Turgut Kural'dan Trabzospor açıklamaları

Deneyimli antrenör Turgut Kural, Şehrin Nabzı programında Trabzonspor'un durumunu değerlendirdi.

Turgut Kural'dan Trabzospor açıklamaları
Trabzonspor'da Şenol Güneş'in yardımcılığı görevinde bulunan antrenör  Turgut Kural, Şehrin Nabzı programına katıldı. Tuncay Lakot'un sunuculuğunda usta gazeteci İhsan Öksüz'ün sorularını yanıtlayan Turgut Kural, Trabzonspor'un içinde bulunduğu durum, yeni transferler, altyapıdan yetişen oyuncular gibi pek çok konuyu değerlendirdi. 

İşte teknik adamın konuşmalarından satırbaşları: 

- Trabzonspor’un şampiyon olduğu yıllarda Zeki ve Yusuf gibi çok oyuncu vardı. Altyapıdan çok sayıda başarılı oyuncumuz yetişti. Tamamlayıcı oyuncular bulundukları takımda fark yaratırlar. Bazı oyuncular gittikleri yerde başarılı olamamışlardır ama Trabzonspor gibi takımlarda başarılı olamayacaklar diyenlere bu örneği veriyorum. Trabzonspor altyapısının amacı yıldız oyuncu değil verimli oyuncu yetiştirmektir. Trabzonspor’u ve futbolun bu yönünü bilmediğiniz zaman kamuoyu oluşturabilirsiniz ama oluşturduğunuz bu kamuoyu Trabzonspor’un yok olmasına neden olur. 

- Zeki Yavru Trabzonspor genç takımında, pilot takımında ve profesyonel takımında oynamış ve en son da Kayserispor’a verilerek ligde kalmasını sağlayan oyunculardan biri olmuştur. Zeki’yi gönderip yerine Cavanda’yı aldık ama Cavanda’dan verim alamayarak yollarımızı ayırdık. Oyuncumuz Zeki ise yuvasına tekrar döndü ve Trabzonspor’un kendisine şu süreçte ihtiyacı var. 

- Trabzonspor’un şu anda amacı, hedefi nedir? Geçiş süreci denilen bu süreçte Zeki, Yusuf gibi oyuncularımızdan faydalanmayacağız da kimden faydalanacağız? Cavanda gibi oyuncuların Trabzonspor’a verdikleri ortada. Zeki Yavru, Mustafa Yumlu gibi altyapıdan yetişen oyuncular bu zamanda oynamayacaklar da hangi zamanda oynayacaklar? Yönetenler ve antrenörler taraftarı, toplumu bu şekilde aydınlatmalı. Bu şekilde gidilirse oyuncuların üzerindeki baskı azalarak performansı artar. Oyuncularımız kalitelerini de Türkiye liglerinde oynayarak kendilerini her şekilde ispat ettiler. 

- Oyuncuların demeç verirken çok dikkat etmeleri gerekiyor. Oyuncuların bahanelerle beraber hareket etme gibi bir şansı yok. Trabzonspor’un bir kültürü vardır, bu sarsılsa da değişmez. Oyuncular, altyapıdan yukarı çıktığında rekabet yapmaz. O zaten altyapıda rekabet yaparak yetişir. Oyuncular önümüzdeki süreçte medyada çıkan şeylere bakmamaları, iş disiplini altında kendi işlerine  bakmaları gerekiyor. 

- Yusuf aslında sezona kötü başlamadı ama özel müsabakada duygularıyla oynayan, takımdan kopabilen bir Yusuf gördük. Ersun hocanın da Yusuf’a çok güveni var. Yusuf’un da bu güveni geliştirmesi lazım. Yusuf’un bence en büyük sıkıntısı geçen sene ve önceki sene taraftarlarla ilgili yaşadığı sıkıntı. Yusuf gibi Trabzonlu oyuncular özgüvenlerini çabuk kaybedebilirler. Yusuf’un üzerindeki baskı alınırsa Emre Mor ile beraber başarılı bir oyun ortaya koyabilirler. 

- Ersun Yanal şampiyonluğu olan bir teknik adam ve Ersun hocaya sorsanız emin olun şu an olandan daha iyi şartlarda bir takımda hocalık yapmak isterdi. Trabzonspor bazı şeyleri halletmek zorunda. Eldeki oyuncular ve imkanlar bunlar, yapılacak transferlerin en iyisi yapıldı. Eldeki malzemelerle en iyisinin yapılması gerekiyor.

- Futbol takımları en büyük yatırımını futbolcuya yapar. Genç futbolcu yatırımları bizde çok az yapılıyor. Göreve gelen herkesin ilk söylediği altyapı ama bu yapılmıyor. Trabzonspor yapılanırken altyapıya transfer yapmak ve yatırımı oraya yapmak zorunda. Ama bizde baskı var. Biz hep tabelaya bakıyoruz. Şu halde Trabzonspor’un başında Mourinho gelse bile değişmez. Teknik adam transfer yaparken önündeki imkanlar ve seçenekler belliydi.

- Muhammet’te bir sıkıntı var. Antep’te iken ve bize geldiği ilk 2 ayda çok istekli bir oyuncuydu. Burada özgüvenini kaybetmiş görünüyor. İnşallah bunu yanındaki oyuncuların da katkısıyla aşacak.

- Hocanın elindeki oyuncular belli. Tabelaya bakıp yargılama yapmamalıyız. Şu süreç, sistem süreci değil. Mehmet Ekici gibi Yusuf gibi birkaç yıldız oyuncu sonucu değiştirecek hamleler yapabilecek olursa daha farklı yerlere gelinebilir. Sistemi konuşuruz ama eldeki oyuncularla en iyisini yapmaya çalışıyorlar.

- Trabzonspor şu an enerjisini çok farklı yerlere harcıyor. Trabzonspor tüm enerjisini camia olarak sahaya harcamalı. Altyapı, pilot takım ve profesyonel takımın hepsinin beraber kotarılması yapılması lazım. 3’ü birlikte organize edilerek Trabzonspor’un temellerinin güçlendirilmesi lazım. Trabzonspor’un temelleri yıkıldı. Bunu taraftar, yönetim, camia, teknik adamlar hep beraber bir olduk yıktık. Trabzonspor’un gerçek sahipleri dediğimiz eskileri de elini ayağını çekerek bunu yıktılar. Futbol adamları ve Trabzonspor’u sevenler olarak öyle bir kamuoyu oluşturmalıyız ki topun direk arasında geçmesine muhtaç olmamalıyız. Asıl hedefin yapılanmayı tamamlamak olması lazım. Biz insanlara yıllarca hayal sattık.
 
- Yöneticiler futbolda uzman olmayabilirler. Bundan önceki yöneticilerin veya bu dönem yöneticilerinin hangisi uzmandı? Başka işlerde uzman olanlar, toplumun, taraftarın mutlu olması için futbolun bu yönüne geldiğinde topun direkten geçmesini isterler. Uzman değilseniz bu konudaki profesyonelleri bulacaksınız. Endüstriyel çağda, futbolun bu kadar ileri gittiği yerde biz halkın mutlu olması için sadece Beşiktaş’ı, Galatasaray’ı, Fenerbahçe’yi yenip yenmemeyi dert edinmemeliyiz. Trabzonspor’un zamana ihtiyacı var.

- Yönetim işbaşı yaptığında bir durum tespiti ve mali tespit yaptılar. Bunlarda da transfer sürecinde başarılı oldular. Bu işlerin devamı gelebilir, mali durumu düzeltebiliyorlar ama bir şampiyonluk sözü ve zamanı verildi. Zamanlamada sıkıntı ve hata var. Bunun tekrar düzeltilmesi lazım. Bu işin kimlerle yapılması gerektiği konusunda Trabzonspor ‘un iç bünyesinde hala eksiklerin olduğunu düşünüyorum.
Futbol takımlarının teknik kadroları 8-9 kişiden oluşur. Kararları ise 1 veya 2 kişi alır. Bu en şaaşalı dönem olan 70’li yıllarda da böyleydi. Özkan Sümer döneminde de, Sadri Şener döneminde de böyleydi. Tek başlılık söylemleri Trabzonspor’u yıpratma politikalarıdır ve bundan vazgeçilmeli. Bize bir şey sormuyorlar düşüncesi çok sakattır. Bize sorulmuyor gidilmiyor sözleri her dönemde oldu. burada egolar, kompleksler var. Futbol takımını yönetmek hiç kolay değildir.

- Son sezonda Trabzonspor resme çakıldı. Esteban’ın son 2 maçtaki performansı olmasaydı neredeyse küme düşecektik. O yüzden topun sadece kale direğinden geçmesinin artık hiçbir önemi yok. Bu süreçte yapılanma gerçekleştirilmez ise bu fırsatı bir daha bulamayacağız. Yapılanma öyle basit iş değil, tepeden tırnağa olması lazım. Bunun için de çok bilgili ihtiyaçlara var. Trabzonspor’un tamamının bilgiyle doldurulması lazım. Sadece profesyonel takım odaklı çalışma yapılırsa yine bir tarafı eksik kalır. Altyapı neden bu hale gelmiş bunu da ayrıca irdelemek lazım.

- Trabzonspor olarak çok kötü durumdayız. Bunu unutmadan hareket etmeli ve bir an önce toparlanmalıyız. Yapıcı olmak yön vermek gerekiyor. Yıkmak değil yapmak gerekiyor. Trabzonspor araç değil amaçtır. İnsanlar bunu anlamıyor, kavgasını Trabzonspor üzerinden yapıyor. Trabzonspor soyut bir kavramdır ve bizim oraya hizmet etmemiz gerekiyor. İlk baştan bazı şeylere sahip çıkıldı ama şimdi bakıyorum saflar belli olmaya başladı. Değişen bir şey yok, Trabzonspor hala çakılmaya yakın durumda. Bu bizim Trabzonspor’umuz diyoruz ama herkes bir şeyleri bekliyor. 

- Taraftar derneği olabilir mi? Oyuncuların bile taraftarları, taraftar dernekleri var kabul edilebilir bir şey değil. Taraftar taraftardır, dernek olmak ne demek? Bunun bertaraf edilmesi lazım.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor