Trabzon'da Tonya tereyağı zor bulunuyor: " Büyükşehirlere satıyorlar"

Trabzon'da Tonya tereyağının fazla bulunmaması üzerine esnaflar hayvancılığın ve direk büyükşehirlere satılmasını sebep gösteriyor.
Trabzon'da Tonya tereyağı zor bulunuyor: " Büyükşehirlere satıyorlar"

Trabzon’da Tonya tereyağının fiyatı cep yakıyor. Kentte satış yapan esnaflar, hem maliyetlerin hem de alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşın artık yarım kilo hatta yemeklik tereyağı almak zorunda kaldığını söyledi.

“Asgari ücretli yarım kilo bile zor alıyor”

Trabzon’da birçok noktada satışı yapılan meşhur Tonya tereyağı, yüksek fiyatı nedeniyle dar gelirli vatandaşın erişemediği ürünler arasına girdi. Tonya tereyağı satan bir esnaf, alım gücünün her geçen gün azaldığını belirterek, “Bazısı alabiliyor ama herkesin bütçesi aynı değil. Asgari ücretli bir vatandaş Tonya tereyağının hepsini alamıyor, bir yemeklik ya da yarım kilo alıyor işte. Makine ve yayığa vurulan tereyağı arasında fark var, fiyat farkı da oluyor. Vatandaşın cebine giren paraya bakmak lazım, yarım kilo alan daha fazla oluyor. Bazısı tereyağı yerine sıvı yağ kullanıyor, ekonomik durumundan dolayı tercih ediyor. Yılbaşından sonra fiyat 550 TL olur” dedi.

trabzonda-altin-fiyatlari-aa

“Margarine yönelmek zorunda kalan çok kişi var”

Aynı esnaf, tereyağı tüketimi konusunda bilinçli ve bilinçsiz alıcılar arasında fark olduğunu vurgulayarak, “Tereyağını bilen kişi var, bilmeyen var. Piyasada durumu düşük olanlar margarini tercih ediyorlar. Çok tehlikeli ama vatandaşın alım gücü olmadığı için mecbur margarin alıyor. Ama bilen müşteriye diyorum zaten: ‘Saf olandan bir kaşık at ama margarinden büyük bir kaşık atman lazım.’ Yoğunluk var ama Tonya tereyağı satan çok kişi var, rekabet de çok yani” ifadelerini kullandı.

“Üretim azaldı, tereyağı İstanbul’a gidiyor”

Tonya tereyağı satan bir başka esnaf ise üretimdeki düşüşe dikkat çekti. Hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini belirten esnaf, “Hayvancılık bitti, doğru düzgün hayvan yok. Hayvanlar yaylaya göç yapmıştı, yeni yeni iniyorlar. Bir de artık Tonya tereyağı üreten yerler küçük şehirlere satmıyor, İstanbul’a götürülüyor. Piyasaya düşmüyor, Trabzon’a gelmiyor, az geliyor. Gelmediği için de fiyatlar çok yüksek, vatandaş da alamıyor. Zaten alım gücü düşük” sözleriyle durumu özetledi.

tonyya-tereyagi-fiyat-fazlaa

Trabzon’da vatandaşın sofralarından eksik etmediği Tonya tereyağı, hem üretim azalması hem de maliyetlerin artmasıyla birlikte lüks tüketim ürünü haline geldi. Esnafa göre, yılbaşından sonra fiyat artışının devam etmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber61

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir