TTSO Üyelerine yeni Maraş Caddesi anlatıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yeni Maraş Caddesini TTSO Meclis Üyelerine anlattı.

TTSO Üyelerine yeni Maraş Caddesi anlatıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyelerine, Kahramanmaraş Caddesi'nin bir bölümünün trafiğe kapatılmasıyla ilgili yapılan projeyi anlattı ve görüşlerini dinledi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin yer aldığı toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk, Ulaşım Daire Başkanı Fatih Bayraktar ve diğer ilgililer katıldı.

Kahramanmaraş Caddesi'nin kısmen trafiğe kapatılmasıyla ilgili projenin paylaşıldığı TTSO meclis üyeleri önerilerini dile getirdi.

TTSO Üyelerine yeni Maraş Caddesi anlatıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk yaptığı açıklamada, “Maraş Caddesinde yaklaşık 400 metrelik bir alanda projemizi tasarladık. Projemizi tasarlamadan önce Ulaşım Master Planımıza bağlı kalarak, gerekli bilimsel verilere dayandırılarak, halkımızın da görüşleriyle birlikte kapatma kararı aldık. Ulaşım dairemiz gerekli UKOME kararını aldıktan sonra meslek odalarımızı geziyoruz. Onların düşünceleri bizim için önemli. Önerilerinizle birlikte projemize son çeklini verip, ihale edip, imalatımızı yapıp bir an evvel halkımızla buluşturmak istiyoruz. 
Maraş Caddesi projemizi yapmadan Maraş Büyükşehir belediyemize bu arkadaşlarımızla gittik. Oradaki Trabzon Caddesi ve buradaki Maraş caddesinde orta tasarım yapabilelim diye bir yaptığımız tasarımı kendilerine verdik. Onlarda tasarımlarını bizim tasarımlarımız üzerinden yürütecekler. İki noktada ortak obje koymayı planlıyoruz. Maraş Caddesinde ve Trabzon Caddesinde aynı objeler şehir merkezlerinde olacak. Trabzon’a gelince de Maraş’a gidince de aynı objeyi göreceğiz” dedi.

“MARAŞ CADDESİ, UZUNSOKAK VE KUNDURACILAR CADDESİNİ SÖNÜMLEYECEK, DAHA CANLI BİR CADDE OLACAK”

Ulaşım Daire Başkanı Fatih Bayraktar, TTSO Üyelerinden gelen sorular üzerine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Biz Maraş Caddesi ile ilgili altyapı çalışması yapıldıktan sonra sadece bir proje ile de gelebilirdik. Bunun altlığı oluşturulduktan sonraki aşamada bunun süreci başlıyor. Biz bütün sayımları yaptık. Maraş caddesinde pandemi döneminde saatlik 4 bin kişilik yaya hareketinin olduğunun tespiti yapıldı. Orada 4 tane dolmuş durağı vardı. Bu dolmuş duraklarına sayı verilmiş. Maraş caddesinde park yasağı var. Yavuz Selim Bulvarı (tanjant)nda da park yasağı var. Ama fiziki zorlama olmadan engel olamıyorsunuz. Biz işin sürekliliğine bakıyoruz. Biz bunu uygulamada sorun yaşamadan uygulamak istiyoruz.  Trabzon’da tabi ki bir park sorunu var. Şuanda İskenderpaşa otoparkı devam ediyor, tam otomatik otoparkımızla ilgili süreç devam ediyor. Buralar kısmi olarak rahatlatacak. Batıdan gelenlerin tak otomatik otoparka doğudan gelenlerin İskenderpaşa otoparkına gelerek araçlarını bırakacakları ve yürüyecekleri bir alan oluşturmak. Trabzon’da meydan civarında irili ufaklı çok sayıda otopark var. Bunların çoğu trafik sorununa katkı vermiyor daha çok sorun üretiyor. Biz bunların tespitini yaparak bir fizibilite ortaya koyacağız. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Biz mevcut sistemde daha öncekilerden farklı olarak Maraş Caddesini ulaşım planlaması çerçevesinde değerlendirerek bir acil eylem planı hazırlanarak yapıldı. Bunları sadece görsel olarak değil sayımları yapılarak aşama aşama bu güne gelindi. Altyapı çok zor bir süreç burada vatandaşlarımıza esnafımıza teşekkür etmek lazım, çok anlayışlı davrandılar. Gazipaşa caddesinin çift yön olduğunda trafiğin yüzde 30 oranında rahatladığını gördük.  Pandemi öncesi sayımlarda var elimizde. Gazipaşa’nın çift yön olmasının trafiği rahatlattığını söyleyebiliriz. Fakat Gazipaşa’yı çift yön yaptığınızda ve Maraş Caddesi trafiğe açık olduğunda bir sinyalizasyona ihtiyaç var. Ama bu sinyalizasyon orayı yönetilemez hale getirir. Hesaplamalara göre Gazipaşa çift yön olduğunda ve Cumhuriyet Caddesi normal halinde çalışacak,  bir yük getirmeyeceği ortaya çıktı. Pandemi öncesi ile pandemi sürecinde trafik yoğunluğunda yüzde 10’luk bir fark ortaya çıktı.  Yani çok ciddi bir park var. Yaya hareketi noktasında insanların yürüyemediği bir durum var. Süreklilik yok. Kaldırımlarla ara sokaklar arsında yükseklik var. Engelliler için uygun değil. Bu durumda insanların yürümesi kolay değildi, çoğu kişi yoldan yürüyordu. Zaten bir şerit günün belli saatlerinde lojistik için açık olacak. Ayrıca bu lojistik işini daha küçük araçlarla nasıl yaparızı çalışıyoruz. Biz bu çalışma ile yeni bir fonksiyon getiriyoruz. Şehrin algısını değiştiriyoruz. Maraş Caddesi, Uzunsokak ve Kunduracılar caddesini sönümleyecek aslında. Daha canlı bir cadde olacak.”

TTSO Üyelerine yeni Maraş Caddesi anlatıldı

BÜTÜN JKAPILARI ÇALDIK AMA SONUÇ ALAMADIK

Düzenlenen toplantıda söz alan TTSO Meclis Üyesi, TTSO 19. Meslek Grubu üyesi ve İmperial Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Mehmet Çelebi söz alarak İmperial Hastanesi önünde yaşanan trafik sıkıntısına dikkat çekti.
Sorunu çözmek için her şeyi yaptıklarını ama sonuç alamadıklarını belirten Çelebi, “Gündem dışı olarak. Bu İmperial Hastanesi önündeki yolu kendi ağınıza alıyor musunuz? Orada bizim trafikle ilgili ciddi bir sorunumuz var. Orası geçmişte Karayolları ağında olan bir yol. Ama Büyükşehir Belediyesinin uhdesine geçeceği söyleniyor. Bizim orada çok ciddi trafik sorunumuz var. Yaklaşık 7 yıl biz oradaki sorunla ilgili mücadele verdik. Meclis dahil, Bakanlar dahil, 4 vali değiştirdik, Belediye Başkanımızı değiştirdik onlar dahil, gitmediğimiz kapı kalmadı. Yan tarafımızda bulunan Anadolu Lisesinin altında bulunan halısahanın projesini daha çizdik. Yani ne olursunuz dedik. Bu hastane bizim değil şehrin, sizin hastaneniz, sağlık yönünden bir emniyet supabı. Sonuçta burada yapılmış ve kamu hizmeti veriyor. Burayı çevresel olarak güzel bir hale getirip otoparkı buranın altına koyalım dedik. Ama bir türlü olmadı. Milli Emlak’a ait bir yer, kullanımız Milli Eğitime bağlı, birçok yerden geçiyor. Vali Yücel yavuz döneminde tamam imzalanıyor dendiği anda hükümet sistemi değildi, bakanlar değişti bizim iş yine olmadı. İmperial hastanesi Trabzon’un istihdamında önemli bir yeri var. 500 kişiyi istihdam ediyor.  Sağlık bir tarafa çalıştırdığı kişi sayısı bakımından da ciddi bir kurum. Oradaki trafikle ilgili ciddi bir sıkıntımız var bizim ve bunu çözemiyoruz. Herkes gelen aracı kaldır diyor. Siz çocuğunuzu getirdiniz, aracınızı bıraktınız, biz 5 valemizle hizmet veriyoruz. Karşıda da Belediyeden kiraladığımız bir otoparkımız var. Büyükşehir Belediyesine her ay 20 Bin TL’nin üzerinde para ödüyoruz. Peki ben oraya nerden gideceğim. Bu olay Meclis’te gündeme geldi. O yolları İmperial hastanesi nedeniyle kapatılmış, İmperial hastanesine kıyak geçiliyor, trafik engelleniyor. Halbuki Gazipaşa’nın kapatılmasının en büyük zararını biz çektik. Şuanda Liman kavşağını da kapattılar. Peki ben sizin aracınızı nereden getirip otoparka koyacağım. Trabzonspor tesislerinin oradaki kavşaktan dönüp gelip aracı otoparka koymam gerekiyor. Bu konuda Master planını hazırlarken, bizim gibi kurumları da düşünerek çözüm istiyoruz. Elinizi taşın altına koyun deyin Koyalım. Projemizi çizdik, ücretini karşıladık, yapalım size verelim dedik. Ne olur bir kişi elimizden tutsun. Bütün milletvekillerini, bakanları, siyasi parti başkanlarının hepsini gezdim. Yılda 750 bin kişiye hizmet veren bir kurumun otopark sorunu var. Bu benim sorunum değil. Bu şehrin sorunu.  Müthiş bir trafik kirliliği var” dedi.

ÖNERİ SUNDU

Sorunun çözümü için bir öneri sunan Çelebi, “O yol sizin ağınıza girecek mi bilmiyorum ama yolun hemen karşısında bir yeşil alan var. Orada bir cep oluşturarak bir park alanı oluşturabilir miyiz? Veya o yolu hastane yolu olarak kullanabilir miyiz? Öyle bir planlamamız olabilir mi? Hem 19. Meslek grubu olarak, hem TTSO Meclis Üyesi olarak hemde İmperial Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı olarak yardım talep ediyorum. Orada halı sahanın olduğu yer dolgu, tarihi yapıya bir zarar vermiyoruz zaten. Hastanenin acilinden giriyoruz, Gazipaşa’nın oradan çıkıyoruz. Yapıyı bozmuyoruz. Üstteki sosyal alanları yapıp okula teslim ediyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber