edinemeyen yabancılar, 30 hektara k

Mülk satışında tahdit genişledi!

Yılda 5 milyar dolarlık gayrimenkulün yabancılara satışının önünü açacak olan Mütekabiliyet Yasa Taslağının detayları netleşti. Bakanlar Kurulu’na sunulacak yasa taslağına göre, bugüne kadar 2.5 hektardan fazla taşınmaz edinemeyen yabancılar, 30 hektara kadar gayrimenkul alabilecek. 

Bakanlar Kurulu, isterse bu miktarı 60 hektara kadar çıkarabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan düzenlemede yabancıya mülk satışıyla yatırımcının önünü açacak birçok değişiklik yapıldı.

Az gelişmiş ülke sınırı

Kanun taslağının gerekçesinde, “Dünyada gelişmiş ülkelerin taşınmaz edinimini serbest bıraktığı demokrasinin gelişmediği az gelişmiş ülkelerde ise yabancıların taşınmaz edinimine izin verilmediği veya önemli ölçüde kısıtlandığı gözlenmektedir. Türkiye’nin de amacının gelişmiş devletlerle birlikte yürümek olduğu tartışmasızdır” ifadesine yer verildi. Düzenlemeyle mütekabiliyetin konulacağı ülkeleri her yıl Bakanlar Kurulu belirleyecek, yabancılar imarsız alanlardan mülk edinemeyecek.

Proje yoksa hak bitecek

Yapısız alanlarda gayrımenkul alan kişi, iki yıl içinde herhangi bir yatırım yapmazsa tüm hakları elinden alınacak. Taslağa göre yapısız alanlarda taşınmaz edinen kişilerden 2 yıla kadar proje geliştirmesi de isteniyor. 2 yıl içinde proje geliştirmeyen ya da aldığı araziyi kullanmayan kişilerin tüm hakları elinden alınacak. Amacına uygun kullanılmadığı tespit edilen taşınmazlar, Maliye Bakanlığı’nca veriler süre içinde tasfiye edilmezse, kanune tasfiye edilecek ve bedeli hak sahibine ödenecek.

Yatırımcıya kolaylık sağlandı

Tasarıyla uluslararası şirketlerin karşılaştığı sorunların da çözülmesi amaçlandı. Bu kapsamda uluslararası sermayeli şirketler, Türk ortak payı yüzde kaç olursa olsun taşınmaz edinebilecek. Taslakta bu konuyla ilgili, “Uluslararası şirketlerin Türkiye’de kurulu başka bir şirkete doğrudan veya dolaylı olarak ortak olması durumunda yabancı yatırımcının ortak olduğu şirketteki ortaklık oranının yüzde 50 veya daha fazla olması halinde de Türk şirketlerine uygulanan kurallar uygulanacak” vurgusu yapıldı.

Karşılıklılık ilkesi 62 ülkeye uygulanıyor

TÜRKİYE, 62 ülkeyle karşılılık ilkesini uygularken, karşılıklılık bulunmayan ülke sayısı ise 47 olarak kayıtlara geçti. 29 ülke vatandaşı ise İçişleri Bakanlığı’nın izniyle taşınmaz edinebiliyor. Ülkemizden 100 binin üzerinde yabancı taşınmaz edinirken, en fazla taşınmaz edinen üç ülke ise sırasıyla Almanya, İngiltere ve Yununistan oldu. Türkiye’de 27 bin 620 Alman vatandaşı 36 bin 269 taşınmaz edinirken, bu ülkeyi, 35 bin 421 kişiyle İngiltere, 10 bin 738 kişiyle de Yunanistan izledi. 25 bin taşınmazı bulunan İngilizleri, 9 bin 878 taşınmazla Yunanistan, 6 bin 242 taşınmazla da Avusturya takip etti.

İlk sırada Alanya var

TÜRKİYE’de mülk satın alan yabancıların büyük çoğunluğu Alanya’yı tercih ediyor. Yabancıların Türkiye’de 113 bin 77 taşınmazı bulunuyor. Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’den aldığı taşınmazlar 84 milyon 153 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Alanya’da 26 bin 120 yabancının 19 bin 258 taşınmazı bulunuyor. Mülk alımında Alanya’yı 8 bin 416 taşınmaz sayısıyla Didim, 5 bin 637 taşınmazla da Fethiye izliyor. Bu ilçeleri 3 bin 729 taşınmazla Kuşadası, 2 bin 785 taşınmazla da Bursa’nın Yıldırım ilçesi izliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam