Vatandaşlara kalp sağlığını anlattılar

Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kent meydanına çadır açtı. 

Vatandaşlara kalp sağlığını anlattılar
Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından itibaren her yıl 29 Eylül tarihinde "Dünya Kalp Günü" olarak etkinlikler düzenleniyor. 

Dünya Kalp Günü sebebiyle Ahi Evran Hastanesi hemşire ve uzman doktorları, Meydan Parkı'nda vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla kurulan çadırda vatandaşlara tanıtıcı broşür ve kalbe 'iyi' geldiği bilinen fındık dağıtttı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahi Evran Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Raşit Sayın, dünyadaki en önemli ölüm nedeninin kalp hastalıkları olduğunu ve Trabzon halkını bilinçlendirmek için burada çadır açtıklarını söyledi. Sayın, kalp hastalıklarının kardiobasküler bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, "Sadece kalp hastalıkları değil kalp ve damar sisteminin bütün hastalıklarıyla ilgileniyoruz. En başta kalp damar hastalıkları ve kalp krizleri." diye konuştu.

Kalp hastalıklarının dünyadaki en önemli ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Sayın, şunları kaydetti: "Risk faktörleriyle mücadele ederek, tedavi yapıyoruz. Risk faktörlerimize baktığımızda, kalp hastalarımız esasında çok riskli bir toplum. Maalesef Avrupa da hala kalp krizlerinde ölümlerde en önde sırada gelen ülkelerdeniz. Hareketsiz yaşam, beslenme bozukluğu, sigara, kolestrol yüksekliği, hipertansiyon, diyabet, bütün bunlar risk faktörleri içerisinde. Dolayısıyla biz dünya kalp gününde hastalara veya sağlıklı bireylere de bu risk faktörleri hakkında bilgi veriyoruz. Ve bunlardan kurtularak risk faktörleriyle mücadele ederek, kalp hastalıklarından da kurtulacaklarını ifade ediyoruz. Böylelikle ömürlerini uzatabilirler."

TRABZON HALKI ÇOK ŞANSLI

Trabzon halkının şanslı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sayın, şöyle devam etti: "Çünkü Trabzonlular bir kalp hastanesine sahip. Çoğu şehirde bu yok. Hastanemiz, 7 gün 24 saat uzman ekibiyle kalp krizlerine anında müdahale edebiliyor. Trabzon’da haftanın 7 günü 24 saat hazır ekip bulunduran tek hastaneyiz. Bütün, Trabzon'a da biz hizmet ediyoruz. Onun için çevre illerdeki hastalarımıza da hizmet ediyoruz. Bu açıdan Trabzon halkı şanslı. Ve bu şansı da iyi kullansınlar. Herhangi bir şikayetleri olmasa da bizlere gelsinler. Riskleri değerlendirelim. Gerekirse onların riskini azaltarak, kalp hastalıklarından koruyalım." 

40 yaşına ulaşmış, bir erişkinin mutlaka en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini kaydeden Sayın, "Herhangi bir şikayetleri olmasa bile. Bize hastalar geliyor. Tansiyonlarını ölçüyoruz, kan tetkiklerini yapıyoruz. Ve riskli bir durum tespit edersek de, tedavi ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber