Lewis Baker: Büyük hedeflerimiz var

Trabzonspor'un İngiliz futbolcusu Baker açıklamalarda bulundu

Lewis Baker: Büyük hedeflerimiz var

Trabzonspor'un bu sezon başında Chelsea'den kiralık olarak kadrosuna kattığı Lewis Baker, kulübün dergisine özel röportaj verdi.

Baker'ın röportajı şu şekilde;

Seni biraz tanıyabilir miyiz? Futbola nasıl başladın, futbolcu olmaya karar verdiğin anı bize anlatır mısın?
Futbola çok genç yaşta başladım aslında. Babamla başladım diyebilirim. Kendisi beni her zaman antrenmanlara götürür, benimle ilgilenir ve futbol oynamama teşvik ederdi. Özellikle teknik konularda bana yardımları dokunmuştur. Futbola başlangıcım babam sayesinde oldu diyebilirim.

Kendi futbol tarzını özetlemek gerekirse Baker nasıl bir oyuncu?
Kendi oyunumu şöyle ifade edebilirim, kazanılacak her puan ve her top için mücadele etmeyi seven, takım arkadaşlarım için mücadeleden kaçmayan bir takım oyuncusuyum. Kazanmayı severim. Her zaman kazanmak mümkün olmasa da kazanmaya çalışan, kazanmayı isteyen taraf olmayı tercih eden bir futbolcuyum. 

Hırslı, istekli, disiplinli, dürüst, doğrucu ve lider karakterli bir oyuncu olduğunu görüyoruz. Bu karakteristik özelliklerinin artıları ve eksileriyle saha içinde yansımalarını bizlerle paylaşır mısın?
Takım sporlarında hepimizin bildiği gibi farklı karakterler, farklı kişilikler birlikte oynar. Dolayısıyla sizi daha iyi bir takım ya da tam olarak takım yapacak olan tek şey bu karakterlerin, bu farklı kimliklerin bir arada ve doğru şekilde kullanılmasıdır. Ben de bunun böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Hepimizin farklı karakterleri olabilir. Farklı tarzda oyuncular olabiliriz. Bunu hep birlikte kullanabilirsek başarıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

İstersen biraz da transfer sürecinden bahsedelim. Transferin son günlerinde takımımıza dahil oldun. O günleri ve o süreci anlatır mısın?
Genelde futbola odaklanmaya çalışan bir oyuncuyumdur. Futbol dışı konuları, transfer konularını çok fazla düşünen biri değilim. Ancak Trabzonspor’un bana olan ilgisini duyduğumda, Trabzonspor’un sezona dair ve geleceğe dair projelerinden bana bahsedildiğinde gerçekten bu projelerin içinde olmam gerektiğini hissettim. Bana olan ilgiyi ve takımın projelerini duyduktan sonra takıma katılmam kolay olmuştu. Sürecin bu şekilde geliştiğini söyleyebilirim. Kendi açımdan da iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. İyi bir takım var burada. Umuyorum sezon içinde maçlarımızı kazanarak hedeflediğimiz bu büyük hedeflere ulaşabiliriz. 

Lewis Baker: Büyük hedeflerimiz var

Transferde son kararı nasıl verdin?
Günün sonunda kararlar bildiğiniz gibi teknik direktörler, hocalar tarafından alınır. Son kararı veren hep onlardır. Ben buraya gelmeden önce de hocamızla çok dürüst bir diyalog yaşadığımı söyleyebilirim. Kendisi bana daha fazla oynama fırsatı bulmam gerektiğini, daha fazla oynamamın benim yararıma olacağını söyledi. Dürüst bir şekilde bana gerçekleri ifade etmişti. Ben de birkaç maç oynamaktansa sezon boyunca oynayabileceğim, en yüksek sayıda forma bulabileceğim yeri tercih eden birisiyim. Kendimi buna hazırlamaya çalışıyorum. Ancak maç oynayarak gelişebilirsiniz. 

Transfer sürecinde bir “proje”den bahsettin, bunu biraz açar mısın? 
Oyun tarzımıza bakarsanız buradan ne demek istediğimi de anlayabilirsiniz. Nasıl bir oyun oynama tarzımız, nasıl oynadığımız geleceğe dair neler yapmak istediğimizin ipuçlarını veriyor. Henüz mükemmel durumda olduğumuzu söyleyemem ancak her maç üstüne koyduğumuzu da hepimiz görebiliyoruz. Daha iyiye gidebilmek için, birbirimizi daha iyi tanıyabilmek için zamana ihtiyacımız var. Arkadaşlarımızın karakterlerini tanımamıza ihtiyacımız var. Maçlara bakarsanız eğer daha iyiye gittiğimizi hepimiz görüyoruz. Bu bahsettiğim projenin ve başarının gerçekleşmesi bir günde bir gecede olabilecek bir şey değil. Bu biraz sabrın sonunda gelecek bir şey. 

Trabzonspor’a gelmeden önce takımımızı araştırdın mı, hiç maçlarımızı izledin mi? Takımımız hakkında neler düşünüyordun?
Araştırdım, izledim fakat açıkçası geldiğimde daha net görmüş oldum duyduğum ve izlediğim şeyleri. Daha iyi anlamış oldum aslında. Geldiğim ilk günlerde hemen ilk maçımda burada ne kadar yetenekli genç oyuncular olduğunu gördüm. Bu genç ve yetenekli arkadaşlarımızın size maç kazandıracak kalitede olduklarını gördüm. Dolayısıyla bu duyduğum ve gördüğüm şeylerin karşılığını bizzat sahada geldiğim ilk günden itibaren görmüş oldum. Burada çok büyük kalite olduğunu görebiliyorum.

Takımımızı bir cümle ile özetlemek gerekirse nasıl özetlersin?
Bir cümle ile özetlemem gerekirse; yeni oluşan ancak gelecek adına çok iyi sinyaller veren çok iyi potansiyeli olan bir takım olarak nitelendirebilirim. 

Transferin gerçekleştikten hemen 48 saat içinde takımımıza dahil oldun. Süper lig ve hazırlık karşılaşmaları oynadın. Ne düşünüyorsun Süper Lig hakkında?
Ligde sadece dört maç oynadım. Çok fazla maç oynadığımı söyleyemem. Tabii ki Süper Lig’e dair fikirlerim var ancak fikirlerimin tam anlamda oluşması için biraz daha maç oynamam ve tecrübe edinmem gerektiğini düşünüyorum. 

Orta sahada forma giyiyorsun. Oyun tarzını kime benzetiyorsun? Oyun tarzına baktığında kendi adına 6 numara mı, 8 numara mı yoksa 10 numara oynamayı mı daha efektif buluyorsun?
İlk sorunuza Xavi, Thiago Alcantara, Paul Scholes örneklerini verebilirim. Bu oyuncular hem tarzlarını hem de bu oyundaki yeteneklerini çok beğendiğim ve takdir ettiğim oyuncular. Thiago kariyerine devam eden bir oyuncu, Xavi ve Scholes futbolu bıraktılar. Çok büyük yetenekte ve çok büyük oyuncular olduklarını düşünüyorum. İkinci sorunuzla alakalı olarak da orta sahada kendi pozisyonumu 6 ve 8 numara olarak değerlendirebilirim. Çünkü 10 numara oynayabilmek için farklı yetenek ve kalitelere ihtiyacınız var. Takımımızda da bunun yeterince var olduğunu biliyoruz. Çünkü o pozisyonda oynayan oyuncunun genellikle topu aldıktan sonra dikine gidebilen, topu taşıyabilen karakterde o tarzda oyuncular olması gerektiğini düşünüyorum. Benim kendi tarzıma yakın gördüğüm pozisyonlar 6 ve 8 pozisyonları.

Lewis Baker: Büyük hedeflerimiz var

Hollanda’da Vitesse formasında başarılı sezonlar geçirdin. 39 maç ve 15 gollük bir performansa ulaştın. Bu performanstan sonra biraz düşüş grafiği sergilediğin gözüküyor. o süreçten sonra yanlış olan neydi?
Vitesse ile gayet iyi bir sezon geçirmiştim. Sonrasında bazı alınan kararlar gereği kariyerimin sizin de bahsettiğiniz gibi biraz düşüşe geçtiğini de söyleyebilirim. Ancak siz de bilirsiniz ki hiç kimsenin kariyeri, hangi hayatı yaşıyor olursa olsun her zaman yukarıya doğru çıkmaz. Bazen inişler de yaşarsınız. İnişli çıkışlı bir hayat yaşayabilirsiniz. Bazı hatalardan ders alabilmek, bazı hataları tekrarlamamak hem mental olarak hem de bir insan olarak sizin gelişiminize katkı da sunabilir. Dolayısıyla günün sonunda ben sıkı çalışıp, işimi düzgünce yapıp, kendimi iyi bir şekilde hazırlayıp teknik direktörün kararını beklemek zorundayım. Günün sonunda kararı verecek kişi teknik direktördür. Siz oyuncu olarak elinizden gelenin en iyisini yapmakla ve kendinizi hazır tutmakla yükümlüsünüz. Bende bunu yapmaya çalışıyorum. Ben geçmişte yaptığım hatalardan belki yapmadığım şeylerden de dersler çıkarıp bunlardan gelecekte de faydalanabilmek istiyorum. Tekrar bahsettiğim gibi ben bu hatalardan dersler çıkarabildiğiniz zamanlarda bu hataların faydalı şeyler olabileceğine inanıyorum.

İngiltere – Almanya  ve Hollanda’da çeşitli kademelerde forma şansı buldun. Sence bu dört ligi birbirinden ayıran temel özellikler neler?
İngiltere Premier Ligi’nin diğer liglere oranla daha fiziksel bir lig olduğunu sizler de tahmin edebiliyorsunuzdur. Hollanda futbolu ise tamamıyla tekniğe dayalı. Orada daha teknik bir futbolun oynandığını söyleyebilirim. Almanya Bundesliga ise biraz daha ikisinin karışımı. Hem fiziksel hem de taktiksel futbolun karışımı olan bir lig.  

Chelsea altyapısında uzun yıllar eğitim aldın, tecrübe edindin. Chelsea altyapısının gelişimin üzerin etkilerinden biraz bahseder misin?
Chelsea kulübü 9 yaşından beri bünyesinde olduğum, çok uzun yıllar boyunca tanıma fırsatı bulduğum harika imkanlara sahip bir kulüp. Geleceğim üzerindeki etkisinin tabii ki önemli olduğunu düşünmekle birlikte farklı liglerde oynamış olmanın farklı ülkelere gitmiş olmanın, farklı insanlarla çalışmanın, hayal kırıklıkları yaşamanın belki de kazanmanın bana getirdikleriyle beraber geleceğime büyük bir fayda sağladığını düşünüyorum. Chelsea kulübünün kariyerime etkisi, bana faydası tabii ki yadsınamaz. Ancak farklı tecrübeler edinmenin de şu an bulunduğum yerde olmamda büyük fayda sağladığını düşünüyorum.

Chelsea’nın kiralık oyuncularıyla ilgili iletişimi ve stratejisi nasıldır?
Chelsea birçok oyuncusunu kiralık gönderen, aynı şekilde çok fazla yeteneğe sahip olan ve birçok oyuncusu olan büyük bir kulüp. Kiralık oyuncular üzerine bir çalışması var. Bu oyuncuları takip edecek kişileri de genelde eski profesyonel futbolculardan kurmaya çalışıyorlar. Bu oyuncular sizlerin maçlarını izlerler. Maçlardan sonra sizlerle konuşurlar. Nasıl olduğunuzu, herhangi bir konuda yardıma ihtiyacınızın olup olmadığını sorarlar. Bazı zamanlarda size geribildirim yaparak neleri doğru veya yanlış yaptığınızı size ifade ederler. Chelsea bu uygulama ile birlikte hem eski oyuncuları değerlendirerek kiralık oyuncularını iyi bir gözle izlerler hem de sürekli izlendiklerini bildiklerinden emin olurlar. Ben iyi bir stratejileri olduğunu düşünüyorum.

Milli takım veya kulüp bazında takımların başarısı için olmazsa olmaz etken nedir? Sana göre bir futbol takımı hangi motivasyonla yürürse başarıya ulaşır?
Herkes farklıdır, farklı karakterlere sahiptir. Dolayısıyla farklı tarzda motivasyonlara ihtiyaç duyar. Bir genç oyuncuyu ele alacak olursanız eğer maçta oynayabilmek, istediği süreleri alabilmek, profesyonel seviyeye ulaşabilmek için motivasyonunu yükseltirken, diğer seviyede olan, daha üst seviyede olan oyuncular içinde farklı hedefler ve motivasyonlardan bahsedebilirsiniz. Daha öncede bahsettiğim gibi mental olarak sabırlı ve hazır olmanız gerekiyor. O sabrı gösterebilmeniz gerekiyor. Kariyerinizde her zaman çıkışlar yaşayamazsınız, bazen inişler de yaşayacaksınız. Bazen inişli çıkışlı süreçleriniz olacak. Bu süreçlere göğüs gerebilmek, bu süreçlerin üstesinden gelebilmek için ben sabrın çok önemli bir etkiye sahip olduğunu düşünüyorum. Ne olursa olsun kafa olarak bir sonraki adıma bir sonraki maça her zaman kendinizi hazır tutmanız gerekiyor.

Lewis Baker: Büyük hedeflerimiz var

İstersen biraz da saha dışından bahsedelim. Futbol haricinde neler yaparsın, antrenmanlar ve maçlar haricinde nasıl zaman geçiriyorsun?
Şehri gezebilmek, Trabzon’u tanıyabilmek adına çok fazla fırsatım olduğunu söyleyemem açıkçası. Şu an ailem geldi ve benimle birlikteler. Antrenmanlardan vakit bulabildiğim ölçüde her zaman vaktimi onlarla geçirmeye çalışıyorum. Birkaç restorana gitme fırsatı buldum. Yavaş yavaş bu alanları da tanıma fırsatı bulmaya çalışıyorum. Bahsettiğim gibi şu an hayatımın geneli antrenman, ev, aile ve tekrar antrenman döngüsü şeklinde ilerliyor. Vakit buldukça daha fazla fırsatım oldukça şehri tanıyabilmek ve bana bahsedilen o güzel yerleri de görebilmek istiyorum.

Burada yaşarken en çok neye yabancılık çekiyor ya da en çok kendini neye yakın hissediyorsun?
Açıkçası çok fazla zorluk çektiğimi söyleyemem. Özellikle yemeklerden bahsedecek olursak yemeklerin harika olduğunu söylemem gerekir. Tabii ki dil konusu önemli, iletişim önemli. Burada da kulübümüzün yabancı oyunculara yardımcı olabilecek, onları buraya hazırlayabilecek, buradaki hayatını kolaylaştırabilecek insanların da var olduğunu düşündüğümüzde bu insanları özellikle futbolcuları sahaya çıkardığınızda daha kolay istediklerinizi alabiliyorsunuz. Dediğim gibi çok fazla zorluk çektiğimi söylemem bu konular hakkında. 

Seni en çok eğlendiren şeyler neler? Müzik, film, video oyunu vb. Ne yaparak mutlu olursun?
Ailem, yakın arkadaşlarım, futbol maçlarını kazanabilmek ve konsol oyunları beni mutlu eden şeyler. En temel olanları sayacak olursam eğer ailem ve maç kazanmaktan bahsedebilirim. 

Peki seni en çok kızdıran şey nedir? Şunu yapan insanlara dayanamıyorum, şu konularda çok öfkelenirim dediğin bir konu var mı?
Futbol dışında çok sakin biriyimdir. Futbol dışında çok fazla sinirlenen biri değilim. Dolayısıyla saha dışına çıktığımız zamanda da çok sakin, rahat bir hayat sürmeye çalışıyorum. Çok fazla sinirlenmiyorum aslında.

Taraftarlarımızın ilk günden beri sana yakın ilgi gösteriyor. Çok sıcak bir iletişiminiz var. Trabzon taraftarıyla ünlü bir şehir. Neler söylesin taraftarlarımız hakkında?
Daha önce izlediğim videolar ve görüntülerden ne kadar harika bir taraftar grubuna sahip olduğumuzu biliyorum. Umarım buradaki kariyerim bitmeden, sürem daha dolmadan o tecrübeyi ben de yaşayabilirim. Çünkü gördüğüm o videolardan çok etkilenmiştim.

Pandemi sürecinde seyircisiz maçlar oynanıyor. Futbolun seyircisiz tadına alışabildin mi? Sahaya çıktığınızda neler hissediyorsunuz?
Herkesin yavaş yavaş alışmak zorunda olduğu bir durum taraftarsız futbol. Ancak futbol taraftarla güzel. Taraftar futbolu daha da güzel bir oyun haline getiriyor. Sahaya çıktığınızda özellikle kazandıysanız eğer o mutluluğu duymak, kaybediyorsanız veya işler istediğiniz gibi gitmediğinde arkanızda o desteği hissedebilmek gerçekten harika bir duygu.

Bizim soracaklarımız bu kadar, senin eklemek istediğin bir şey var mı?
Taraftarlarımıza bir mesajım var. Sosyal medya üzerinden birçok pozitif mesaj alıyorum. Bize gerçekten o desteği hissettirebiliyorlar. Verdikleri destek ve pozitif mesajlar için kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum.  
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzonspor