Bombaların üzerinde görev yapıyor

 Ele geçirilen binlerce mühimmatın emniyet müdürlüklerinde depolandığı anlaşıldı. “Hepsini acil dışarı çıkarın” emri verildi. Binlerce polisin yanı başlarında her an 'patlama' riski bulunan bombaların üzerinde görev yaptığı anlaşıldı. Özel odalar bulunmad

Bombaların üzerinde görev yapıyor

 

Ele geçirilen binlerce mühimmatın emniyet müdürlüklerinde depolandığı anlaşıldı. “Hepsini acil dışarı çıkarın” emri verildi.

 

Binlerce polisin yanı başlarında her an 'patlama' riski bulunan bombaların üzerinde görev yaptığı anlaşıldı. Özel odalar bulunmadığı için hizmet binalarındaki sıradan odalarda incelenen bombalar Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürü bombalar için özel odalar yaptırılması talimatı verdi.

 

Polislerin etkisiz hale getirilen ya da terör örgütlerinden elde edilen bomba ve düzeneklerinin depolandığı emniyet müdürlüklerinde "patlama" riski altında görev yaptığı ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda incelenmek üzere el konulan bombaların İstanbul ve İzmir emniyet müdürlüklerinde patlaması sonucu 2'si bomba uzmanı 6 polis şehit olmuş, iki poliste yaralanmıştı.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, geçmişteki acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için harekete geçti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, 81 il emniyet müdürüne "bomba inceleme odası" ve "patlayıcı madde deposu yaptırılması" konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede, incelenen ya da depolanan patlayıcı maddelerin hizmet binaları dışında ayrı yerde muhafaza edilmesi emri verildi.

 

MÜFETTİŞLER RAPOR ETTİ

 

Polis başmüfettişlerince yapılan denetimlerde birçok il emniyet müdürlüğünde özel olarak dizayn edilmiş bir bomba inceleme odası ve deposu olmadığı tespit edildi. Müfettişler raporlarında bu eksikliğin bir an önce giderilmesi için konuyu Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na bildirdi.

 

Ancak, Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi'nin İl Emniyet Müdürlükleri bünyesinde bomba inceleme odası ve patlayıcı madde deposu yaptırılması konusunda bir ödeneğinin olmadığı anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, illerde bu eksikliğin "ivedilikle" giderilmesi için Genel Müdürlük bütçesinden gerekli ödeneğin sağlanması talimatı verdi.

 

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

 

Genel Müdür Kılıçlar, patlayıcı maddeler üzerinde gerekli incelemelerin yapılması için bomba imha uzmanlarının kullanımına tahsis edilmiş bomba inceleme odası/deposu olmasının hayati önem taşıdığına işaret ederek şöyle dedi: "Geçmiş yıllarda yaşanan acı tecrübelerle de sabit olduğu üzere patlayıcı maddeler üzerinde yapılacak inceleme ve muhafaza işlemlerinin bu amaç için özel olarak dizayn edilmiş inceleme odaları ile patlayıcı madde depolarında yapılması hayati önem taşımaktadır.

 

Ancak, birçok Emniyet Müdürlüğümüz bünyesinde halen bomba uzmanı personel tarafından bomba müdahale işlemlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiş olan patlayıcı madde ve kapsül vb. gibi tehlike arz eden patlayıcılar ile operasyonlar sonucu ele geçen ancak mahkemeler tarafından henüz imha kararı verilmemiş olan bomba yapım malzemeleri ile patlayıcı maddelerin geçici olarak muhafaza edileceği bir patlayıcı madde deposu bulunmamaktadır.

 

Bomba olaylarında alınacak emniyet tedbirleri çerçevesinde; incelenmek ya da muhafaza edilmek amacıyla emniyet binalarına getirilen patlayıcı madde ve mühimmatların tehlike arz ettiğinden hizmet binalarının dışında, uygun yerlere patlayıcı madde deposu ve bomba inceleme odasının yapılması hayati önem taşımaktadır."

 

6 POLİS ŞEHİT OLDU

 

1991'de Türk-Amerikan Derneği'ne konulan bomba İstanbul Emniyeti'ne götürülüp incelenmek istediği sırada infilak etti. Patlama sonucu 2 bomba imha uzmanı ile 3 polis memuru şehit oldu. 2008'de İzmir Emniyeti'nde incelenen bir patlayıcı madde kimyasal reaksiyona girerek patladı.

 

Bomba Bürosu'nun duvarı yıkıldı, iki bomba uzmanı hafif yaralandı. 2009'da ise İzmir Aliağa İlçe Emniyeti'nde görevli bomba uzmanı Bilal Konakçı, kaçak balıkçılardan ele geçirilen potasyum klorat karışımlı bombayı emniyete götürdüğünde patlama oldu.

 

Konakçı'nın bir eli ve üç parmağı koparken, gözlerinden birini kaybetti. Bomba İmha ve İnceleme Şubeleri İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'da emniyet binaları dışına taşındı.

 

13 BİN 226 OLAY YANSIDI

 

Emniyetin Bomba Bilgi Merkezi'ne bugüne kadar 13 bin 226 olay yansıdı. Sadece 2011'de bin 111 olay intikal etti. Bunlardan; 455'ini patlamış bomba, 460'ını patlamamış bomba 39'unu bomba yapım malzemeleri ile 257'sini molotof kokteyli oluşturdu.

 

Bombalı olaylarda; 37 kişi öldü, 271 kişi yaralandı. Soruşturmalarda 587 zanlı yakalanarak tutuklandı. Türkiye çapında ikisi bayan 303 bomba imha uzmanı görev yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam