Trabzon'da tehlike çanları: "Kadıralak'ta karar var, koruma yok"

Kadıralak Yaylası’nda mavi çiçeklerin arasına bırakılan çöpler tepki çekerken, Dernek Başkanı Coşkun Erüz “Koruma var ama sahada yok, Kadıralak her geçen yıl yok ediliyor” diyerek yetkililere çağrı yaptı.
Trabzon'da tehlike çanları: "Kadıralak'ta karar var, koruma yok"

Trabzon’da doğa harikası Kadıralak Yaylası’nda bırakılan çöpler tepkilere neden olurken, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz, bölgedeki tahribatın her geçen yıl arttığını söyledi.

Trabzon’un Tonya ilçesinde yer alan Kadıralak Yaylası’nda doğaseverleri üzen görüntüler gündeme geldi. Bir vatandaşın, yaylada açan mavi çiçeklerin arasına bırakılan çöplere tepki göstermesi üzerine, Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Coşkun Erüz konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

trabzonda-tehlike-canlari-kadiralakta-karar-var-koruma-yok

KADIRALAK EL BİRLİĞİYLE YOK EDİLİYOR

Kadıralak’ın doğal SİT alanı olduğunu hatırlatan Erüz, bölgenin hem Tonya halkının yaylası hem de Trabzon’un en nadide turizm alanlarından biri olduğunu vurguladı. Ancak tüm bu özelliklerine rağmen yaylanın hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Erüz, “Kadıralak el birliği ile yok ediliyor. Herkesin bir bahanesi var ama sonuç değişmiyor; Kadıralak elden gidiyor.” dedi.

BÖLGENİM KORUMASI KAĞIT ÜZERİNDE KALDI!

Koruma kararlarının kağıt üzerinde kaldığını savunan Erüz, yetki ve sorumlulukların yerine getirilmediğini ifade etti. Tonya Belediyesi’nin altyapı ve yapılaşma izinlerinden sorumlu olduğunu belirten Erüz, Milli Parklar ve jandarmanın ise doğal SİT alanındaki denetim, kaçak yapılaşma ve izinsiz faaliyetleri önlemekle yükümlü olduğunu hatırlattı.

Yaklaşık 10 yıldır koruma altında bulunan Kadıralak’ın her yıl biraz daha tahrip edildiğini dile getiren Erüz, bölgede koruma imar planı ve yapılaşma rehberinin bulunmadığına dikkat çekti. Erüz, “Kağıt üstünde koruma var. Kaçak yapılar artıyor, yeni yollar açılıyor, araziler genişletiliyor. Buna göz yumuluyor” ifadelerini kullandı.

trabzonda-tehlike-canlari-kadiralakta-karar-var-koruma-yok

ÇİÇEKLERİN ÜZERİNDE YÜRÜNÜYOR, PİKNİK YAPILIYOR

Yaylayı ziyaret edenlerin de sorumluluk bilinciyle hareket etmediğini söyleyen Erüz, koruma altındaki yıldız çiçeklerinin üzerinde yüründüğünü, piknik yapıldığını ve çöplerin doğaya bırakıldığını belirtti. Bölgede yeterli denetim ve uyarı mekanizmasının bulunmadığını kaydeden Erüz, köylülerle ziyaretçiler arasında gerilim yaşanabileceği uyarısında bulundu.

NE TABELA VAR, NE UYARI..

Ekosistemin de ciddi tehdit altında olduğunu dile getiren Erüz, yaylada koruma altındaki habitatın suni gübrelerle zarar gördüğünü ifade etti. “Kadıralak koruma altında deniliyor ama ne korunuyor, nasıl korunuyor belli değil. Ortada bir tabela, bir uyarı bile yok” diyen Erüz, yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

Erüz açıklamasını, “Kadıralak koruma altında ama yok oluyor” sözleriyle tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan Trabzon Haber ve diğer kategorilerdeki haberlerdeki yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum